Українське лідерство в російському турнірі

Переглядів 146
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«Шахтар» за крок до перемоги в ОС

30 січня в ізраїльському місті Петах-Тіква стартував один із найочікуваніших для вітчизняних уболівальників турнір зимового міжсезоння ― «Об’єднаний Суперкубок».

Матчем-відкриттям стало протистояння між московським ЦСКА та харківським «Металістом», котрі наприкінці осінньої частини сезону значно здали в національних першостях, а «армійці» ще й зганьбилися в Лізі чемпіонів, звідки з тріском вилетіли, посівши останню, четверту сходинку. Тож за дов­ге зимове міжсезоння обидва колективи мають вдосталь часу, аби ефективно попрацювати над помилками й не допустити подібних проколів навесні.

Перед ОС слобожани, як і москвичі, встигли провести один збір, відтак до звітного турніру суперники підходили з певним фізичним багажем. Щоправда, у «Металіста» через різні обставини підготовчий етап в Еміратах пропустили відразу шість футболістів ― Гомес, Дієго Соу­за, Хав’єр, Азеведо, Березовчук та Дишленкович, тому в якій формі перебувають ці виконавці, залишалося тільки гадати. Як виявилося пізніше, з невідомих причин Хав’єр й досі не прибув у розташування харків’ян.

У першому таймі активніше діяла українська команда, котра за голевими моментами значно переважала свого опонента. Гарні нагоди, щоби відзначитися, втратили Моледо та Бланко, однак кожного разу на висоті був Чепчугов. З ударом останнього кіпер «армійців» узагалі проявив чудеса реакції, красивим сейвом врятувавши свої ворота. У складі москвичів непогано виглядав нігерійський форвард Муса, котрому забракло кількох сантиметрів, щоби вивести свою команду уперед. По перерві Маркевич провів ряд замін, які значно пригальмували атакувальний запал харків’ян. ЦСКА, у свою чергу, дещо налагодив гру попереду, відтак його атаки набули цілісності та стали більш гострими. Однак, аби виявити переможця, командам дев’яноста з гаком хвилин не вистачило, тому за регламентом турніру їм довелося відразу перейти до серії пенальті. У футбольній лотереї більш влучними виявилися «армійці», котрі жодного разу не схибили й заслужено перемогли з рахунком 4:2. У складі ж харків’ян осічки допустили Девич та Дієго Соуза. Така поразка дозволила українському представникові набрати один пункт, а росіянам — два.

У другому поєдинку зустрічалися два чемпіони ― «Шахтар» та «Зеніт». Зі стартових хвилин «гірники» прибрали ініціативу до своїх ніг, впевнено контролюючи хід гри. Донеччани подовгу тримали м’яч, атакували по усій ширині поля. Свою перевагу «помаранчево-чорні» втілили на 22 хвилині, коли Луїс Адріано, опинившись у карному майданчику, зміг звільнитися від опіки суперника й передачею знайти вільного Тейшейру. Перед обвідним ударом бразильця Юрій Лодигін виявився безсилим. На початку другої половини зустрічі Ісмаілі мав подвоювати рахунок, але, переправляючи м’яч у сітку, влучив у лежачого за лінією воріт Ферейру. Рефері в цьому епізоді угледів положення поза грою, й гол відмінив. Пітерські футболісти таким подарунком скористалися сповна, й змогли вирівняти положення. За гру рукою Ісмаілі у штрафній рефері поставив одинадцятиметровий. Новачок «Зеніта» Роман Рязанцев з позначки не схибив. Проте останнє слово залишилося за «гірниками», котрі зусиллями Дугласа Кости на третій доданій хвилині змогли вирвати перемогу та одноосібно очолити турнірну таблицю.

Другий ігровий день розпочався поєдинком між представниками РПЛ — «Зенітом» та ЦСКА. Пітерці після поразки в першому турі змогли достатньо впевнено реабілітуватися в очах уболівальників, здолавши з рахунком 2:0 принципових опонентів із Москви. Матч проходив у невисокому темпі, за мінімальної переваги підопічних Спалетті. У першому таймі небезпечних моментів практично не було, футболісти обох команд багато комбінували у центрі поля, не поспішаючи загострювати гру попереду. На 17-й хвилині штиль на футбольному полі перервав вихор під прізвиськом Халк. Бразилець, підхопивши м’яч у центральному колі, протягнув його до меж штрафного майданчика, й красивим ударом із лівої спрямував сферу точно у ціль. Після відпочинку гравці «Зеніту» значно охляли, таким чином дозволивши армійцям перехопити ініціативу. «Синьо-червоні» кілька разів серйозно потурбували Малафеєва, однак забити бодай гол так і не змогли. Натомість, пересуваючись пішки по полю, Халк ювелірною передачею вивів Шатова сам на сам із голкіпером москвичів, який елегантним ударом поставив масну крапку в зустрічі. Отож — 2:0, і Слуцькому варто задуматися про підсилення нападу, адже його команді на цьому турнірі ще жодного разу не вдалося засмутити суперника.

Подібні проблеми відчуває й «Металіст», який нічого не зміг протиставити «Шахтареві». Судячи з усього, втрата Соси та відсутність Хав’єра досить серйозно позначилися на грі слобожан, які проти «гірників» виглядали приреченими. Перший м’яч забив Дуглас Коста, який з передачі Срни результативно пробив головою. По перерві своє прізвище на табло запалив уже сам капітан «гірників», хитро виконавши штрафний удар. Упевнена перемога команди Луческу забезпечила не тільки три очки, а й максимально наблизила до перемоги в «Об’єднаному Суперкубку». Таким чином, у заключному турі 5 лютого «гірникам» вистачить нічиєї в матчі з армійцями, щоби фінішувати першими.

Роман КИРІЄНКО.