Замість Харкова — на Кіпр

Переглядів 146
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Федерація футболу України пішла назустріч американській стороні й перенесла матч національних команд на нейтральну територію

Збірна Сполучених Штатів не приї­де в Україну. Американці стурбовані нестабільною ситуацією в Украї­ні, тож попрохали перенести матч на нейтральну територію. Федерація футболу України пішла назустріч і змінила Харків на м. Ларнака, що на Кіпрі.

Основний аргумент американської сторони — недавно УЄФА вирішила перенести матч із охопленого революцією Києва на Кіпр — отож, чому би не вдатися до такого кроку й збірній Штатів. Такої думки й редактор спортивного відділу газети «Нью-Йорк Таймс» Ендрю Дасс: «УЄФА перенесла матч «Динамо» — «Валенсія» на Кіпр, тому логічно було б і нашій збірній зіграти проти українців на тому ж таки стадіоні». Мовляв, безпека понад усе!

Усім, хто вже встиг придбати квитки на матч Україна — США, обіцяють повернути витрачені кошти. Яким чином і коли саме, поки не уточнюють. Нагадаємо, що в продаж вони поступили 10 лютого, їхня вартість сягала 200 гривень.

Водночас, американська сторона запевняє, що клопоталися тільки про перенесення матчу, і в жодному разі не мали намір його скасовувати. Справа в тому, що, на відміну від команди Михайла Фоменка, збірна Сполучених Штатів потрапила на фінальну частину Чемпіонату світу, й матч проти української збірної є безпосередньою підготовкою до мундіалю. Тим більше, що в групу з американцями потрапили німці й португальці. А Україна — єдина європейська збірна в підготовчому циклі підопічних Юргена Клінсмана. Так би мовити, «фактор європейського прапору» відіграв важливу роль.

Загалом, про українську команду за океаном відгукуються схвально: «Україна, хоч і не потрапила на чемпіонат світу-2014, проте мала дуже й дуже великі шанси вибороти цю путівку. Українці посіли друге місце в групі після Англії, й в плей-оф програли колишнім чемпіонам Європи та світу — Франції. При тому, що вдома зуміли перемогти французів — 2:0», — розхвалює українців тамтешня преса.

ВИБІР ФОМЕНКА

Минулої неділі Україна дізналася про своїх майбутніх суперників у кваліфікації до Євро-2016. Відповідно матч із США не просто перший поєдинок збірної 2014 року, а й перший у підготовці до вересневих матчів відбору на чемпіонат Європи у Франції.

Михайло Фоменко запросив до збірної відразу трьох новачків. Мають шанси дебютувати у складі головної команди країни динамівець Євген Макаренко, Андрій Пилявський з ізраїльського «Маккабі» та дніпрянин Денис Бойко. Останній у травні 2010 року вже викликався до збірної, проте тоді в заявку на матч проти Норвегії так і не потрапив.

Уперше за довгий час «Динамо» має найбільше представництво в національній збірній. Фоменко викликав одразу сімох гравців київської команди.

Склад збірної України

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Рустам Худжамов («Іллічівець»), Денис Бойко («Дніпро»).

Захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі — «Шахтар»), Євген Хачериді, Євген Макаренко (обидва — «Динамо»), Артем Федецький («Дніпро»), Андрій Пилявський («Маккабі» Хайфа, Ізраїль).

Півзахисники: Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко, Роман Безус, Денис Гармаш, Сергій Сидорчук (усі — «Динамо»), Євген Коноплянка, Руслан Ротань (обидва — «Дніпро), Микола Морозюк («Металург» Донецьк), Тарас Степаненко («Шахтар»), Едмар («Металіст»), Денис Дедечко («Ворс­кла»), Анатолій Тимощук («Зеніт» Санкт-Петербург, Росія), Дмитро Хомченовський («Зоря»).

Нападники: Євген Селезньов, Роман Зозуля (обидва — «Дніпро»), Марко Девич («Металіст»).

АМЕРИКАНСЬКИЙ ДЕСАНТ

Німецький фахівець Юрген Клінсман привезе на Кіпр переважно той склад, який і боротиметься за вихід із групи на чемпіонаті світу в Бразилії. У американців залишилося два контрольних поєдинки перед початком мундіалю, один із яких — матч проти збірної України. І по той бік океану товариська зустріч на Кіпрі розглядається як запорука успіху їхньої збірної на чемпіонаті світу.

«Проводити матч у Європі зручно в тому плані, що нашим футболістам, які грають і мешкають на європейському континенті, так буде простіше. Коли в нас кілька днів на підготовку, складно зібрати всю команду у Штатах чи Мексиці. А в матчі з Україною матимемо чудовий шанс зібрати колектив у повному складі й провести якіснішу й тривалішу підготовку», — наголосив Клінсман.

Склад збірної США

Воротарі: Тім Ховард («Евертон», Англія), Бред Гузан («Астон-Вілла», Англія), Коді Кроппер («Саутгемптон», Англія)

Захисники: Джефф Кемерон («Сток Сіті», Англія), Огучі Оньєву («Малага», Іспанія), Джон Брукс («Герта», Німеччина), Фабіан Джонсон («Хоффенхайм», Німеччина), Тім Рім («Болтон Уондерерс», Англія), Уїлл Пеквуд, Джонатан Спектор (обидва — «Бірмінгем», Англія), Ерік Лішай («Астон-Вілла», Англія).

Півзахисники: Клінт Демпсі («Фулхем», Англія), Джермейн Джонс («Бешикташ», Туреччина), Денні Вільямс («Редінг», Англія), Міккель Діскеруд («Русенборг», Норвегія), Алехандро Бедойя («Нант», Франція), Саша Клештан («Андерлехт», Бельгія), Брек Ши («Сток-Сіті», Англія).

Нападники: Джозі Алтідор («Сандерленд», Англія), Арон Юханнсон («АЗ Алкмаар» Нідерланди), Терренс Бойд («Рапід», Австрія), Хуан Агудело («Утрехт», Нідерланди).

Збірна Сполучених Штатів ще жодного разу не грала в Україні. Але команди зустрічалися вже тричі (одна нічия й дві перемоги українців), і всі рази — на полях американського континенту. Востаннє команди грали між собою 21 рік тому.

Віталій КРИЖЕВСЬКИЙ.

X