Від Гельзенкірхена до Стамбула – феєрія триває

Переглядів 146
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» ПРЕДСТАВЛЯЄ НАСТУПНИХ УЧАСНИКІВ ПЕРШИХ МАТЧІВ 1/8 ФІНАЛУ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ, АНАЛІЗУЮЧИ ЇХНІ ШАНСИ НА ПРОХОДЖЕННЯ ДО ЧВЕРТЬФІНАЛУ

«ЗЕНІТ» — «БОРУССІЯ» Д

Говорити про шанси команд у цій парі, мабуть, найскладніше з-поміж усіх інших. Чому? Обидва колективи підходять до очного протистояння в розбалансованих кондиціях. Пітерці, які відомо, готувалися до цього двобою через серію товариських поє­динків, які, звісно, не можна порівнювати з офіційними. Та навіть у тих зустрічах підопічні Лучано Спалетті виглядали не досить переконливо, крім лідерів команди — Халка та Вітселя. Проте вже в 1/8 російській команді знадобиться щось більше, ніж індивідуальні дії окремих виконавців. Якщо відверто, то й у груповому раунді «Зеніт», м’яко кажучи, не тішив уболівальників. Пітерці стали першою командою в історії Ліги чемпіонів, яка пройшла до плей-оф із мінімальною кількістю очок — усього шістьма. До слова, це лише вдруге пітерці дістались 1/8, а до цього у сезоні-2011/2012 на цій стадії вони поступилися португальській «Бенфіці» за сумою двох матчів. Саме тому «Зеніту» дуже важливо не пропустити в першому матчі вдома, бо відіграти навіть один гол у матчі-відповіді в Дортмунді інколи не до снаги навіть грандам. Можливо, якимись секретами з доном Лучано поділиться Анатолій Тимощук, який виступав свого часу за «Баварію», тож знає, як перемагати дортмундців.

Зовсім інша ситуація в команді Юргена Клоппа — торішнього фіналіста Ліги чемпіонів. Як ніколи, «Боруссія» цього сезону страждає від неймовірної кількості травмованих. Особливо це стосується центру захисту — основні «стовпи» оборони Хуммельс та Суботич уже довгий час травмовані, тому наставник нині намагається знайти оптимальну заміну двом оборонцям. Із цією метою взимку навіть був підписаний вільний агент — 34-річний Мануель Фрідріх. Та цього було замало, бо відсутній і основний стрижень центру півзахисту — Ілкай Гюндоган. Як наслідок, дортмундці продовжують невиразно виступати у внутрішній першості, позбувшись ілюзій щодо чемпіонства цього сезону. Команда може видати як матч-цукерку, так і провальну гру. Для прикладу: у минулих двох турах дортмундці здобули дві розгромні перемоги над «Вердером» і «Айнтрахтом» Ф — 5:1 і 4:0 відповідно. Проте вже в недавньому матчі 22-го туру бундесліги проти аутсайдера «Гамбурга» підопічні Клоппа програли в одні ворота — 0:3. І це напередодні поєдинку в Лізі чемпіонів! І ще одна проблема дортмундців — напад. Роберт Левандовскі, який вже влітку стане гравцем «Баварії», вочевидь, дещо втратив мотивацію грати на всі сто відсотків за свій нинішній клуб. Як результат — поляк усе частіше марнує чудові нагоди для взяття воріт суперників. І це лише кілька з основних проблем «Боруссії»…

Прогноз «УФ»: 1:1.

«ОЛІМПІАКОС» — «МАНЧЕСТЕР ЮНАЙТЕД»

Особливо цікавим обіцяє стати й протистояння в Піреї. Одразу після жеребкування багатьом здавалося, що англійський клуб є беззапереч­ним фаворитом цієї пари, називаючи її найслабкішою. Проте гра МЮ останнім часом лише розвіює такі домисли, говорячи про те, що в греків є хороші шанси, щоби пройти далі. Цікаво, що в попередніх чотирьох очних зустрічах із «червоними дияволами» «Олімпіакосу» ще жодного разу не вдавалося перемогти грізних опонентів. Наводимо статистику попередніх зустрічей двох колективів:

2001 рік

«Олімпіакос»

МЮ

0:2

2001 рік

МЮ

«Олімпіакос»

3:0

2002 рік

МЮ

«Олімпіакос»

4:0

2002 рік

«Олімпіакос»

МЮ

2:3

 

Можливо, саме зараз найкраща нагода для грецького клубу, щоби перервати цю невдалу серію? Підстави для цього є, адже шалена підтримка домашніх трибун і невиразна гра «Манчестер Юнайтед» упродовж усієї зими можуть зіграти на користь команди Мічела. Однак іншою проблемою для клубу іспанського фахівця може стати відсутність рівноцінної конкуренції у внутрішніх змаганнях упродовж довгого часу. Гляньмо на турнірну таблицю чемпіонату Греції: «Олімпіакос» відірвався від найближчого переслідувача ПАОКа на 23 очки. 24 перемоги в 26 турах, лише дві нічиї та жодної поразки! Різниця м’ячів говорить сама за себе — 78:9. Чи може це позначитися на функціональному стані команди перед зустріччю з МЮ? Очевидно, що так. Головне для «Олімпіакоса» — зіграти з неймовірною концентрацією всі 90 хвилин. До речі, статистика домашніх поєдинків греків із англійськими командами досить позитивна: п’ять перемог, три нічиї і три поразки. Якщо ж господарям удасться здобути позитивний для себе результат, то матч-відповідь на «Олд Траффорд» може стати справжнім трилером.

