ВІД ЗАКАРПАТСЬКИХ ГІР ДО ДОНЕЦЬКИХ ТЕРИКОНІВ

Переглядів 156
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» завершує тему перспективних футболістів, не затребуваних у своїх клубах

Детально ми зупинялися на чотирьох клубах — «Шахтарі», «Динамо», «Дніпрі» й запорізькому «Металурзі», які дали путівку у великий футбол значній кількості футболістів. На черзі всі інші команди прем’єр-ліги, серед яких виокремлюються «Карпати».

Представників львівського клубу зараз можна відшукати в колективах від закарпатських гір до донецьких териконів. Так, Максим Фещук нинішнього міжсезоння змінив «Таврію» на «Говерлу», Юрій Паньків конкурує з Олександром Бандурою в донецькому «Металурзі», Богдана Шуста за великі гроші продали в «Шахтар», а зараз він бореться за місце в складі «Металіста». Микола Іщенко («Карпати» — його перша професіональна команда, у Львові провів сім сезонів, був капітаном команди, хоча починав у київській ДЮСШ-15) подавав надії у «Шахтарі», а зараз є одним з лідерів «Іллічівця». Ігор Худоб’як (перші кроки робив в Івано-Франківську) довгі роки був улюбленцем львівських уболівальників, але не погодився на пониження зарплати і попрямував шукати кращої долі в російському «Ростові». Руслан Платон починав у Чернівцях, але ім’я заробив у «Карпатах». Згодом перебрався у ФК «Харків», «Таврію», багато забивав у першій лізі за чернівецьку «Буковину» і зараз намагається допомогти запорізькому «Металургу».

Дмитро Чигринський до 15 років виховувався в «Карпатах», після чого його переманив «Шахтар». Нещодавно «гірники» хотіли залучили до своїх лав гравців 1997 року народження Олексія Гуцуляка і Володимира Сеніцу. Офіційний сайт «Карпат» повідомив, що молоді вихованці «Карпат» і їхні батьки підтвердили, що представники донеччан намагалися з ними домовитися, обіцяючи взяти футболістів у свою академію без відбору, проте хлопці залишилися у Львові. За деякою інформацією, трохи раніше «Шахтар» все-таки запросив до себе двох вихованців «Карпат» 1993/94 р. н.

Натомість не може похизуватися плідною виховною роботою «Металіст». Наприклад, Євген Селін, який прийшов у футбол у 12-річному віці, починав у ДЮСШ Алчевська. Згодом його запросили до місцевої «Сталі», за яку результативно виступав у дитячо-юнацькій лізі (у 78 матчах забив 14 м’ячів). У «Металіст» перейшов у 19-річному віці, але закріпитися не зміг. На правах оренди виступав за «Ворсклу», яка потім викупила права на Селіна у харків’ян за рекордну для себе суму. 3 січня 2013 року Євген захищає кольори «Динамо». Полтавці на цьому трансфері значно покращили своє фінансове становище. У той-таки час у «Металісті» у лівого захисника Азеведо відсутня конкуренція, в контрольних матчах Мирон Маркевич пробує на цьому місці правого захисника Кристіана Вільягру.

Євген Будник, який у сезоні-2010/11 став кращим бомбардиром молодіжної першості з 13 забитими м’ячами, перші кроки у футболі робив у харківському «Арсеналі». Гравцем «Металіста» став у 19 років. А дебют за першу команду в жовтні 2011 року в домашньому матчі з «Чорноморцем» відзначив забитим м’ячем, який став єдиним у матчі. Проте захотів мати постійну ігрову практику і вирішив змінити місце роботи. У двох минулих сезонах у «Ворсклі» був на хорошому рахунку. Але в нинішньому втратив довіру тренера і задовольнявся переважно виходами на заміну (у семи матчах прем’єр-ліги не забив жодного м’яча). Цього міжсезоння перейшов до чеського «Слована», де буде виступати разом з вихованцем «Динамо» Сергієм Рибалкою.

Як і «Металіст», не можуть похизуватися власними вихованцями «Зоря» і «Севастополь». Наскільки мені відомо, останнім часом ситуація в Харкові, Севастополі і Луганську зрушила з мертвої точки. Наприклад, команда «Металіста» U-19 зараз лідер своєї групи. «Зоря» і «Севастополь» поки нарощують оберти.

