Заурі МАХАРАДЗЕ: «Батько обожнював репортажі Коте Махарадзе»

Переглядів 187
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Голкіпер донецького «Олімпіка» в ексклюзивному інтерв’ю «УФ» розповів про секрет своєї впевненої гри

— Два матчі поспіль ви відбиваєте пенальті. Перетворюєтеся на фахівця в цьому питанні?

— Вважаю, що в глобальному сенсі рано ще про щось судити. Я просто кваліфіковано намагаюся виконувати свою роботу, ось і все. Дуже радий, що вдалося допомогти своїй команді здобути дві перемоги поспіль. Адже найголовніше для мене — успіх колективу, а не свої особисті показники.

— Вивчаєте, як виконують з «позначки» удари штатні пенальтисти прем’єр-ліги?

— Знаєте, не вивчаю. Як вдалося відбити пенальті? Ну, я все роблю інтуїтивно, на рівні підсвідомості.

— Чий удар складніше було відбити: Дмитра Льопи в минулому матчі 1/8 фіналу Кубка України чи від Павла Ксьонза з «Карпат» у чемпіонаті?

— Однаково важко було впоратися як із одним ударом, так і з іншим. Адже хлопці дуже добре виконують пенальті. Помітно, що працюють над цим на тренуваннях.

— Конкуренція з Ігорем Литовкою і Олексієм Шевченком, судячи з усього, йде вам на користь?

— Так, маєте слушність. У нас в команді зібралися дуже сильні голкіпери, і конкуренція кожному з нас йде на користь. Ми ростемо у всіх аспектах воротарської майстерності. В яких саме? Тренерам видніше (сміється).

— Зазвичай, на питання, в чому перевершили суперника, ваші партнери відповідають: в бажанні. Але перемога над «Карпатами» базувалася, на мій погляд, не тільки на цьому?

— Так, звичайно. Крім бажання і характеру ми виявили і певний рівень майстерності, повністю виконавши установку головного тренера. У нас є, вважаю, своя поставлена гра, заснована на контролі м’яча, і ми її показали. В результаті контратаки хлопці забили дуже красивий гол, який став переможним. До речі, такі дії ми моделюємо, відпрацьовуємо на тренуваннях. Так що наш гол випадковим не назвеш.

На чому ґрунтується ваша нинішня впевнена гра? Для воротаря 21 рік начебто не вік?

— Крім, власне, ігрового аспекту, наш тренер воротарів Станіслав Миколайович Тищенко і, природно, головний тренер багато уваги приділяють психологічній підготовці гравців, і воротарів зокрема. Думаю, все це й дає плоди.

— Хто з воротарів є для вас орієнтиром у кар’єрі?

— Я ніколи не хотів бути схожим ні на кого. Просто, як особистість, мені імпонує Ікер Касильяс.

— «Олімпік» тримається на чет-
вертому місці. Для вас це неспо-
дівано?

— Звичайно, ніхто не очікував такого результату. Але в цілому нічого сенсаційного в цьому я не бачу. Так, ми крупно програли «Шахтарю», «Дніпру» і «Чорноморцю», але це команди топ-рівня. З іншими же суперниками ми набираємо очки. Взагалі, в турнірну таблицю поки не заглядаємо, просто кожен матч виходимо грати на перемогу. Ось і все.

У Донецьк на свій домашній стадіон «Олімпік» не тягне?

— Звичайно, тягне. У нас такий класний стадіон, база. Хоча ми звикли вже і тут, в Києві, але дім є дім.

— Ви однофамілець знаменитого футбольного коментатора Коте Махарадзе. Не чули в запису його репортажі?

— Ні. А ось мій батько був великим уболівальником тбіліського «Динамо» і обожнював репортажі Коте Махарадзе. Потім, правда, коли ми виїхали з Батумі, вболіває тільки за «Олімпік».

— Чи стежите за тим, що про вас пишуть?

— Якщо щось трапляється на очі, звичайно, читаю. А так особ­ливої уваги не надаю.

— Зрозуміло, що головне
завдання «Олімпіка»
на дебютний сезон — залишитися в прем’єр-лізі. І все-таки, яке місце в підсумку хотілось би посісти?

— Перше (сміється). А якщо серйозно, то, виходячи на поле, ми намагаємося просто викладатися сповна. А чим вище підсумкове місце займемо, тим нам буде приємніше.

Дмитро ДОЙНІКОВ.

X