Перебудова й очищення?

Переглядів 206
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Останні події в країні викликали занепокоєння, що це може серйозно позначитися й на вітчизняному футболі. «УФ» намагається розібратися у ситуації

«ШАХТАР»: СТАБІЛЬНІСТЬ НІКУДИ НЕ ПОДІНЕТЬСЯ?

Донецький клуб уже впродовж значного відрізку часу рухається без особливих перепадів. Власник «гірників» Ринат Ахметов за будь-якої влади вкладав у «Шахтар» душу й величезні кошти, що давали результат. Команда стала провідною в країні, відтак з нею почали рахуватися в Європі. Із вуст легіонерів донеччан не чутно, що їх щось турбує і що вони збираються залишити команду. Дея­кі незрозумілі маневри були з боку гравця збірної Бразилії Бернарда, який запізнився на збір після відпустки без поважних причин. Але в останні дні жодних гострих заяв ніхто з багаточисельних латиноамериканців «Шахтаря» не робив.

Прогноз «УФ». Складно припустити, що в подальшій життєдіяльності донеччан може щось змінитися, попри те, що до влади в країні прийшли інші люди. Хоча ще недавно колеги припускали, що «золото» чемпіонату вже в кишені «Шахтаря», але, думається, в зв’язку з політичними подіями в країні вже не можна про це однозначно стверджувати.

«МЕТАЛІСТ»: МАЙБУТНЄ В ТУМАНІ

Власник харків’ян Сергій Курченко десь зник, головний тренер Мирон Маркевич подав у відставку, футболістам три місяці не сплачують зарплатню, й, за деякими даними, в найближчому майбутньому в легіонерів з’явиться можливість отримати статус вільних агентів. Думається, такі виконавці, як Алехандро Гомес, Себастьян Бланко, Хав’єр одразу скористаються шансом залишити Харків, тим більше, до них був інтерес із боку інших клубів у зимове міжсезоння. Навряд чи залишаться без уваги з боку інших роботодавців і інші легіонери, зокрема Родріго Моледо, Дієго Соуза та Марлос. Уболівальники просять утрутитися у ситуацію колишнього власника Олександра Ярославського. Але чомусь слабо віриться, що він погодиться повернутися. За чутками, добрий товариш Ярославського Роман Абрамович наполегливо вмовляв того вкласти гроші в один із клубів англійської прем’єр-ліги, але Олександр Владиленович не захотів. Чи пристане він на прохання харківських фанатів — велике питання. Правдоподібнішим бачиться варіант, що «Металіст» залишиться в руках Курченка, чи прийде зовсім інший інвестор.

Прогноз «УФ». «Металіст» минулий сезон уперше в історії завершив на другій сходинці. У це міжсезоння харків’яни посунули «Динамо» з другого місця завдяки переформатуванню турнірної таблиці через виключення з усеук­раїнських змагань команди «Арсенал». Але втриматися на завойованих позиціях буде вкрай складно, адже, по-перше, моральний стан команди не найкращий, по-друге, може змінитися кадровий потенціал, хоча досі ніхто із футболістів не залишив «Металіст». Але якщо ситуація не покращиться, власник не з’явиться найближчим часом, то харків’яни можуть опинитися далеко за «зоною Ліги чемпіонів».

«ДИНАМО»: ДАЛІ БУДЕ…

Офіс «Динамо» разом із однойменним стадіоном витримали серйозну перевірку на міцність під час подій на Грушевського. Президент клубу Ігор Суркіс сказав, що своїми силами відремонтує динамівську арену, й ні на кого не тримає зла. Водночас, Суркіс-молодший схвалював законопроект, який забороняв хуліганам-уболівальникам відвідувати матчі. Потім цей законопроект скасували, але у фанатів може залишитися неприємний спогад. Окрім того, президент «Динамо» не належить ні до минулої, ні до нинішньої влади, тож може спокійно продовжувати свій курс. Хоча один із спонсорів киян — банк «Надра» — належить прибічнику минулої влади Дмитру Фірташу, який, не виключено, в нових умовах може згорнути спонсорську роботу. Та й у команді чимало легіонерів, на яких ситуація у столиці може негативно вплинути. Приміром, Дьємерсі Мбокані заявив, що разом із агентом шукає вихід із ситуації. Не в захваті від останніх подій і Юнес Беланда, який відверто заявляв, що буде просити очільника клубу відпустити його. Проте марокканець зіграв із «Валенсією», тож продовжує працювати з динамівцями.

