Шахтар став лідером рейтингу клубів, які продали більше всього гравців за 2022 рік

Переглядів 393
Євген Чепур Євген Чепур
1 голос
Шахтар став лідером рейтингу клубів, які продали більше всього гравців за 2022 рік
Давид Нерес. Фото Шахтар
Донецький Шахтар за підсумками минулого року провів найбільше трансферів у світовому футболі, зробивши суттєвий відрив від другого місця.

2022 рік через війну став найважчим за останні кілька десятиліть. Оскільки Шахтар у своїй стратегії розвитку робив великий ухил на покупку молодих іноземних гравців і надалі їх перепродував – від війни в Україні найбільше постраждав саме донецький клуб.

Після початку війни ФІФА прийняло правило, яке дозволило іноземним гравцям залишити українські клуби або вільними агентами (якщо до закінчення контракту менше року) або піти в оренду, куди вони самі захочуть.

На тлі цього правила Шахтар очолив рейтинг за кількістю вихідних трансферів (продаж гравців та оренда) за 2022 рік, повідомляє офіційний сайт ФІФА. За календарний рік «гірники» здійснили 51 трансфер на вихід. Друге місце у Динамо із Загреба – 40, а на третьому Спортинг – 38 переходів.

Усього ж український футбол здійснив 609 трансферів – 236 на вхід та 373 на вихід. 38 команд купували гравців, а 18 – їх позбавлялися. Було витрачено на трансфери трохи більше 50 млн. доларів, а зароблено – 86,2 млн. доларів.