Олег КІРШОВ: «Перед тим, як карати, давайте розберемося, хто насправді винен»

Переглядів 172
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Ситуація довкола причетності «Миколаєва» до гри на контору набуває нових розмахів. Віце-президент клубу в ексклюзивному інтерв’ю «УФ» розповів про деякі нюанси справи

— Олеже Івановичу, понад тиждень тому КДК ФФУ оштрафував «Миколаїв» на 200 тис. гривень і зняв три очки з клубу за вчинення командою дій з маніпулювання результатом матчу з «Олександрією» (сезон-2013/2014) і «Буковиною» (сезон-2014–2015). Чи справедливе покарання, і хто за це має відповісти?

— Читав інтерв’ю Руслана Забранського (нинішнього головного тренера команди. — О.С.) на сторінках вашої газети. Був дещо здивований його позицією. Мовляв, як можна карати клуб, у якому не залишилося людей, які в згаданий період його представляли. А я нагадую, що в той саме час Руслан Забранський обіймав посаду спортивного директора клубу… Не приховую, я — за справедливе покарання, але ж давайте тепер не будемо віднікуватися.

Здивувало мене й інше. Нам виголосили вирок. Але якщо є підозри й підстави, чому тоді мене та Олега Федорчука, який був тренером під час одного зі згаданих матчів, не викликали в КДК. Зрештою, якщо було проведене розслідування й відомі імена винних, оголосіть усі прізвища, щоби в клубі принаймні розуміли, за чиї діяння отримали покарання.

Отож мені би дуже хотілося, щоби перед тим, як виголошувати суворе покарання, було проведене ретельно розслідування й не постраждали невинні. Забранський наголошує, що вже немає тих гравців і працівників клубу, які були на тих матчах. А адміністратор клубу? А тренер воротарів? Назву прізвища двох гравців, які були задіяні в тих матчах, й понині витупають за «Миколаїв» — Восконян і Берко. Свідків, як бачимо, вистачає.

— На одному з місцевих сайтів натрапив на інформацію, що клуб ініціював внутрішнє розслідування по цій справі. Як вважаєте, воно дасть результат?

— Гадаю, що результат буде, інакше навіщо було його ініціювати, якби знали, що знайти винних не вдасться. Наголошую на тому, що багато працівників, які були на той час в клубі, залишаються й донині. Ось нехай вони скажуть, хто причетний до тих діянь, а хто ні.

— То ви маєте принаймні знати, яка кількість гравців, а можливо, й не лише гравців, була задіяна в згаданих матчах?

— Почати варто з того, що матчі були зіграні не в один сезон, і, відповідно, склади команд були різними. Перша команда, створена на базі аматорського клуб «Енергія», програла «Олександрії». І вже інша команда грала наступного сезону, й програла «Буковині».

Та, попри відсутність на руках вагомих доказів, зупинюся на такому гравці, як Адаменко. Пригадуєте його заяву, що, мовляв, «Миколаїв» у кількох матчах зіграв нечисто. А між іншим, він один із небагатьох виконавців, який був у команді під час двох доленосних поєдинків, які фігурують у справі. Ось і спитайте у цього футболіста: чому ж він не пішов далі зі своїми заявами?

Що маємо ми — КДК покарало лише Купрія. Якщо й так, то нехай принаймні клубу пояснять, чому саме Купрія. Очевидно, є якісь заяви на нього. І, щонайменше, ці заяви мають бути від гравців. Розмовляв я з Олегом Федорчуком, який тоді був тренером. Виявляється, його, як і мене, не викликали на допит. Очевидно, наводку дали футболісти, які в той час були в команді. Якщо це й так, уважаю, ми повинні розібратися й знати, хто винен, аби з них і спитати за штраф у 200 тис. гривень.

— Справа дуже заплутана, якщо не сказати більше. Як вважаєте, яке рішення було би правильним у цій ситуації?

— Винні мають бути покарані, й це навіть не обговорюється. Особливо коли є докази, а не порожні слова та звинувачення. Як карати? Потрібно зважати й на нюанси, й на ситуацію, яка на той час була в клубі. Отож давайте розбиратися, а не віднікуватися, й говорити: «Я не причетний». Відповісти мають усі.

Олександр САЄНКО.