Усе тече — усе змінюється, або «Мы ждем перемен»

Переглядів 150
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» з’ясовує, з яким кадровим доробком колективи вищого дивізіону підходять до другої частини сезону

Останнім часом у телепередачах багато згадують Мішеля Нострадамуса. Люди відверто дивуються, як йому вдавалося передбачувати події за стільки років і навіть висувають гіпотези, що допомагало знаменитому провидцю саме вір­шоване втілення своїх думок. Німецький філософ Фрідріх Ніцше писав прозою, але його вислів «усе тече — усе змінюється» актуальний повсякчас.

Ще восени важко було спрогнозувати, що «Металіст» і «Чорноморець» зазнають якихось суттєвих змін. У команд були міцні фінансові тили і солідний кадровий підбір, але за три місяці перерви в чемпіонаті харків’яни і одесити вже не мають такого потужного вигляду, як раніше. Наприклад, з «Металіста» пішли не тільки лідери — Хосе Соса і Марко Девич, але й головний тренер Мирон Маркевич. Вже підписав угоду з бразильською «Куритібою» Жажа. Під великим питанням подальша доля Алехандро Гомеса, який перебуває невідомо де, Дієго Соузи і Хав’єра, які ще недавно перебували в Бразилії. Не викличе здивування, якщо в іншому місці опиняться й інші легіонери харків’ян — Себастьян Бланко, Марлос і Родріго Моледо. Мабуть, можна бути впевненим лише у Папа Гуйє, до якого зимою перейшла капітанська пов’язка.

Не кращі справи у «моряків» — Роман Григорчук хоч і залишився на своїй посаді, але тепер не може розраховувати на шістьох легіонерів, яким клуб надав статус вільних агентів — Пабло Фонтанелло, Маркус Бергер, Сіто Рієра, Франк Джа Джедже, Андерсон Сантана і Еліс Бакай. Останній вже працевлаштувався в албанському «Кукесі». Про подальшу долю інших поки нічого не відомо. Не виключено, хтось із них може повернутися в Одесу. Допоки Григорчуку, за його власними словами, доводиться працювати з 13 виконавцями, серед яких троє новачків — Володимир Аржанов, Павло Ребенок і Торніке Окріашвілі. На що в такому разі зможе розраховувати «Чорноморець» — важко сказати, але про «зону Ліги чемпіонів», від якої команду відділяє всього одне очко, можна точно забути. Зараз головне — втримати місце в «зоні Ліги Європи». Щоправда, виходити на міжнародну арену з сьогоднішнім кадровим потенціалом, мабуть, не варто.

Серйозно попрацювала на транс­ферному ринку «Говерла», яка більше не розраховує на цілу групу футболістів — таких, як Володимир Лисенко, Віталій Балашов, Дебатік Цуррі, Адріан Пуканич, Михайло Кополовець, Душан Савіч і Александре Лазевські. Натомість, лави закарпатців поповнили Максим Шацьких, Максим Фещук, Серж Акакпо, Олег Герасим’юк, В’ячеслав Шарпар і Руслан Степанюк, у якого не склалося з «Металістом». Подейкують, у «Говерли» виникли проб­леми з виплатою зарплат, але клуб робить все можливе, аби ці проблеми подолати. Подивимося, чи не позначиться це на виступах команди.

Деяких змін зазнали й інші клуби із нижньої частини турнірної таб­лиці. Так, «Карпати» Олександра Севидова залишили в основному гравці, які нечасто потрапляли до складу — Ігор Озарків, Марселіньо, Ігор Тищенко, а також Ігор Ощипко, Іван Мілошевич і Мартін Богатінов (троє останніх не змирилися з пониженням зарплати і в осінній частині сезону взагалі не брали участі). Завершив кар’єру Самсон Годвін. Через несплату боргів ПЛ львів’янам поки заборонено реєструвати нових футболістів. Хоча новачків зовсім небагато — захисник Артур Новотрясов і півзахисник Леонід Ковель, якому і так не зраділи місцеві уболівальники. Через цю заборону «Карпати» погрожують бойкотувати чемпіонат країни — ситуація повинна вирішитися найближчим часом.