Прогноз «УФ». На початку першої частини сезону «Динамо» потерпало від суддівських помилок. Злам у суспільстві, коли люди відчайдушно боролися за чесну, цивілізовану, європейську країну, може позначитися й на цнотливості українського футболу. Зокрема, на суддях, небезпідставні здогадки про корумпованість яких уже давно ширяться нашими просторами. Правда, в киян є одна «маленька проблема» — Олег Блохін ніяк не може організувати і стабілізувати гру команди: то травми заважають, то дискваліфікації, то ще щось. І хоча в нинішній ситуації шанси «Динамо» в боротьбі за чемпіонство, на мій погляд, підвищилися, шанси Блохіна закінчити чемпіонат на чолі «Динамо» такі ж невисокі.

«ДНІПРО»: НОВИЙ ПРЕТЕНДЕНТ НА ЛІГУ ЧЕМПІОНІВ?

Власник дніпропетровців Ігор Коломойський, за чутками, давно не мешкає в нашій країні. Кажуть, йому набагато комфортніше у Швейцарії. Проте він активно реагував на події в Україні, що свідчить, на мій погляд, про задоволення від того, що відбувалося на Майдані. Після змін у владі Коломойський, здається, може видихнути з полегшенням, що повинно позитивно позначитися й на «Дніпрі».

Прогноз «УФ». Уже навряд чи повториться історія минулого сезону, коли навесні до дніпропетровської команди несправедливо ставилися арбітри. Єдине — спливає конт­ракт іспанського керманича Хуанде Рамоса, тож йому буде складно налаштовувати футболістів виступати на межі можливостей. До того ж, улітку велика вірогідність того, що змінить український чемпіонат на англійський один із лідерів Євген Коноплянка, який, може, навіть несвідомо буде берегти себе й уже менше відпрацьовувати в обороні. А цього не сховаєш од партнерів. Проте в зв’язку із ситуацією, що виникла в «Металісті», з нестабільною грою «Динамо», «Дніпро» має всі передумови для того, щоби поборотися за місце в Лізі чемпіонів. До речі, дніпропетровський клуб витрачає величезні гроші на футболістів, але, на жаль, до журналістів ставиться абсолютно байдуже — цього разу на гру з «Тоттенхемом» узагалі не взяли нікого, крім офіційної делегації. У такому разі, на яке об’єктивне й всебічне висвітлення можуть сподіватися вболівальники?

«ЧОРНОМОРЕЦЬ»: ПОЧАТОК ПРОБЛЕМ?

Власник одеситів Леонід Климов є представником колишньої влади, але цей керівник зробив багато для того, щоби «Чорноморець» умить не зник із футбольної карти. Клуб уже заробив чималу суму за рахунок удалих виступів у Лізі Європи, має свій сучасний стадіон, який приносить непоганий дохід, є вдосконалена база, де можна відновлюватися й готуватися до матчів, є команда, здатна виконувати певні завдання, є освічений тренер. Проте важливо втримати й керманича, й колектив, який треба постійно підживлювати фінансово. У нинішніх реаліях це може бути тяжким тягарем для Климова. До того ж, керівники «моряків» і раніше не приховували, що були би раді будь-якій серйозній допомозі з боку інших інвесторів.

Прогноз «УФ». Попри бонуси від УЄФА за виступи в Лізі Європи, «Чорноморець» уже почав економити. На відміну від попередніх виїзних єврокубкових матчів, у Ліон відлетів маленький літак, у який помістилася дуже обмежена кількість людей. Майже всіх журналістів, у тому числі й кореспондента «УФ», було відсіяно. Ще до переломного моменту в історії країни «Чорноморець» підписав трьох новачків і не відпустив лідерів, що в другій частині сезону повинно суттєво допомогти. Якщо поглянути на турнірну таблицю, то «моряки» можуть поборотися й за місце в Лізі чемпіонів, але судячи з першого весняного матчу, коли підопічні Григорчука не змогли здолати резервний склад французів, у найпрестижніший клубний турнір Європи «Чорноморцю» ще рано. Хоча б утримати раніше завойовані позиції.

«ВОРСКЛА»: ПОЛТАВЦІ ПОВЕРНУТЬСЯ В ЄВРОКУБКИ?

