Сергій ЛИТОВЧЕНКО: «У мене все життя пов’язане з «Арсеналом»

Переглядів 207
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Новий наставник «Арсеналу-Києва» налаштований вивести команду до першої ліги

Сергію Вікторовичу, чи стало для вас призначення головним тренером «канонірів» сюрпризом?

— Ні, сюрпризу як такого не було. В мене все життя пов’язане з «Арсеналом»: я відбувся як професійний гравець у складі «канонірів», мій син виступає у складі «Арсеналу», дружина відвідує кожен домашній матч команди. Можу сказати, що я планомірно до цього йшов. Недарма ж я закінчував курси ліцензування категорії «А+». Тобто, я до цього готувався. Але те, що це все буде так швидко, дійсно, такого не очікував. Звичайно, коли мене запросили на цю посаду, я погодився.

— Чого тепер можна очікувати від вас як головного наставника команди? Які зміни очікують на колектив?

— Перш за все, ніхто не відміняв перед нами зав­дання виходу до першої ліги. У зв’язку із цим, ми вирішили змінити половину складу команди. Тепер ставка буде, в основному, на досвідчених футболістів. Хочу підкреслити — не на вікових, а саме на досвідчених, які вже встигли пограти і в прем’єр-лізі, і в першій лізі. Не говорячи вже про людей, які виступали у другій лізі. Крім цього, звичайно, ми також будемо розраховувати на власних вихованців, які будуть відповідати усім вимогам. Зараз на перших зборах ми вже викликаємо гравців із дублюючого складу, аби вони розуміли нашу філософію. Коли ми будемо брати молодих футболістів до першої команди, хочеться, аби для них не було жодних нововведень, секретів.

— Власне, думаю, із президентом клубу — паном Кікірешком — ви швидко знайшли спільну мову…

— Так, ще коли був гравцем (Сергій Вік­торович був капітаном команди. — В. Б.), ми з Олексієм Вікторовичем із першого дня, коли було відроджено клуб, одразу чудово порозумілися. Саме тому нам було досить легко знайти спільну мову і зараз, адже мова футболу — єдина. Він бачить моє нестримне бажання працювати і досягати прогресу з клубом.

— Знаю, що ви взяли собі помічником Віталія Розгона — вже колишнього головного тренера «Арсеналу-Київщини»…

— Так, я покладаю на пана Віталія великі надії. Ми разом складали іспити на ліцензування, разом вчились. Тим паче, що він із «канонірським» серцем. Тут він провів декілька років свого життя — ще у тому «Арсеналі» з Грозним, Заваровим. Також ми з ним перетинались у луцькій «Волині», коли були гравцями. Саме тому, я вирішив його покликати працювати разом, на що він одразу погодився. Ми давно мріяли створити такий тандем, я дуже задоволений.

— Незважаючи на поточне восьме місце команди у чемпіонаті після першої частини сезону, ви вірите в те, що все можна змінити?

— Якщо не вірити у власні сили, тоді навіщо взагалі братися за роботу? Звичайно, ми віримо у власні сили і будемо робити все для того, аби виправдати довіру керівництва клубу. Ми сподіваємось, що керівники Федерації футболу України ухвалять рішення про розширення прем’єр-ліги до шістнадцяти команд. Виходячи з цього, більше команд вийдуть із першої ліги, а з другої ліги піднімуться чотири команди.

— Відчувається, що у вас амбіційні плани…

— Так. Ви ж бачите самі, що у такому великому місті, як Київ, зараз лише дві команди. Слава Богу, що ми зараз відродили «Арсенал». Подивіться, скільки команд, приміром, у тому ж Лондоні. Навіть і три команди для такого футбольного міста, як Київ, думаю, замало.

— Наостанок, кого б із суперників по другій лізі виокремили б у першу чергу?

— Ті команди, які заявилися в цьому сезоні — «Верес», «Колос», «Інгулець» — перебувають вгорі турнірної таблиці. Вони ставлять завдання виходу до першої ліги. Відзначив би також і «Буковину». «Барса» має солідний вигляд у домашніх матчах. Одним словом, усі навчились грати і демонструють хороший рівень. Тим не менш, відзначив би саме «Колос», який дуже вдало стартував у цьому сезоні. Що стосується нашої команди, то ми будемо надолужувати згаяне. З початком другої частини чемпіонату для нас кожна гра буде мати величезне значення, ми маємо лише перемагати. Вірю, що нам вдасться виконати поставлене завдання.

Володимир БОБИР.

X