«Уперше Арановський впорався з грою»

Переглядів 184
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Карпати» — «Динамо». У цій грі Костянтин Труханов проявив себе хорошим знавцем єдиноборств, правильно їх трактував і загалом відпрацював дуже якісно.

«Олександрія» — «Олімпік». Віталій Романов впевнено показав червону картку Кирилу Петрову, але зробив це необґрунтовано. Після того, як Куліш відгукнувся на передачу і грудьми прокинув м’яч собі на хід, захисник «Олімпіка» в акробатичному стрибку зумів цей м’яч ногою вибити. Тобто сама гра Петрова була не в суперника. Але Романов розцінив це як фол останньої надії, чого не мало місця, і помилково вилучив футболіста. Якщо трактувати епізод як небезпечну гру, то з цим десь можна погодитися, але в цьому випадку треба було призначити штрафний удар і показати попередження. Це в гіршому випадку, адже якщо би це було в Англії, думаю, суддя просто не звернув би уваги. Було звичайне єдиноборство, в якому один опонент випередив іншого. При цьому Пет-
ров показав виняткове вміння вибити м’яч. Так, після цього зачепив Куліша, але схожих моментів вистачає в кожному поєдинку і ніхто гру не зупиняє. Романов вирішив по-своєму, і одна помилка повністю зіпсувала враження від його роботи.

«Зоря» — «Чорноморець». Уже в дебюті Юрій Грисьо показав червону картку захиснику одеситів, і, на відміну від Романова, все зробив правильно. Грисьо діяв згідно з сьогоднішніми правилами: в подібній ситуації, коли захисник позбавив опонента очевидної можливості забити, призначив пенальті, а винуватця вилучив з поля. Будківський видряпав м’яч у голкіпера і мав реальну можливість відзначитися, але Азацький в грубому підкаті ззаду завадив цьому. Арбітр добре зробив, що не одразу показав червону картку захиснику «Чорноморця», а дочекався, поки той підвівся на ноги — тому, хто лежить на землі, не можна показувати картку, треба, щоб він її бачив.

«Говерла» — «Металіст». Можна лише уявити, скільки б негативу вилилося на адресу Олександра Головкова з боку керівництва ужгородців, якби господарі не перемогли. І були би праві. В моменті з 11-метровим Полянський в простій ситуації штовхнув в спину Сергійчука, який добре підставився, але так роблять нападники, і це теж треба вміти. Справедливий пенальті — нема питань. Але буквально за дві хвилини Худоб’як здорово увірвався у штрафний, проштовхнув м’яч собі на хід, і голкіпер у стрибку зіграв не в м’яч, а в суперника. Очевидний 11-метровий, тим більше Ільющенков позбавив Худоб’яка явної можливості забити. Але Головков припустився «ляпу» і замість пенальті помилково покарав нападника «Говерли» попередженням.

«Волинь» — «Сталь». Ігор Пасхал разом з помічниками провів матч на хорошому рівні. Був момент, коли гості забили м’яч із «тонкого» офсайду, який помітив асистент Микола Левко. На 70-й хвилині Пасхал також добре розібрався, коли Васін упав у штрафному після нібито контакту з Кравченком. Півзахисник «Волині» торкнувся спини Васіна, але відчув, що це може призвести до небажаних наслідків, і одразу прибрав руку, а Васін, тільки-но відчувши дотик, намагався цим картинно скористатися, і справедливо отримав попередження.

«Дніпро» — «Шахтар». Уперше на моїй пам’яті Євген Арановський впорався з грою. На 34-й хвилині справедливо «нагородив» Зозулю і Малишева картками і погасив надмірні емоції. І в компенсований час правильно призначив 11-метровий, коли Срна в штрафному відверто сфолив.