Сефер АЛІБАЄВ: «Сімферопольці розглядали кандидатури Яковенка та Бакалова»

Переглядів 193
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Відомий нині агент, який у складі «Таврії» ставав чемпіоном України, дав «УФ» коментар щодо ситуації у сімферопольському колективі

— Сефере, що думаєте з приводу змін на тренерському містку «Таврії»?

— Думаю, Ніколі Костову буде легше, ніж попередньому керманичу в тому плані, що кримській команді вже можна робити трансфери. Болгарин, на мій погляд, як фахівець непогано себе зарекомендував у донець­кому «Металурзі» та «Карпатах». Щоправда, у Львові в кінці роботи в нього не все виходило, але в інший час команда показувала доволі непогану гру й результати. На «Таврію» чекає жорстка боротьба за місце під сонцем, але впевнений, що сімферопольцям разом із новим тренером удасться виконати це завдання.

— За півроку в «Таврії» змінилося три керманичі. Як це впливає на команду?

— Звичайно, не кращим чином. Футболістам тяжко перелаштовуватися, коли щопівроку змінюються тренери, кожен із яких підбирає кадри під своє бачення гри. Костов знає реалії нашого футболу, в запасі в нього два місяці, за які можна достеменно познайомитися з підопічними, сформувати колектив і спробувати поставити гру. До того ж, у «Таврії» зберігся стрижень команди, є можливість запрошувати нових гравців. Яніс Христопулос не мав такої можливості, але, судячи з відгуків футболістів, був непоганим тренером, особливо для молодих. Грек ретельно проводив усі тренування, багато працював над удосконаленням тактичної та фізичної готовності підопічних. У побуті не було особливих проблем. Після невдалого старту сподівався від «Таврії» гіршого, але на зимову перерву сімферопольці пішли не в пригніченому настрої, а з надією на поліпшення ситуації. Робота Христопулоса приносила плоди: якщо на початку гравці витримували не більше тайму, то згодом могли дати бій супернику впродовж усього поєдинку.

— Як ставитеся до закордонних фахівців? Гадаєте, в нас перевелися кваліфіковані тренери?

— В Україні взагалі склалася така тенденція, що в керівників клубів — пієтет перед закордонними спеціалістами. Можливо, й у Європі така ж ситуація. Але хотілося, щоби в нас більше довіряли вітчизняним тренерам. До речі, Костова чомусь не запрошують у болгарські команди. Проте в нашій країні він затребуваний. При тому, що рівень нашого чемпіонату вищий від болгарського.

— Часом не знаєте, чи звертали увагу керівники «Таврії» на інших кандидатів?

— За моїми даними, сімферопольці розглядали кандидатури Павла Яковенка та Юрія Бакалова.

— Гендиректор Олександр Бойцан узяв собі в помічники Вадима Зайця. Багато хто думав, що саме колишній керманич «Буковини» очолить «Таврію».

— Уважаю, інформація, що Заєць стане наступником Христопулоса, була надуманою й не мала підстав.

— Яка ваша думка з приводу ветеранів — Максима Калиниченка та Сергія Назаренка? Вони ще спроможні допомогти команді?

— Думаю, за міжсезоння Калиниченко та Назаренко підтягнуть свої кондиції й ще стануть у нагоді «Таврії». Зараз багато клубів узяли курс на омолодження, проте, на мою думку, в будь-якій команді корисно мати досвідчених футболістів. У нас є стереотип, який, правда, почав змінюватися, що в 30 років час закінчувати кар’єру. Можу вам сказати, що, наприклад, такі виконавці, як Ілля Галюза, Максим Шацьких, Олег Шелаєв, із якими співпрацюю, прискіпливо ставляться до своїх обов’язків, відповідально підходять до роботи, а також до вільного часу й відпочинку. На відміну від молоді, вони все роблять на півкроку вперед. Якщо правильно використовувати ветеранів, вони принесуть користь.

— Про трансфери сімферопольців щось знаєте?

— «Таврія» зараз чомусь не афішує свою селекційну роботу. Наскільки мені відомо, з командою тренується Денис Голайдо, якого Костов запрошував ще в донецький «Металург». Але разом вони не змогли довго працювати через те, що болгарин залишив команду. У Сімферополь також приїхав Віталій Балашов, який став непотрібним в Ужгороді. За моєю інформацією, «Таврія» збиралася взяти екс-гравця «Говерли» та «Чорноморця» в оренду. Балашова Костов хотів бачити й у своїх попередніх командах, бо вважає, що цей виконавець підходить під його стиль гри. Є молоді футболісти, які отримували шанс у першій частині сезону, — той же Дмитро Ярчук та інші. Хоча раніше вони об’єктивно штучно виходили на поле, а за нинішніх умов, коли зросте конкуренція, їм буде набагато складніше потрапити до основного складу.

— «Таврію» залишив Максим Фещук, і в розпорядженні Костова лише один нападник — Лучіан Бурдужан. За таких умов пошук форварда — першочергове завдання?

— Думаю, Фещук міг би ще бути корисним «Таврії», яка впродовж сезону втратила ще й Антона Шиндера, тож зараз серед нападників у сімферопольців майже відсутня конкуренція. Але річ у тім, що питання забивного форварда гостро стоїть майже в усіх командах.

— Загалом, у «Таврії» буде багато новачків?

— Скажу так: команді потрібна не вдавана, а справжня конкуренція. Наскільки мені відомо, для цього «Таврія» має всі можливості.


Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X