Олександр ЧИЖОВ: «У Ялті й тести здали, й опонентів переграли»

Переглядів 191
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
27-річний центральний захисник «Іллічівця» розповів про те, як відбулося його повернення в Маріуполь і поділився враженнями про тренувальний збір у Ялті

— Олександре, як швидко вирішилося питання вашого переходу з ФК «Севастополь» в «Іллічівець»?

— Маріупольський клуб для мене не чужа команда, я тут грав свого часу на правах оренди. І як тільки «Севастополь» перестав бути зацікавленим у моїх послугах, Микола Петрович Павлов подзвонив і запитав мене, чи немає бажання повернутися в «Іллічівець». Я довго не роздумував і дав згоду, підписавши з клубом повноцінний контракт.

Не так давно ваш партнер по «Севастополю», а тепер і «Іллічівцю» Віталій Віценець в інтерв’ю розповів про ситуацію, що склалася в кримському клубі, і причини, що спонукали його змінити ФК…

— Те, про що говорив Віталик, а саме про затримки з виплатами — це правда. Пішов з команди Олег Кононов і все відразу змінилося в негативний бік. Почалися затримки з виплатами преміальних і зарплати. Як мені здалося, керівництво клубу взагалі відвертається від команди, інтерес до футболу в босів пропав. І кількох гравців, в тому числі й мене, вигнали з клубу не тому, що ми не підходили команді за ігровими якостями, а саме через неузгодженості з вищеназваних питань. Дуже шкода, адже вболівальники в Севастополі — одні з найкращих в Україні, вони гідні того, щоб місто мало сильну команду.

— Крім «Іллічівця», у вас були ще варіанти продовження кар’єри?

— Варіанти були, але я віддав перевагу Маріуполю. Адже добре знаю тренерський штаб на чолі з Миколою Павловим, колектив, місто. Мені надійшла пропозиція повернутися, яку я з радістю прийняв.

— Микола Павлов сказав, що Віценець, Чижов і Гречишкін повернулися в «Іллічівець», як до себе додому. Поділяєте думку наставника?

— Звичайно. Відчуття саме таке. Знаєте, чому я змушений був свого часу піти в ФК «Севастополь»? Через проблеми зі здоров’ям у моєї дитини. Терміново потрібно було змінювати клімат. Я пояснив Миколі Петровичу ситуацію, і він дав «доб­ро». І на даний момент сім’я залишається в Севастополі, а я переїжджаю в Маріуполь. Будемо поки жити окремо.

— Перший збір традиційно «Іллічівець» провів у Ялті, де наставник запропонував гравцям масу тестів: сім прискорень на 50-метровому відрізку, п’ять відрізків по 300 метрів, тест Купера (забіг на максимальну відстань за 12 хвилин), подолання Царської стежки (7 км 700 метрів) з медболами (м’ячами вагою 3,6 кілограма) та інші. Який з них дався вам найважче?

— Це — тест «п’ять по 300». Він найважчий, його не всі проходять. Під час складання цього тесту у деяких гравців просто відмовляли ноги. А, приміром, тест Купера для мене — це дуже просто, приблизно, як піти погуляти. Ще важкий тест — Царська стежка, якщо бігти його в повну силу. Нам Микола Петрович трохи полегшив завдання: вся команда повинна була вкластися в 25 хвилин. Ми один одного підтримували, і всі хлопці пробігли, вклалися в норматив. Хоча маршрут там дуже непростий: спуски, підйоми…

— А хто з гравців, враховуючи всі тести, показав кращі результати?

— Артем Путівцев, Сергій Шевчук та Віталій Віценець. Ці хлопці на всіх тестах постійно займають провідні позиції, перебуваючи в трійці призерів.

— У Ялті «Іллічівець» у всіх трьох спарингах переміг. Були здолані «Жемчужина», «Титан» та ПФК «Олександрія». Свідомо підбиралися суперники не з вищого дивізіону?

— Важко сказати, це питання в компетенції тренерів. Мені здається, просто ми зіграли з тими командами, які в той період, як і ми, були на зборах в Криму. Зараз поїдемо в Туреччину, там будуть суперники серйозніші. У Ялті ми проводили матчі після тестів, перебуваючи під серйозним навантаженням. Тренери хотіли подивитися наш функціональний стан. Причому футбольне поле було дуже важким, адже в Ялті йшли дощі. Вважаю, що ми здали свої іспити на «відмінно», не тільки впоравшись з тестами, але і взявши гору над опонентами в іграх. У Туреччині зараз на якісних полях будемо відточувати тактико-технічні компоненти.

— Ви не вперше проходите під керівництвом Миколи Павлова важкі збори в Ялті. Наскільки ця робота потім дає сили в сезоні?

— Це фундамент нашої фізичної готовності, якого вистачає до кінця сезону. У фізичному плані з «Іллічівцем» мало хто з команд в Україні може посперечатися. Так, переграти нас можна, але не можна перебігати.

— У парі з ким на зборах в Ялті вас пробував Микола Павлов?

— Я грав і з Колею Іщенком і Олексієм Полянським. Але на зборах немає основного складу. Нас було 32 гравці, і всі хлопці мали ігрову практику. Тільки на третьому зборі буде награватися основний склад, який і розпочне другу частину чемпіонату.

Не секрет, що «Іллічівець» в поточному чемпіонаті не ставить великих завдань. Що ж для вас є стимулом?

— Я вважаю, що за потенціалом футболістів «Іллічівець» повинен посідати п’яте-шосте місце в чемпіонаті. Природно, що в сезоні-2013/2014 ми постараємося піднятися якомога вище з нинішньої дев’ятої позиції, а ось вже в наступному чемпіонаті, я думаю, керівництво буде ставити серйозніші завдання. Будемо намагатися потрапити в зону Ліги Європи. Президент клубу цього хоче, вболівальники теж хочуть і у гравців є велике бажання. Микола Петрович виводив вже «Ворсклу» на міжнародну арену, він знає, як туди пробитися і як там грати. Тому будемо всі разом прагнути до цієї мети. Думаю, ми її досягнемо.

Дмитро ДОЙНІКОВ.