Сьогодні Зоря святкує визначну дату: луганському клубу виповнилося 100 років

Переглядів 550
Артем Жилінський Артем Жилінський
1 голос
Сьогодні Зоря святкує визначну дату: луганському клубу виповнилося 100 років
Футболісти Зорі. Фото: ФК Зоря
Сьогодні виповнилося 100 років луганській Зорі – першому чемпіону СРСР, який представляє обласний центр, триразовому бронзовому призеру чемпіонату України та беззмінному учаснику єврокубків протягом останніх дев'яти сезонів.

Сьогодні луганській Зорі виповнилося 100 років. З українських клубів, що діють, більш поважним віком можуть похвалитися тільки кропивницька Зірка, заснована в 1911 році, і МФК Миколаїв (1920).

У 1967 році Зоря пробилася в елітний дивізіон чемпіонату СРСР, де провела 14 сезонів поспіль, перш ніж знову знизилася в класі. У 1973 році провінційний клуб створив справжнісіньку сенсацію, ставши чемпіоном Радянського Союзу. До цього у першості перемагали лише команди з Москви, Києва та Тбілісі.

На старті сезону Зоря розгромила київське Динамо (3:0), а також обіграла московські Спартак, Динамо та ЦСКА.

Столичні боси, серйозно злякавшись, що команда з обласного центру зможе стати чемпіоном, під час літньої перерви влаштували їй турне Південною Америкою під вивіскою збірної СРСР, тоді як основа радянської дружини відпочивала після ЧЄ-72.

Через два дні після повернення з Бразилії Зоря розібралася із московським Торпедо (4:2). Після заключної гри чемпіонату з Дніпром на зустріч із Зоніним приїхав представник Динамо Олег Ошенков, який наполягав на переїзді спеціаліста до Києва. Зонін відмовився.

У 1979 році Зоря вилетіла до Першої ліги, а ще через п'ять років опустилася в третій за рахунком дивізіон. Наступного разу в еліті луганчани опинились у 1992 році, коли на зміну союзній першості прийшов чемпіонат України.

Геллер керує клубом досі, а з його ім'ям пов'язані найгучніші успіхи Зорі в її українській історії. Запрошення на тренерський місток Юрія Вернидуба дозволило луганчанам дебютувати в єврокубках, де вона виступає вже протягом дев'яти сезонів.

Саме за Вернидуба Зоря покинула рідний Луганськ і переїхала до Запоріжжя. Причиною переїзду стала окупація Донбасу. Базуючись у місті на берегах Дніпра, луганчани у 2017 році вперше у клубній історії вибороли «бронзу» чемпіонату України.

Двома роками раніше вони вперше дійшли до фіналу Кубка України, де поступилися Шахтарю (0:2).

За Скрипника, який став наступним головним тренером Зорі, «чорно-білі» ще двічі ставали третім у чемпіонаті (2020, 2021) і ще раз зіграли у фіналі кубка, у додатковий час поступившись трофеєм Динамо (0:1).