Власник полтавців Костянтин Жеваго був віддалений від влади, працював тихо й, так би мовити, в підпіллі, саме тому, подейкують уболівальники команди, в поперед­ні роки «Ворскла» не була активною на трансферному ринку. Серед останніх придбань можна занести в актив лише Дениса Дедечка й Олега Міщенка. Цього міжсезоння команда також не може похвалитися якимись серйозними придбаннями, але в майбутньому ситуація має покращитися.

Прогноз «УФ». Наскільки мені відомо, в полтавців стабільна фінансова ситуація, перед футболістами й тренерським штабом немає заборгованостей по зарплатні, за міжсезоння в колективі трохи посилилася конкуренція за місце у складі. Зараз команда перебуває на шостому місці, яке за певних умов дає право на участь у Лізі Європи. Гадаю, це зав­дання доволі реальне для підопічних Василя Сачка. Але обов’язково треба думати про підсилення.

«ЗОРЯ»: ЛИШЕ МРІЇ ПРО ЛІГУ ЄВРОПИ?

Для луганців можуть настати безбарвні часи. Власник клубу Євген Геллер представляє колишню владу, очолює у Верховній Раді бюджетний комітет, але про його подальшу долю складно щось сказати. Як і про долю самого футбольного клубу. Нагадаю, що «Зоря» — перший досвід Геллера у великому футболі, до того він керував футзальним клубом «Шахтар», і в Луганську опинився, за деякими даними, на прохання своїх однопартійців. Тому велике запитання, чи захоче він і надалі зай­матися неприбутковою справою.

Можуть виникнути проблеми й з оновленням луганського стадіону «Авангард», на ремонт якого в бюд­жеті на 2014 рік було закладено 110 мільйонів гривень. За нової влади в Геллера можуть спитати про наміри виділити такі величезні державні гроші на стадіон, на якому грає його команда. Чи знайде він гідну відповідь, думаю, стане зрозуміло найближчим часом.

Прогноз «УФ». У нинішніх умовах справи «Зорі» можуть відійти на другий план для власника клубу, відтак завдання поборотися за «зону Ліги Європи» може так і залишитися мрією. Окрім того, в міжсезоння команда Юрія Вернидуба зовсім не підсилилася, хоча змогла зберегти всіх провідних виконавців — Дмитра Хомченовського, Тоні Шунича, Данило Олівейру, Янніка Болі та інших. Головне, щоби фінанси не почали співати романси, а футболісти не розбіглися хто куди.

«МЕТАЛУРГ» Д: НОВІ СИЛИ В БОРОТЬБІ ЗА ЛІГУ ЄВРОПИ?

Власника донеччан Сергія Таруту було недавно помічено в ложі для почесних гостей «Донбас Арени» разом із Ринатом Ахметовим. Але свою причетність до колишньої влади пан Тарута жодним чином не афішував. Як він випливе в нинішніх умовах — невідомо, але великих проблем не повинно бути. Тим більше, по команді видно, що вона працює в належних умовах, планово займається селекційною роботою. Хоча, як нам повідомив Дмитро Селюк, ця справа в компетенції не власника, а спортивного директора Вардана Ісраеляна.

Прогноз «УФ». Команда, як і раніше, продовжить боротьбу за Лігу Європи. Може, з новими силами.

«ВОЛИНЬ»: ЧИ ПОВТОРИТЬСЯ ІСТОРІЯ ПОПЕРЕДНІХ СЕЗОНІВ?

Власник луцького клубу Ігор Палиця є заслуженим економістом України, до минулої влади не належав. Здається, пертурбації в державі не повинні корінним чином на ньому позначитися. Навпаки, за нинішніх умов пан Палиця може розправити крила й узятися за розбудову «Волині». Головне запитання: чи є в нього таке бажання?

Прогноз «УФ». «Волинь» часто наближалася до місць, які дають право виступати на міжнародній арені, але потім постійно від них віддалялася. Передусім, результати команди погіршувалися під час весняної частини сезону. Чи буде так і цього разу?

«КАРПАТИ»: ПРО ВИЛІТ МОЖНА НЕ ХВИЛЮВАТИСЯ?

Власник клубу Петро Димінський не належав до колишньої влади, може з новим завзяттям узятися за розвиток «Карпат», тим більше, якщо побачить, що український футбол стане чесним і справді безкомпромісним.

Прогноз «УФ». У зимове міжсезоння Олександр Севидов майже не підсилював склад. Із одного боку, це — мінус, із іншого — за таких умов зберігається кадрова стабільність, можна спокійно награвати вже напрацьовані ігрові зв’язки. «Карпатам» можна не хвилюватися про продовження прописки у вищому дивізіоні, а вже на наступний сезон ставити вищі задачі.

