Зимова мода на українців

Переглядів 194
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Досі лише чотири іноземці зуміли працевлаштуватися в прем’єр-лізі, решта — вихованці вітчизняного футболу

Понад рік тому, 11 січня 2013-го, було офіційно оголошено про найдорожчий внутрішній трансфер у історії українського чемпіонату. Харківський бразилець Тайсон перейшов у «Шахтар» за рекордні 20 мільйонів валюти. Цьогорічна зимова пауза подібного не обіцяє. Позмагатися у сенсаційності з торішнім трансфером Тайсона міг Євген Хачериді, проте крапку в переході найкращого захисника України 2013-го, за версією «УФ», до «Шахтаря» поставили ще восени.

Наразі ж на звання «найгучнішого внут­рішнього трансферу» претендує перехід далеко не основного гравця Андрія Богданова того ж таки «Динамо» до його принципового конкурента «Металіста».

Нині ж «Шахтар» і «Динамо» вирішили поки не запрошувати до себе аж надто дороговартісних легіонерів.

«Гірники» після повернення із севастопольської оренди трійці — Малиновського, Чижова та Віценця, знайшли для них пристанище в «Іллічівці» та «Зорі». Набувати досвіду та ігрової практики під наглядом Миколи Павлова відправили гравця національної збірної Гречишкіна, який, провівши минулий сезон у таборі чемпіона, відіграв у дев’яти офіційних матчах за першу команду. Останнім його матчем став провальний для донеччан візит до Львова ще 13 вересня.

Цього зимового трансферного вікна на ринку значно більше вільних агентів, аніж, приміром, рік тому. Посприяв цьому збанкрутілий «Арсенал». Без роботи залишилися кілька виконавців високого класу, за яких одразу почалася боротьба.

Приємною тенденцією цього разу стала підвищена увага до українських футболістів. Досі лише чотири закордонних гравці змогли працевлаштуватися в нашому чемпіонаті. Донецький «Металург», «Волинь», «Говерла» й «Таврія» вже підписали по одному виконавцю з іноземним паспортом. Решта, в тому числі й п’ятірка лідерів, якщо й підсилилися, то винятково українцями.

Віталій КРИЖЕВСЬКИЙ.