ВИЛУЧЕННЯ ЯРМОЛЕНКА НЕ ВИКЛИКАЄ СУМНІВІВ

Переглядів 172
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Металург» Зп — «Металург» Д. Арбітр помилково не зарахував гол донецького «Металурга». На рішення Віталія Романова вплинув додатковий асистент Юрій Вакс. Було чітко видно, що після того, як м’яч опинився в сітці, Романов не зробив ніякого жесту. В цей час, певно, Вакс проінформував, що було порушення правил з боку атакувальної сторони. Так, був якийсь контакт з рукою, але це не завадило захиснику поборотися за м’яч. Просто він не встиг, а першим був нападник донеччан, який продов­жив передачу на Лазича. До речі, серба тримали за футболку, але в цій ситуації він все-таки зміг реалізувати момент. Дійсно, суттєва помилка, яка вплинула на кінцевий результат.

«Шахтар» — «Зоря». Без коментарів.

«Металіст» — «Карпати». У вилученні Младена Бартуловича Віталію Годуляну допоміг резервний арбітр, але це рішення було правильним. Ми знаємо Бартуловича, як вправного футболіста, але він не завжди поблажливий, якщо вступає в єдиноборства, то може «відірвати» ногу супернику. У Харкові він це зробив доволі агресивно, і був попереджений. Припускаю, що хорватський легіонер не був задоволений таким рішенням і висловив це арбіт­ру, за що одразу отримав другий «гірчичник». Одна з версій — Бартулович образив суддю.

«Севастополь» — «Волинь». Особ­ливих нарікань щодо роботи арбітра Ярослава Козика немає, але одного разу суттєвої помилки припустився асистент арбітра, який пропустив положення «поза грою» перед тим, як був призначений пенальті у ворота «Волині». Власне, 11-метровий не викликає жодних сумнівів, але якщо перекрутити плівку на кілька епізодів назад, то асистент мав вказати на офсайд, і атака розгорнулась би в іншому напрямку. Хотів би ще додати по епізоду з пробиттям пенальті: гравці «Севастополя» раніше увійшли в штрафний майданчик, коли Левандовскі збирався пробивати з «позначки». Це теж порушення правил. На превеликий жаль, наші арбітри не звертають на це уваги, кажуть, в Європі дос­татньо таких випадків. Так, коли футболіст робить зайвий крок — це не катастрофа. Проте є правила гри, і треба привчати до них футболістів. Хоча б провести превентивні заходи, пояснити, щоб не забігали далеко в штрафний, як це було в Севастополі.

Що стосується вилучення Дениса Причиненка, то ніяких сумнівів в правильності такого рішення немає. Захисник «Севастополя» грубо зіграв проти суперника, через що справедливо залишив межі поля.

«Динамо» — «Іллічівець». Вилучення Андрія Ярмоленка не викликає сумнівів, нехай футболіст і сказав після матчу, що йому не було куди діватися. Не кажу, що півзахисник «Динамо» хотів проявити агресію, але так сталося, що Ярмоленко вчинив не по-джентльменськи, мабуть, його опоненту було непереливки, оскільки Ярмоленко наступив йому на живіт всією своєю вагою. Тому правильно арбітр вчинив, що показав червону картку. Правильність призначення пенальті теж не оскаржується, що визнав і голкіпер Худжамов. Будемо відверті, Гусєв розумів, що буде контакт і не наважився перестрибнути, але достатньо того, що був бар’єр, півзахисник «Динамо» спіткнувся, втратив контроль над м’ячем і впав на газон. Арбітр Костянтин Труханов правильно вирішив призначити 11-метровий.

«Чорноморець» — «Говерла». Великі суперечки викликав епізод, після якого забив Антонов. Гравцю «Говерли» Буяльському опонент з «Чорноморця» Ковальчук наступив на бутсу і затримав рукою. Арбітр був поруч, але не зупинив гру. Чому? Думаю, через розконцентрацію, мабуть, подумав, що в центрі поля такий фол не варто фіксувати. У результаті одесити за кілька дотиків дійшли до штрафного і досягли взяття воріт. Потім ми бачили, яка була обструкція арбітра з боку гостей.

«Дніпро» — «Ворскла». Арбітр Дмитро Кутаков повністю впорався з роботою. На останніх хвилинах правильно призначив штрафний, хоча Ротань і апелював. Капітан «Дніпра» хоч і зіграв у м’яч, але після цього з піднятою ногою грубо сфолив проти суперника. Суддя правильно вчинив.

 

X