У Інтернеті гуляла інформація, що вихованцем «Чорноморця» Борисом Тащі цікавився не хто-небудь, а «Манчестер Юнайтед», але хлопець вибрав московське «Динамо», яке придумало хитромудрий план переходу футболіста. Спочатку Тащі відбув до заштатного прибалтійського клубу — латвійського «Олімпу», а через день перебрався в столицю Росії. За москвичів грав лише в молодіжній першості, а цього сезону В’ячеслав Грозний вирішив перевірити його здібності в «Говерлі», проте Тащі зовсім не грав за основу і з ним був розірваний контракт. Про повернення в рідний «Чорноморець» мова поки не йде. Ще один вихованець одеситів Денис Васін зараз перебуває в «Карпатах», де в 13 матчах нинішнього чемпіонату м’ячів не забивав. Після промаху Васіна на останніх хвилинах матчу з «Ворсклою» (2:2) керманич львів’ян Олександр Севидов пожартував, що в тій ситуації забив би навіть Олександр Гладкий. У Дениса непогана швидкість, але, мабуть, бракує досвіду виступів у прем’єр-лізі. Може, в майбутньому про нього згадають і в рідному клубі. Сергій Політило є вихованцем київського РУФК. У «Чорноморці» опинився в 17-річному віці, і виступав за «моряків» з перервами протягом семи років. Влітку керівництво і тренерський штаб не хотіли відпускати футболіста в Дніпропетровськ, але після важких перемовин сторони все-таки дійшли згоди. Зараз Політило виходить на поле в «Дніпрі» по великих святах, а в «Чорноморці» новими фарбами засяяли вихованець «Шахтаря» Олексій Гай і «Дніпра» Олексій Антонов.

Великий переполох якось здійнявся у Полтаві через перехід вихованця «Ворскли» Олексія Чичикова до московського «Локомотива». Гравця звинуватили у всіх смертних гріхах і не побажали йому нічого доброго в Росії. Проте через деякий час керівництво ворсклян змінило гнів на милість і надало Чичикову другий шанс. Та скористатися ним Олексій не зміг, і зараз пробує знову нагадати про себе в першій лізі. Роман Безус почав займатися футболом у Кременчуці, в складі «Кременя» дебютував у другій лізі. Але справжньої слави набув у Полтаві. Спочатку його випускали вряди-годи, але згодом Микола Павлов став більше довіряти перспективному хлопцю, який вирізнявся технічними індивідуальними діями. Оцінили це в «Динамо» і в нашій національній збірній. Хоча досі Безус не може вийти на колишній рівень. Може, позначається те, що на нього, як раніше, більше не грає вся команда.

Коли донецький «Металург» очолював Юрій Максимов, то з дуб­ля в першу команду став залучатися Артем Барановський, який минулого і цього сезону провів у вищому дивізіоні 24 матчі. Але новий тренер не бачить Барановського в складі. За попередніми даними, Максимов не проти бачити футболіста в «Мордовії». Віталій Іванко — уродженець Харкова, там-таки і вчився грі. Але ще з 16 років Іванко виступав за донецький «Металург», де з перемінним успіхом з’являвся в першій команді. Проте не витримав конкуренції, і за допомоги Дмитра Селюка відправився підкорювати Кіпр. В тамтешньому клубі АЕК надовго не затримався, і зараз шукає собі нове місце роботи. Навряд чи пристане до «Металурга».

В «Іллічівці» найвідомішим вихованцем останніх років є Ігор Тищенко, який залишив Маріуполь через непорозуміння з Миколою Павловим. Тищенко майже рік не грав на високому рівні, і в підсумку перейшов до «Карпат». Проте молоде дарування львів’ян Володимир Костевич витіснив Ігоря зі складу. Павлов нещодавно зізнався, що не тримає зла на Тищенка, але не бачить його у своїй команді.

Віталій Кварцяний славиться тим, що вміє відкривати молодь для великого футболу. Так, у «Волині» засвітилися Євген Хачериді, Артем Федецький, Олег Герасим’юк, В’ячеслав Шевчук, Анатолій Тимощук, Олег Лужний. Для талановитих футболістів Луцьк — плацдарм для розвитку кар’єри. А ось повертатися в рідне гніздо ніхто не поспішає.

Ще з радянських часів плодовитою на футбольних талантів була закарпатська земля. Зараз найвідомішими представниками Закарпаття є Михайло Кополовець і Василь Кобін. Кополовця ще в молодому віці переманили до себе «Карпати». Тією ж дорогою пройшов і Кобін, який, опинившись у «Шахтарі», ніяк не може вийти з тіні Даріо Срни. Кополовець намагався двічі увійти в одну й ту саму річку, але нічого путнього з цього не вийшло. Родом із Закарпаття і Адріан Пуканич, але є вихованцем «Шахтаря».

У Сімферополі завжди бажали бачити власних вихованців у складі. Але подібне ніяк не вдається втілити в життя. Цього міжсезоння виникла сприятлива нагода: у Дениса Голайда завершився конт­ракт з донецьким «Металургом», він якийсь час тренувався з рідною командою, але чомусь не підійшов.


Сергій ТАЛИМОНЧИК.