ПОЗИТИВНА БУДЕННІСТЬ

Переглядів 330
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
ЯК І ПЕРЕДБАЧАЛОСЯ, 15-й КОНГРЕС ФФУ ПРОЙШОВ У РІВНОМУ РОБОЧОМУ РИТМІ

ЗАГАЛЬНІ ВРАЖЕННЯ

У момент, коли черговий конгрес Федерації футболу України був офіційно закритий, журналістів, що спостерігали за ним на екрані в спеціально відведеній для цього кімнаті Будинку футболу (саме тут мої колеги розміщуються на такого роду заходах), відвідало відчуття… буденності. Тобто, за традицією ще часів правління колишнього керманича Федерації, ми очікували якихось скандалів, гучних заяв, голосних і не надто коректних слів, але всього цього не було. Так, мав місце інцидент, пов’язаний із обласною ФФ Харківщини, котра в останній момент і з порушенням регламентних норм відкликала своїх делегатів, заявлених раніше, делегувавши натомість інших. Іще ми вкотре почули про нерозв’язані проблеми в Житомирській області — там і досі панує незрозуміла ситуація з двома групами осіб, які претендують на управління ФФ. А ще керівник національного суддівського корпусу П’єрлуїджі Колліна дуже емоційно прореагував на поведінку окремих тренерів УПЛ (класно натякнувши на Хуанде Рамоса), котрі в усіх бідах звинувачують його підлеглих. Утім, на цьому — все!

Але цей факт варто розцінювати в позитивному сенсі: очевидно, це свідчить про спокійну планомірну роботу керівного органу вітчизняного футболу. Також це сигналізує про те, що колишні «конфлікти інтересів», притаманні для нас, не те, щоби відійшли в минуле, проте, ймовірно, згладилися, тож нині ситуація у цьому плані достоту стабілізувалася.

…Зауважимо, що з очікуваних 144 делегатів ФФУ на Конгресі були присутні 129: 15 осіб із різних причин не з’явилися в Будинку футболу. Припустімо, почесний президент Федерації, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс не прилетів, мотивуючи це зайнятістю в роботі Європейської асоціації, приславши натомість вітання учасникам Когресу.

До слова, про учасників. Не хочеться про це говорити, проте треба — для запобігання на майбутнє: ще на початку заходу Анатолій Коньков попередив усіх учасників, що кожному на виступ дається до 15 хвилин, натомість усі (крім іноземців: показовий факт!) перевищували цей ліміт, тож і доводилося Анатолієві Дмитровичу кожного оратора підганяти, нагадуючи про зазначений регламент часу. Утім, не допомогло: Коньков передбачав, що захід завершиться до 13.30, із цією його пропозицією погодилися всі делегати, натомість тривав Конгрес на годину довше. Причому, що цікаво, окремі моменти промов деяких учасників дебатів явно не годилися для того, щоби зачитувати їх із високої трибуни: їх, радше, доцільно було подати всім делегатам у вигляді теки з паперами, де кожен міг із ними ознайомитися. Тоді б усі вкладалися в 15 хвилин, а президент ФФУ не мав би потреби пришвидшувати перебіг заходу…

Іще кілька речень про згадуваних іноземних гостей: після їхніх виступів залишилося враження, що нині (попри окремі моменти, пов’язані з національною збірною) у Федерації чудові стосунки як із ФІФА, так і з УЄФА, чинне керівництво нашого футболу має підтримку з боку керманичів найвищого рівня. Цьому, зокрема, сприяє прозора фінансова діяльність відомства Конькова: сьогодні тут усе (видатки й прибутки) розписано по пунктах (що підтверджує аудит незалежної компанії), із цими даними можуть ознайомитись усі бажаючі, тож, виходить, і претензії пред’являти немає за що.

Хоча, насправді… є. Попри позитивний настрій Конькова, зазначені ним досягнення ФФУ за останній рік, проблем чимало. Особливе ж пожвавлення у середовищі журналістів викликали такі слова Анатолія Дмитровича (цитую дослівно): «Окрім отримання фінансової допомоги від ФФУ, іншої роботи в обласних Федераціях не видно». Малися на увазі ФФ Закарпатської, Дніпропетровської, Харківської та інших областей. Зрозуміти президента легко: цього року його відомство вдвічі збільшило оту допомогу обласним федераціям, але сподіваної віддачі чомусь удвічі не збільшилося, навіть можна сказати: взагалі не збільшилося. Як сумно пожартував Анатолій Дмитрович, доведеться, мабуть, іще вдвічі «наростити» фінансування…

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

На 15-му Конгресі ФФУ розглядали сім пунктів:

1. Про затвердження порядку денного 15-го Конгресу ФФУ.

