Швецов на мажорній ноті завершив кар’єру

Переглядів 138
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Олімпік» — «Чорноморець». Насамперед зазначу, що цей тур став винятковим, адже арбітри не допускали ляпів і результативних помилок. У матчі донеччан із одеситами перед голом Назаренка була боротьба за м’яч, який потрапив у руку Гаю, але гра продовжилася, й у наступному епізоді гравець «Олімпіка» сфолив, і арбітр призначив стандарт, після якого одесити забили. Уважаю, Юрій Вакс у цьому моменті зробив усе правильно, адже м’яч випадково потрапив у руку, тож гру не можна було зупиняти.

«Волинь» — «Іллічівець». Одне зауваження: форма «Волині» була повністю білою, й м’яч не червоний, а жовтий, і на телекартинці його взагалі не було видно. Арбітру Івану Бондару треба було заздалегідь попередити господарів — лучан, що треба мати в наявності червоний м’яч, і форму можна було трохи підкоригувати. Якби бодай шорти відрізнялися, то це допомогло би і футболістам, і суддям. А по грі до арбітра жодних питань.

«Металург» Зп — «Шахтар». За рахунку 0:0 запоріжці провели стрімку контратаку, Платон вийшов на ударну позицію й забив м’яч, але зробив це з положення «поза грою». Нехай і мінімального, але воно мало місце. Загалом, до суддівської бригади на чолі з Сергієм Березкою немає претензій.

«Металіст» — «Зоря». Анатолій Жабченко на хорошому рівні, як він уміє, провів цей матч. Хотів би зауважити, коли Едмар отримав накладку від Караваєва, хтось інший, можливо, апелював би до судді, вимагав для винуватця попередження, але Едмар поплескав опонента по плечу, й тим самим дав зрозуміти судді, що не претендує на те, щоби Караваєв був покараний попередженням. Формально, якби Жабченко показав «гірчичник», мав би слушність. Але він молодець, що читає гру, розуміє психологічний настрій виконавців. Це дуже добре.

Не можу не сказати про критику суддівства з боку Юрія Вернидуба, який грав у нас в Івано-Франківську за «Прикарпаття», запам’ятався надійним і вправним захисником. Зараз виріс у непоганого тренера. Але його висловлювання після матчу мене відверто здивували. Його емоційна реакція на дії Жабченка не має підстав. Вернидуб каже, що ще треба дивитися, був пенальті чи ні. Та там немає, на що дивитися! Каменюка очевидно сфолив проти Вільягри. А коли Жажа забив другий м’яч, наставник «Зорі» стверджує, що десь у центрі поля мав місце фол, хтось десь когось підштовхнув, розвинулася атака, й бразилець забив м’яч. Для такої команди й такого фахівця, як Вернидуб, несолідно казати про такі речі. Тут треба сприймати все реально.

«Ворскла» — «Динамо». Віктор Швецов на мажорній ноті завершив кар’єру. Вітаю його із цим, попри деякі неоднозначні моменти, які бувають, мабуть, у кожного арбітра. Швецов був непоганим арбітром і приніс користь українському футболу. За помилки нехай йому пробачать, а те, що він умів судити, це — факт.

«Карпати» — «Говерла». Це був, скоріше, бій гладіаторів. На двох суперники заробили 47 фолів і шість попереджень. Звісно, Анатолій Абдула не пропускав порушення правил, і добре, що не перегнув палицю. Бо міг десь застосувати жорсткіші санкції, адже були серйозні стрибки, але арбітр обмежу­вався або усним зауваженням, або попередженням.

Дай Бог, аби наші судді так само якісно відпрацювали ще й перенесений 10-й тур.

X