Щодо британців, то постає питання: наскільки Ліга чемпіонів може бути потрібна Девіду Мойєсу та його команді? З одного боку, потрібно вирішувати важливіші завдання у чемпіонаті Англії — потрапляння до топ-4, а з іншого — гіпотетична перемога в Лізі чемпіонів може бути єдиним шансом для «дияволів» потрапити до єврокубків наступного сезону. Тому розставляти всі пріоритети зараз має саме шотландський наставник МЮ, який досі не може побудувати свою гру. Зрозуміло, що останні посередні результати «Юнайтед» а особливо — невдала гра захисників, усе більше обнадіюють гравців «Олімпіакоса».

А з іншої сторони, у «манкуніанців» цього сезону вдала статистика в Лізі чемпіонів: чотири перемоги, дві нічиї й, як результат, перемога в групі «А». Може, саме Ліга чемпіонів буде тим рятівним колом для Девіда Мойєса цього сезону?

Прогноз «УФ»: 2:1.

«ШАЛЬКЕ» — «РЕАЛ»

Найочевидніший результат — саме у цій парі. Чому так — спробуємо розібратись. Як не дивно, але очна зустріч гельзенкірхенців і мадридців стане першою в їхній історії. Що стосується господарів, то «Шальке» лише в останньому турі групового раунду зумів гарантувати собі місце в плей-оф, виборовши другу сходинку в боротьбі з «Базелем». Колектив Йєнса Келлера можна назвати командою настрою, бо передбачити результат матчу за участю «кобальтових» майже неможливо. Поряд із упевненими перемогами над «Байєром», «Ганновером» і «Вольфсбургом», є доволі невиразна домашня нічия з «Майнцем».

Якщо згадати статистику протистоянь із іспанськими клубами, то вона не на боці німецького колективу: з останніх одинадцяти зустрічей із представниками ла ліги «Шальке» програв п’ять матчів, вигравши лише в двох. Цікаво, за рахунок чого Йєнс Келлер збирається перервати цю невдалу серію? З огляду на те, що в «кобальтових» перед цим матчем через травми можуть бути відсутніми кілька важливих гравців — Аого, Хегер, Дракслер, Клеменс, Обасі, Утіда та Хеведес. За їхньої відсутності завдання виходу до наступного раунду для «Реала» відтак полегшується.

А в команді Карло Анчелотті все виглядає, як у казці. Найрезультативніший клуб ліги чемпіонів — двадцять забитих м’ячів, причому дев’ять із них провів неперевершений Криштіану Роналду, встановивши тим самим рекорд у груповому раунді. Не варто також забувати й про Гарета Бейла, який знову після травми починає набирати необхідних кондицій. Осібно треба сказати й про відкриття цього сезону в Іспанії — нападника Хесе, який здатен самотужки вирішити епізод. Стосовно травмованих, то в мадридців із цим усе гаразд, бо відсутнім буде лише Самі Хедіра, та у «вершкових» є ким замінити німецького півзахисника. Не зайве сказати й про відчутну перевагу «Реала» в тренерському плані. Адже мінімальний досвід Йєнса Келлера близько не порівняльний із багатим тренерським шляхом Карло Анчелотті.

Зрозуміло, що королівський клуб, за нагоди, намагатиметься все вирішити ще в першому матчі, бо «галактікос» треба економити сили для чемпіонської гонки в примері та вирішального двобою в Кубку Іспанії. Саме тому перемога в Гельзенкірхені буде ідеальним варіантом для мадридського гранда.

Прогноз «УФ»: 2:3.

«ГАЛАТАСАРАЙ» — «ЧЕЛСІ»

Неймовірною за перебігом подій має бути й зустріч турецького гранда з англійським. Якщо спитаєте, що саме може об’єднувати ці два клуби, то багато хто з уболівальників одноголосно назве одну людину — Дідьє Дрогба. Так, найкращі роки кот-д’івуарівського нападника минули саме у складі лондонців, нині ж він захищає кольори «Галатасарая». Окрім того, майбутній поєдинок буде вже не першим особистим побаченням цих двох клубів:

1999 рік

«Челсі»

«Галатасарай»

1:0

1999 рік

«Галатасарай»

«Челсі»

0:5

Отож, як бачимо, «аристократи» мають уже досвід перемог над непоступливим опонентом. Особливо на виїзді. Однак не слід забувати, що успіх «Галатасарая» ледь не в кожному домашньому матчі залежить не тільки від тренерської настанови, а й від неймовірних тамтешніх фанів, які здатні нажахати будь-якого опонента своїх улюбленців. Не можна також забувати й про іншого «діаманта» в короні стамбульського клубу — Уеслі Снайдера, який є головним архітектором усіх атак команди. Саме його єдиний гол у останньому матчі групового раунду проти «Ювентуса» дозволив «Галатасараю» пройти далі. Проте родзинкою протистояння має стати тренерська дуель — Манчіні проти Моуриньо.

Команда Особливого дедалі частіше демонструє стабільну гру, виграючи навіть у тих матчах, де, здавалося, має бути нічия. Нинішнє лідерство у чемпіонаті Англії — зай­ве підтвердження. Недарма саме тренерський геній португальського наставника вважають головним козирем «Челсі», який здатний знову пройти до фіналу. Це — як мінімум. Уміння Моуриньо мотивувати свою команду на кожен окремо взятий поєдинок є безцінне, особливо зважаючи на те, що подальше просування турнірним шляхом Ліги чемпіонів буде залежати від кожного напівмоменту. Це в груповому раунді «аристократи» могли собі дозволити розслабитись, але тепер — зась. Саме тому буде дуже цікаво поспостерігати, як «Челсі» діятиме проти добре організованої команди в умовах тотального психологічного тиску знавіснілих трибун.

Прогноз «УФ»: 2:1.

Володимир БОБИР.

X