Цілий рік кримські вболівальники чекали на підсилення «Таврії», якій ФІФА заборонив робити трансфери впродовж двох заявочних періодів. Але за зимове міжсезоння новачків у команди всього троє — Бобан Грнчаров, який нічого особ­ливого не показав у попередні роки, коли виступав в Україні за алчевську «Сталь» і донецький «Металург», і не відомі нам Давід Каядо і Нуно Пінто. Окрім того, сімферопольців очолив новий тренер Нікола Костов, якого вже звільняли в Донецьку і Львові. У той-таки час «Таврію» залишив основний нападник Максим Фещук. Не приховував своїх намірів змінити місце роботи і Лучіан Бурдужан — єдиний центрфорвард у колективі, але поки він нікуди не пішов.

Експансія болгарських спеціалістів розповсюдилася і на ще один кримський клуб — «Севастополь», який очолив старий знайомий Ангел Червенков. Великих пертурбацій севастопольцям поки вдалося уникнути, але втрати все-таки були відчутними — залишили команду Олександр Чижов, Віталій Віценець, Сергій Симоненко, Маріуш Левандовскі та Пилип Будківський. Підписали контракти з клубом Володимир Лисенко, Дебатік Цуррі, Олександр Максимов і латвієць Олександр Фертов. Останнього, який виступав за «Сконто», у дії ми не бачили, але деякі вітчизняні ЗМІ ставлять його в основний склад на найближчу гру з «Дніпром», а Максимов у запорізькому «Металурзі» нечасто виходив на поле, і по завершенні першої частини сезону став непотрібним команді Олега Тарана.

До слова, за даними «УФ», через політичні події в Криму, «Таврії» і «Севастополю» тамтешня влада не рекомендує брати участь у першому весняному турі, який відбудеться у той час, коли на півострові пройде так званий референдум.

Трохи видозмінилася «Ворскла». Кольори полтавців більше не захищатимуть Павло Ребенок, Панайотіс Лагос, Чипріан Василаке, Євген Будник та Сергій Силюк. Поповнили команду Василя Сачка голкіпер Станіслав Богуш, узбек Санжар Турсунов із російської першої ліги, і Олександр Романчук. Подібна ситуація у «Іллічівця» і запорізького «Металурга». До маріупольців додалися знайомі Миколі Павлову Віталій Віценець, Олександр Чижов, Дмитро Гречишкін, нікуди не подівся Давид Таргамадзе, тоді як Торніке Окріашвілі і Роман Ємельянов вирішили шукати щастя в іншому місці. Запоріжців залишили бразильці Жуніор і Матеус, Антон Монахов і вже згадуваний Максимов. Через травми не працюють у загальній групі Євген Пісоцький і Євген Опанасенко, які підписали попередні контракти відповідно з «Ворсклою» і «Чорноморцем». Тоді як посилили запоріжців лише Володимир Прийомов і воротар Євген Боровик.

За великим рахунком, не зазнали змін «Шахтар», «Динамо», «Дніпро», «Зоря», донецький «Металург» і «Волинь». Динамівці попрощалися з Андрієм Богдановим, Олександром Алієвим, Бенуа Тремулінасом, Дуду і Аїлою Юссуфом. Усі вони програвали конкуренцію партнерам. У «Шахтаря» були проблеми з багатомільйонним малюком Бернардом, який не горів бажанням продовжувати кар’єру в Донецьку, але начебто ситуацію вдалося врегулювати — як би там не було, у бразильця контракт з клубом. Це на замітку одеситам.

У лучан до проблем зі здоров’ям у Віталія Кварцяного, який, за нашими даними, ще перебуває під наглядом лікарів, додалися фінансові негаразди. Наскільки нам відомо, гравцям уже три місяці не платять зарплату. Як наслідок, в одному з останніх конт­рольних матчів «Волинь» поступилася стрийській «Скалі» із другої ліги — 0:1. Як лучани збираються виступати в класі сильніших — загадка. До того ж, у команді не кращим чином обійшлися з капітаном Ванче Шиковим, який три сезони вірою і правдою служив лучанам, а коли відмовився продовжувати конт­ракт, його відправили у молодіжний склад. Де повага до футболіста, який свого часу віддав перевагу «Волині», хоча міг опинитися у складі учасника Ліги чемпіонів кіпрського АПОЕЛа?

Таким чином, навесні частину команд ми точно не впізнаємо. Але, може, це новий поштовх для розвитку нашого футболу? Як відомо, все, що робиться — на краще, або, як співав Віктор Цой: «Мы ждем перемен».

Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X