Спортивний юрист: Ракицького і Маттаріту можна притягти до кримінальної відповідальності

Переглядів 21747
Віктор Глухенький Віктор Глухенький
4 голоси
Спортивний юрист: Ракицького і Маттаріту можна притягти до кримінальної відповідальності
Ярослав Ракицький із россіченою бровою. Фото: Google
Спортивний юрист Ілля Скоропашкін розібрав епізод із бійкою між футболістами донецького Шахтаря та Дніпра-1 наприкінці поєдинку 29-го туру української Прем'єр-ліги.

Центральний поєдинок 29-го тур УПЛ між Шахтарем та Дніпро-1 запам'ятається не лише яскравою перемогою «гірників», яка принесла їм звання чемпіонів України, а й яскравою бійкою між Ярославом Ракицьким та Рональдом Матарітою. 

Все почалося з банального епізоду – на 90+2 хвилині, за рахунку 3:0, Єгор Назарина на половині поля Шахтаря у підкаті грубо збив Пеглоу, котрий не зовсім адекватно на це відреагував. Гравець Дніпра-1 наздогнав Назаріна і зі спини кинувся йому на шию.

І вже після цього на полі розпочалася масова бійка за участю запасних футболістів та технічного персоналу обох клубів.

Відео масової бійки між гравцями Шахтаря та Дніпра-1 можна подивитися в телеграм-каналі FanDay.net.

Цей епізод для сайту FanDay.net прокоментував відомий спортивний юрист та адвокат Ілля Скоропашкін.

«Загалом, поведінка багатьох учасників таких бійок цілком підпадає за кваліфікуючими ознаками під хуліганство (тобто грубе порушення громадського порядку за мотивами явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю або винятковим цинізмом), вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 296 кримінального кодексу)».

Однак, варто зазначити, що кримінальну справу за фактом бійки між гравцями Шахтаря та Дніпра-1 ніхто не заводитиме, оскільки для цього потрібен як мінімум заявник (постраждала сторона). Як показує практика у подібних ситуаціях – ніхто до правоохоронних органів не звертається. 

Ілля Скоропашкін упевнений, що у цьому епізоді учасники бійки, зокрема й Ракицький із Маттаритою, понесуть лише футбольні санкції.

Коли відбудеться найближче засідання Контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу, де буде ухвалено рішення про покарання для учасників бійки між гравцями Шахтаря та Дніпра-1 – поки невідомо.