«СЕВАСТОПОЛЬ»: НА ГОРИЗОНТІ — ПЕРША ЛІГА?

Власник севастопольців Вадим Новинський має неоднозначну репутацію, у Верховну Раду потрапив завдяки повністю дискредитованому колишньому президенту країни. Ще минулої осені у «Севастополя» були проблеми з виплатою зар­платні та преміальних футболістам, ходили чутки, що Новинський не горить бажанням фінансувати команду. Але президент клубу Олександр Красильников запевняв, що бюджет на новий рік прийнятий і виконується. Але за нових обставин ситуація може змінитися.

Прогноз «УФ». Не хочеться вірити, що перспективний колектив може понизитися в класі. Але у сьогоднішніх реаліях «Севастополь» — один із претендентів на виліт у першу лігу. У міжсезоння, судячи зі сторони, команда зекономила на запрошенні головного тренера, задля підсилення складу нічого не було зроблено. І це ще до останніх подій. Що ж буде далі?

«ІЛЛІЧІВЕЦЬ»: ШАНС ДЛЯ МАРІУПОЛЬСЬКИХ ВИХОВАНЦІВ?

Керівник маріупольців Володимир Бойко, як сказав у інтерв’ю «УФ» Микола Павлов, є акціонером «Метінвеста», який пов’язують із Ринатом Ахметовом. Позиції останнього залишаються стійкими. Чи розповсюдиться це на сусідів із Маріуполя — велике запитання. Здається, для «Іллічівця», про назву якого також багато супере­чок, можуть настати не найкращі часи.

Прогноз «УФ». Команда Павлова не претендує ні на «зону Ліги Європи», ні на пониження в класі. У весняній частині можна спокійно виходити й показувати свою гру. Як буде далі? Хотілося, щоби більше шансів потрапити у склад отримували вихованці саме маріупольського футболу.

«ГОВЕРЛА»: УЖГОРОДЦІ ЗНОВУ СТАНУТЬ КОМАНДОЮ-ЛІФТОМ?

Команда належить Нестору Шуфричу, який є прибічником партії, яка раніше правила в країні. Після змін у владі, здавалося, що й В’ячеслав Грозний припинить проглядати новачків. Нічого подіб­ного — керманич команди продовжує шукати виконавців для підсилення складу. Значить, команда живе?

Прогноз «УФ». Якось забувається, що «Говерлу» називали командою-ліфтом, яка весь час рухалася між першим і найвищим дивізіонами. Ще місяць тому позиції закарпатців із збереження місця в прем’єр-лізі виглядали доволі потужними. Але в зв’язку зі змінами в країні не можна виключати й зміни в ужгородському клубі.

«МЕТАЛУРГ» Зп: ПРОДОВЖИТЬСЯ СКРИПУЧИЙ НАБІР ОЧОК?

Про власників запорізького клубу мало що відомо, але за наявною інформацією, вони належать до колишньої влади. На команду й раніше виділялися скромні гроші, а далі, здається, керівники можуть ще більше закрутити гайки.

Прогноз «УФ». Ще восени «Металург» набирав очки з величезним скрипом, без особливих шансів поступився проблемній «Таврії». Слабо віриться, що весною команда стане кращою. На мій погляд, це один із найвірогідніших претендентів на пониження в класі.

«ТАВРІЯ»: ПОВЕРНЕННЯ КОЛИШНІХ КЕРІВНИКІВ?

Власник клубу Дмитро Фірташ був близьким до колишньої влади, уболівальники припускають, що він взагалі відмовиться від клубу, натомість може повернутися колишній керівник Сергій Куніцин, який разом із колегами-афганцями брав активну участь у подіях у цент­рі столиці. Чи буде так насправді — покаже час. Наразі фінансова потужність «Таврії» викликає сумніви. Незважаючи на те, що спливла заборона ФІФА робити трансфери, сімферопольці дуже скромно себе поводять в плані селекції.

Прогноз «УФ». Так само як і його попереднику, Ніколі Костову треба час, аби познайомитися з колективом, організувати гру. Контрольні матчі у цьому — слабка допомога. Новий головний тренер запросив тільки йому знайомих виконавців із чемпіонату Болгарії. У такій ситуації тяжко розгледіти якийсь просвіт у майбутньому команди, яка є символом Криму. Прикро, що вона змушена вести боротьбу за виживання. Хочеться сподіватися, підйом у країні переверне і свідомість власників.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.