2. Про звіт президента та Виконкому ФФУ щодо роботи ФФУ із часу проведення попереднього Когресу.

3. Про аудиторський висновок щодо достовірності фінансової звітності ФФУ за друге півріччя 2012 року та за 9 місяців 2013 року.

4. Про обрання незалежного аудиторського органу ФФУ на період до 20 грудня 2017 року.

5. Про звільнення першого віце-президента ФФУ Стороженка С. М.

6. Про нагородження призом ФФУ «Честь прапора».

7. Різне.

Журналістів, які були на Конгресі (а разом із тим, напевне, й читачів «УФ», які проглянули порядок денний), найбільше здивувало те, що в ньому не значилося пункту про тренера національної команди. Утім, як з’ясувалося трохи пізніше, нічого особливого у цьому факті не було: ще до 11.00, коли розпочався Конгрес, відбувся Виконком ФФУ, на якому й ухвалили рішення продовжити контракт із Михайлом Фоменком до кінця 2015 року. Що, погодьтеся, закономірно…

Наприкінці процедури відбувся момент, од якого дехто очікував «пікантності», а проте нічого подібного не відбулося. Делегати Конгресу Федерації футболу України звільнили із займаної посади першого віце-президента Сергія Стороженка. Разом із цим припинено його повноваження у складі Виконкому, а також у комітетах ФФУ з атестації, спортивно-медичному та юридичному. Що ж, недарма кажуть розумні люди, що довгий язик до добра не доведе.

ОФІЦІЙНО (ПРО ТЕ, ЩО БУЛО ДО ТОГО)

ФФУ вповноважена заявити: «У п’ятницю, 20 грудня, у Будинку футболу відбулось засідання Виконавчого комітету Федерації футболу України.

Засідання розпочалося із внесення поправки до Регламенту прем’єр-ліги, згідно з якою набуття кворуму загальних зборів учасників УПЛ було змінено. Тепер для набуття кворуму необхідно буде не 2/3 учасників, а половина + 1 учасник ПЛ.

Головний тренер національної збірної команди України з футболу Михайло Фоменко відзвітував щодо результатів роботи у 2013 році. Результати роботи Михайла Фоменка із національною збірною у відбірному циклі ЧС-2014 було визнано Виконкомом задовільними, тому контракт із тренером було автоматично пролонговано до 2015 року.

Згодом члени Виконкому заслухали доповідь виконавчого директора ФФУ Максима Бондарєва та затвердили проект міжнародного календаря матчів національних збірних команд на 2014 рік.

Після цього було затверджено Положення про «Національну школу футбольного арбітра», згідно з яким проект матиме єдиний бюджет, витрати на який здійснюватимуться безпосередньо Федерацією футболу України.

Наприкінці заходу члени Виконкому ухвалили рішення щодо тимчасового припинення членства колективного члена ФФУ Асоціації «Футбол-Захід». Через неможливість розгляду питання на XV Конгресі ФФУ через короткі часові рамки, це питання буде винесено на XVI Конгрес ФФУ». (Цитовано за сайтом ФФУ).

ПОСТСКРИПТУМ

Одна з обіцянок президента Федерації полягала у спробі допомогти прем’єр-лізі в її нинішніх проблемах: Анатолій Дмитрович запропонував усім членам УПЛ зібратися в приміщенні Будинку футболу, щоби ліквідувати всі протиріччя.

Із цього приводу хочеться побажати нам, аби й у ПЛ незабаром запанувала така оптимістична буденність, яку сьогодні можна спостерігати в роботі ФФУ. Із цією метою вже зроблені певні дії: виконком Федерації ухвалив рішення змінити регламент прем’єр-ліги: відтепер кворум, необхідний для того, щоби засідання ПЛ вважалося дійсним, означає не дві третини плюс один голос (тобто мінімум 11 клубів), а половина плюс один, тобто — вісім…

Олександр НОЙКОВИЧ.

X