Володимир П’ЯТЕНКО: «Де Мораес? Лікується в Португалії»

Переглядів 173
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Донецький «Металург» — один із небагатьох елітних клубів, який два тижні був без ігрової практики. На цю та інші теми кореспондент «УФ» поговорив із керманичем донеччан.

— Ми спокійно це сприймаємо, — сказав Володимир П’ятенко. — Не пройшли в 1/8 фіналу Кубка країни, тому нікуди від цієї паузи не дітися. Думаю, ми плідно провели цей час, зіграли спаринг із достойною командою «Буча», яку перемогли — 1:0, гарно навантажили футболістів, перевірили можливість як старожилів, так і новачків, які потихеньку вливаються в колектив, виходять на свій звичний рівень.

— Хто з новобранців найкраще себе проявляє в тренувальному процесі?

— Не хочу нікого виокремлювати. Можу сказати, що з приходом нових футболістів підвищився клас нашої команди. Але навіть хлопцям, які перебралися до нас із сусіднього «Іллічівця» й яким, здавалося би, не потрібно багато часу на адаптацію, не так просто звикнути до наших вимог. Є моменти, які вони не до кінця розуміють. Але в будь-якому разі українцям легше звикнути, ніж іноземцям.

— Згодні, що 26 матчів чемпіонату за сезон — це замало?

— Думаю, справді малувато. Якби ми грали два матчі цієї стадії Кубка, мабуть, не було би так відчутно. А так, зараз пропускаємо два тижні, потім граємо в Одесі із «Чорноморцем» і знову пропускаємо два тижні через матчі збірних. Виходить, у нас випадає цілий місяць. Це, звичайно, не додає позитиву. Але нікуди від цього не дінешся.

Ви займаєтеся в Ірпені під Києвом. Які там створені умови?

— Справді, ми базуємося під Києвом, де наші керівники зробили все можливе, щоби ми не відчували якогось дискомфорту. Тренуємося на полях хорошої якості, футболісти, тренери, інші працівники живуть у нормальних умовах, хтось орендує житло, але більшість мешкає в місцевому готелі, який винаймає клуб. Цей готель став для нас як база. Є все для плідної роботи, проте, попри чудові умови, дуже хочеться додому, в Донецьк.

— Яка ваша позиція щодо ситуації на Донбасі?

— Не хочу втручатися в політику. Мені, як і будь-якій простій людині, хочеться миру, щоб усе було добре в нашій країні.

— За який матч найбільше прикро — за поразку «Олімпіку» чи «Ворсклі»?

— Обидві поразки прикрі. Не скажу, що ми якось погано зіграли — ні. Подивіться статистику, з «Олімпіком» завдали багато ударів, створили кілька непоганих моментів, на жаль, підвела реалізація. Хотіли перемогти й полтавців, але на останніх хвилинах стався збій, який навіть складно якось пояснити. Ми предметно аналізували ці матчі, тож є моменти, які нас не влаштовують. Нас — це тренерський штаб і футболістів. Є над чим працювати, але ті гравці, які до нас недавно прийшли, підвищують рівень команди. Із появою новачків «Металург» став ціліснішим.

— Де зараз Мораес?

— Він лікується в Португалії. З’являється в нас періодично, консультується з нашими лікарями. Точно не можу сказати, на скільки він вибув. Просто є моменти, які можна зробити лише за кордоном.

— Не вважаєте, що до «Металурга» змінилося ставлення арбітрів?

— Не можу порівнювати з минулим сезоном, коли не працював на чолі команди. Хоч і дивився всі матчі, але персонально за арбітрами не стежив. Але нині справді ми суттєво потерпаємо від помилок суддів. Так було й з «Олімпіком», і навіть із «Іллічівцем», у якого виграли 3:0. Просто не хочеться знову порушувати цю тему, щоби не було розмов, ніби знімаємо із себе провину.

Які перед вами стоять зав­дання на сезон?

— Створити боєздатну команду. Ми розмовляли з керівниками, на сьогодні такі реалії, що нас залишило 12 футболістів, з’явилося п’ятеро новачків, є певні моменти із фінансуванням — у нас зменшився бюджет. Гравці з розумінням до цього поставилися. На даний момент закладаємо фундамент, потихеньку будуємо нову команду. Із часом повернемося до конкретних задач.

— Відчуваєте кредит довіри від керівництва?

— Сам факт, що треную команду — це й є кредит довіри. А наскільки він тривалий, покаже час. Сподіваюся, робота, яку ми проводимо, влаштовує керівників. Додам, що я багато років працюю у структурі «Металурга», і цей клуб став частиною мого життя.

— Мабуть, дивилися кубковий матч вашого наступного суперника «Чорноморця» з дніпродзержинською «Сталлю». Вам не здалося, що в одеситів чимало вразливих місць?

— Ми не тільки цю гру одеситів дивилися, а й їхні матчі з «Говерлою» та «Шахтарем». Побачили як сильні, так і слабкі сторони, які спробуємо використати.

— Один із інтернет-сайтів написав, що ви заробляєте 8–10 тисяч доларів на місяць. Скільки у цьому правди?

— Давайте не будемо про гроші. Хоча, в принципі, в тому матеріалі є доля істини. Мабуть, не на порожньому місці брали цифри.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X