«Він чи не єдиний, кого Шахтар виховав як дорослого гравця»: Грозний виніс вердикт українізації «гірників»

Переглядів 1349
Владислав Лютостанський Владислав Лютостанський
2 голоси
«Він чи не єдиний, кого Шахтар виховав як дорослого гравця»: Грозний виніс вердикт українізації «гірників»
Віктор Коваленко. Фото: УАФ
Колишній тренер київського Арсеналу, ужгородської Говерли та низки інших клубів УПЛ В'ячеслав Грозний поділився думкою про українізацію в чемпіонаті, яку у свій час розпочало київське Динамо.

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний не погоджується з думкою про те, що відтік легіонерів з чемпіонату може дати можливість проявити себе вітчизняним футболістам.

Фахівець вважає, що конкуренція з сильними іноземними гравцями тільки позитивно впливає на розвиток молодого футболіста. 

Грозний нагадав, що процес українізації серед лідерів УПЛ розпочало саме київське Динамо.

«Саме київське Динамо першим з клубів-лідерів УПЛ розпочало футбольну українізацію. І вже чимало вихованців Динамо грає за кордоном. Віталій Миколенко, Ілля Забарний, Роман Яремчук, Віктор Циганков».

Фахівець зазначив, що кияни вже давно адаптувалися до обраної стратегії розвитку клубу зі ставкою на власних вихованців, тоді як Шахтар багато років надавав перевагу купівлі та перепродажу легіонерів.

«Динамо у 2017 році продало Андрія Ярмоленка до дортмундської Боруссії. На його місці став грати Віктор Циганков. Динамо було до цього готове, готове відпустити лідера. Потім був трансфер Віталія Миколенка до Евертона. Вже цього року пішов з Динамо Циганков. Трохи згодом ще й Ілля Забарний».

Футболісти збірної України. Фото: УАФ

Грозний не вважає, що нинішніх лідерів збірної України, які розпочали свій шлях в Шахтарі виховала саме донецька команда.

«Кого підготував Шахтар для великого футболу? Може, Олександр Зінченко? Ні. Він ще з команди U-19 поїхав. Його обкатали в Уфі. Багато йому дала оренда в нідерландському ПСВ. То вже потім був Манчестер Сіті, зараз Арсенал».

Також спеціаліст згадав про Руслана Малиновського, який розкрився у Бельгії та Олександра Зубкова с Тарасом Качарабою.

Грозний все ж назвав футболіста, якого Шахтар дійсно зумів виховати.

«Чи не єдиний, кого Шахтар дійсно виховав і сформував як дорослого гравця – це Віктор Коваленко. А вже, як всі іноземці з Шахтаря пішли, поволі почав грати Михайло Мудрик», – зазначив В'ячеслав Грозний в інтерв'ю для Sport News.

Фахівець закликав порахувати скільки за весь час для збірної України виховало гравців Динамо і скільки для національної команди футболістів надав Шахтар. 

  • Кількість матчів за збірну, які провели вищезгадані вихованці Динамо: Ярмоленко – 114, Циганков – 46, Забарний – 26, Миколенко – 31. 
  • Коваленко, контракт якого належить італійській Спеції, зіграв за команду синьо-жовтих у 32 матчах. Мудрик наразі має 11 матчів у футболці збірної. 
  • Грозний очолював Говерлу з 2013 по 2016 рік, тричі керував київським Арсеналом (2002-2004, 2010, 2018-2019) та тренував низку інших клубів.