«Той матч – напевно, вершина його кар’єри»: Динамо згадало культового форварда команди з нагоди його 70-річчя

Переглядів 1522
Данило Моісеєнков Данило Моісеєнков
3 голоси
«Той матч – напевно, вершина його кар’єри»: Динамо згадало культового форварда команди з нагоди його 70-річчя
Петро Слободян (четвертий зліва). Фото: Динамо
У неділю, другого липня екснападнику Динамо Петру Слободяну виповнилося би 70 років. З цієї нагоди кияни згадали легендарного форварда команди 70-х.

Знаменитому нападнику Динамо 70-х Петру Слободяну сьогодні, другого липня, могло би виповнитися 70 років.

Ось, як київський клуб згадує форварда у спеціальному матеріалі на його честь.

«Помітний український форвард 70-х років, футболіст-самородок, який пробився на найвищий рівень і залишив свій слід у київському Динамо, а також у таких вітчизняних клубах, як Дніпро чи Оболонь».

У 1972 році Валерій Лобановський запросив Слободяна до Дніпра. Ось, як це описував герой розповіді.

«Я взяв манатки і поїхав до Лобановського. Почав тренуватися з новою командою. Після перших тренувань Лобановського у мене почали трястися руки і ноги ... «Ого! - думаю. - Треба тікати, поки не пізно».

Потім, коли я вже грав у Динамо, хлопці там теж скаржилися на великі навантаження. Але вони не знали, які навантаження були в Дніпрі!», – розповідав про той період сам Петро.

Валерій Лобановський. Фото: Google

Щодо ігрових якостей Слободяна, Динамо згадало слова сучасників.

«Швидкий, маневрений, напористий, відрізнявся вмінням вести силові єдиноборства в штрафному майданчику суперників, добре взаємодіяв з партнерами».

Одним з найяскравіших моментів у кар'єрі форварда став матч проти Баварії (2:0) у 1/4 фіналу Кубку європейських чемпіонів у 1977 році, де він забив другий гол.

«Той матч – напевно, вершина кар’єри Слободяна-футболіста, майстра верхової боротьби», – описало ту гру Динамо у своєму матеріалі.

Нагадаємо, що другий матч протистояння закінчився перемогою Баварії 1:0.

Потім Петро детально розповідав, як діяв, коли забивав той самий гол у ворота команди, як до цього тричі поспіль вигравала КЕЧ.

«Коли Буряк готувався до подачі, я відчув, що хтось притримує мене за руку. Вирвався, зрозумів, що треба маневрувати. Андерссон рванув за мною назад, але це був хибний крок.

Я кинувся на м’яч. Бачу – Майєр трішки раніше висунувся вперед і підіймає руки. Важливо було зіграти на випередження й не пробивати, а підрізати м’яч. Трішки тонше, ледве доторкнувшись. Вийшло…».

Завершивши виступи у 27 років, він почав працювати на кафедрі фізичного виховання Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

«Пішов працювати викладачем на кафедрі фізвиховання університету ім. Шевченка. Спочатку з погодинною оплатою, а потім уже як завкафедрою.

Паралельно виступав за команду ветеранів Динамо, потім очолив її. Об'їздив з нею практично всю Україну, побував, напевно, у кожному райцентрі», – розповідав ексфорвард про той етап свого життя.

  • У 2002-2004 і 2006-2008 роках Слободян працював тренером в київській Оболоні.
  • Під час ігрової клубної кар'єри він зіграв 140 матчів за основні склади Дніпра, Динамо та Локомотива, забивши 21 гол.
  • У колекції його трофеїв є Суперкубок Європи, два чемпіонства СРСР та трофей чемпіонів європи U21.
  • Життєвий шлях Петра Петровича Слободяна закінчився 15 грудня 2020 року.