«Він заслуговує на місце в трійці поряд з Рудаковим і Шовковським»: Динамо згадало легендарного голкіпера

Переглядів 223
Данило Моісеєнков Данило Моісеєнков
1 голос
«Він заслуговує на місце в трійці поряд з Рудаковим і Шовковським»: Динамо згадало легендарного голкіпера
Олег Макаров. Фото: Динамо
У середу, 26 липня видатному воротарю київського Динамо Олегу Макарову могло виповнитися 94 роки. Біло-сині згадали легендарну постать та його кар'єру.

Динамо згадало легендарного голкіпера середини минулого сторіччя Олега Макарова, якому у середу, 26 липня, могло виповнитися 94 роки.

Кияни вважають, що Макаров цілком заслуговує стояти поруч з Євгеном Рудаковим та Олександром Шовковським.

«Бути воротарем першої команди київського Динамо – це вже марка вищої проби, а входити в когорту найкращих в історії прославленого клубу – це гарантоване місце в історії вітчизняного футболу.

Якщо так, то Олег Макаров – постать історична. Він однозначно заслуговує місце в трійці найкращих голкіперів за весь час існування нашого клубу, і питання лише – на якому місці поряд із великими Рудаковим і Шовковським?».

Також столичний клуб згадав, як видатний воротар потрапив до біло-синіх.

«Навесні 1948 року на двосторонку проти дубля Динамо не вистачало воротаря. Запитали в місцевих тренерів – порадили третього воротаря команди майстрів. Дубль програв – 1:3, але Макаров дуже старався, парирував пенальті.

Йому передали бесіду головного тренера Динамо Костянтина Щегоцького з представником республіканської секції Михайлом Товаровським, який радив йому взяти на олівець юного воротаря».

Результати цієї бесіди дуже здивували Макарова, адже було прийнято важливе рішення щодо його майбутнього.

«І яким було здивування Олега, коли, повернувшись додому, застав там батьків за бесідою з Костянтином Васильовичем! Той клятвено запевнив їх, що прослідкує, щоб їхній син закінчив школу в Києві й отримав атестат зрілості, а потім вступив в інститут. Вирішено: Олегові переїжджати в Київ!».

У 1961 році Динамо виграло золоті меділі чемпіонату СРСР. Це було єдине чемпіонство в кар'єрі голкіпера.

«Золота медаль Олега Макарова була більш ніж заслуженою – й дуже важкою. Багато виручав, не один матч провів без пропуску м’ячів, був найстаршим у складі команди – справжнім лідером, ватажком колективу», – сказано в історичному матеріалі Динамо.

  • У 1948-63 роках у чемпіонатах СССР Макаров провів 205 матчів у складі киян.
  • За цей час він здобув одну золоту та дві срібних медалі, а ще виграв Кубок СРСР 1954 року.
  • Після завершення ігрової кар'єри Макаров працював старшим тренером школи підготовки Динамо та очолював Динамо-2 і вінницький Локомотив в 1966 році.
  • Також був в спортивних товариствах – тренером і начальником відділу футболу Центральної ради добровільного спортивного товариства Авангард і Республіканської ради всесоюзного добровільного фізкультурно-спортивного товариства профспілок.
  • Помер легендарний голкіпер восьмого листопада 1995 року в Києві в 66-річному віці.