Внутрішньокомандні проблеми не дають спокою?

Переглядів 119
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Напередодні матчів єврокубків «УФ» проаналізував готовність наших колективів

«Шахтар»: Краща гра в кар’єрі для кожного з донеччан

Навчений досвідом Мірча Луческу начебто все правильно робив: пробував різні поєднання виконавців — з «Баварією» одне, з «Ворсклою» — інше, серйозні зміни відбулися в кубковому матчі з «Металістом» і продовжилися в чемпіонаті з тими ж харків’янами. Таким чином, румунський керманич «гірників» давав можливість деяким гравцям перепочити, а інших перевіряв у ділі. До останнього матчу все йшло як слід: у трьох матчах поспіль був досягнутий потрібний результат. Проте в останній грі «Шахтар» серйозно обпікся, таким чином майже припинивши боротьбу за чемпіонство. У суботу пан Луческу в якості експерименту випустив Тараса Степаненка на місце центрального захисника, а на позицію опорних півзахисників відрядив Фреда і Фернандо, які не зовсім впоралися зі своїми обов’язками. Але, вважаю, річ у тім, що наставник «Шахтаря» перестарався з тасуванням складу, не було стабільності. Звичайно, це лише моя думка.

У той-таки час уважаю, що перед повторним матчем з «Баварією» таке потрясіння може бути і на користь «Шахтарю». Адже дві попередні перемоги могли трохи розслабити донеччан, і чергова звитяга ще більше піднесла би «гірників» у небеса. Тепер вони предметно зрозуміли, що не боги і певні життєві негаразди неминучі. Але чи зробить Луческу правильні висновки і, голов­не, чи зможуть футболісти стрибнути вище голови? Адже цей матч повинен стати кращим у кар’єрі для кожного з донеччан. Інакше взагалі не варто виходити на поле.

«Динамо»: Дивує систематична відсутність у складі Хачериді

Кияни зараз на піднесенні: не без труднощів, але все-таки здолали «Генгам», здобули комфортну перемогу у виїзному кубковому матчі з «Зорею», двічі перемогли в чемпіонаті. Причому, в останньому випадку три очки далися дуже важко. Компетентні люди у футболі мені казали, що за нічию з динамівцями в першому колі один із конкурентів «Динамо» серйозно профінансував «Олімпік». Видно було, що і цього разу підопічні Романа Санжара боролися, неначе це був фінал Ліги чемпіонів. Донеччани викладалися дуже самовіддано, і їм не вистачило однієї миті. Мабуть, Фортуна віддала борг «Динамо» за момент у першому матчі між цими командами, коли Андрій Ярмоленко не забив з убивчої позиції на останніх хвилинах.

З психологічної точки зору, цей матч повинен допомогти киянам, адже вони побачили, що навіть «Олімпік» може становити загрозу, і з такою командою, як «Евертон», пот­рібно грати з набагато більшим завзяттям. Одне питання — Сергій Реб­ров використав з луганцями в Кубку країни і з «Олімпіком» Ярмоленка і Юнеса Беланду, які пропускатимуть обидва поєдинки з англійцями. І загадка, кого керманич бачить на місці дискваліфікованих футболістів. Починає видужувати Денис Гармаш, але йому ще треба чимало часу, щоб вийти на свій звичний рівень. Віталій Буяльський забив два чудових м’ячі «Генгаму» і «Металісту», але «Евертон» — суперник іншого рівня, і проти нього треба діяти відповідно. Хлопцю необхідно серйозно постаратися, аби впоратися з такою відповідальністю. Проте ще не факт, що Ребров довірить йому місце на полі. У повторному матчі з французами наставник трохи здивував зі складом, думається, і з англійцями приготував деякі сюрпризи. Хоча тренера, мабуть, не може не радувати, що потихеньку знаходить свою гру Дьємерсі Мбокані, забив молодий Микита Бурда. Щоправда, є достатньо досвідченіших гравців. Дивує лише систематична відсутність у складі Євгена Хачериді. Подейкують, що він не може знайти спільної мови з партнерами і тренером, і в майбутньому не бачить себе в «Динамо». Але це лише припущення. Важливо, щоб внутрішньокомандні проблеми, якщо вони мають місце і не дають спокою, відійшли на другий план і не проявились з «Евертоном».

«Дніпро»: Матеус шукає інше місце роботи?

У дніпрян також відбуваються пертурбації в складі. З «Карпатами» дебютував за «Дніпро» Дмитро Чигринський. Статний центральний захисник, який точно не завадив би команді в єврокубках. Євген Чеберячко весь матч з львів’янами просидів на лаві запасних, проте він непогано проявив себе в Афінах з «Олімпіакосом», особливо на останніх хвилинах, коли в чудовому підкаті нейтралізував небезпечний удар суперника. Думається, з «Аяксом» Мирон Маркевич довірить перевіреним бійцям. Є питання стосовно Матеуса. Коли бразилець залишав поле в Греції, то топнув ногою, відверто показавши своє незадоволення рішенням тренера. Наскільки мені відомо, Матеус незадоволений не лише цим: начебто його не влаштовують нинішні фінансові умови в «Дніпрі», і він подумує над пошуком іншого місця роботи. Після того, як дніпряни домовилися з «Карпатами» і Маркевич отримав змогу задіяти Павла Ксьонза, Матеус більше не з’являвся на полі. Правильно це чи ні, розсудить час, але, на мій погляд, Матеус — не той виконавець, послугами якого треба нехтувати. Хоча, звичайно, незамінних не існує. Тим більше, в «Дніпрі» серйозна конкуренція в атаці: після гола «Волині» повинен відновити віру в свої сили Роман Зозуля. Мабуть, не сказав свого останнього слова Євген Селезньов, у прекрасній формі Нікола Калинич, Бруно Гама, який з «Карпатами» віддав бездоганний пас, також прагне мати більше ігрової практики, призвичаюється до нових вимог Роман Безус. Через край б’є енергія у Валерія Лучкевича.

До першої гри з «Аяксом» може не встигнути відновитися Євген Коноплянка, але ще є час і, очевидно, лікарі зроблять все можливе, аби поставити його на ноги. В будь-якому разі попереду ще буде повторний матч.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X