Знекровлений чемпіонат

Переглядів 333
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
За традицією, на Херсонщині сезон складається з кубка та чемпіонату області та кубка «Закриття сезону». І триває з квітня по листопад уключно. Не було винятків і цього року

Ще якихось чотири роки тому чемпіонат Херсонської області був чи не найсильнішим на півдні країни. Коли ж до професіоналів перейшли зразу три команди: «Мир» із Горностаївки, «Кристал» із Херсона та «Енергія» з Нової Каховки, а ще кілька команд розпалися, він поступово почав утрачати якість гри, відтак і цікавість до нього глядачів.

До всього, позначилася і нинішня скрута у сільському господарстві, зокрема на кількості учасників у тамтешньому чемпіо­наті. Адже область — сільськогосподарська, тож виступають у ньому переважно сільські команди. На додачу, ще й обласне керівництво не надто перей­мається підтримкою футболу в регіоні.

Тому цього разу організаторам — Херсонській обласній федерації футболу — вдалося зібрати лише десять команд. Це — найменша кількість учасників за всі роки Незалежності Украї­ни. Було вирішено на першому етапі розподілити їх за спортивним і територіальним принципом на дві підгрупи. За результатами попереднього змагання, по дві кращі команди потрапляли до фінальної частини.

Як показав попередній етап, несподіваними виявилися результати лише торішнього бронзового призера «Колоса» із Чорнобаївки. Він зіграв дуже слабенько, тож вибув із боротьби за нагороди. Відтак у першій підгрупі ще задовго до фінішу визначилися володарі заповітних путівок: минулорічний чемпіон «Темп» із Микільського та молода перспективна команда «Таврія» з Нової Каховки.

У другій підгрупі поза конкуренцією був «Колос» із Хлібодарівки. А ось за другу путівку вели боротьбу «Таврія» з Новотроїцького та СК «Чорнянка». Щоправда, на фініші вдаліше зіграли новотроїцькі атлети.

На другому етапі чотири команди в два кола розіграли звання чемпіона та комплекти нагород. Причому на цьому етапі все починалося з нуля. Тут дуже впевнено зіграла новотроїцька «Таврія», яка лише один матч завершила внічию, а всі інші виграла. Вона й виграла чемпіонат, завоювавши це звання через рік. Друге місце в «Колоса» з Хлібодарівки, який останньої миті зумів-таки потрапити на другу сходинку п’єдесталу. А ось торішній чемпіон не тільки опустився на третє місце, а й не зміг зібратися на останній матч на своєму полі, який міг принести їм бронзові нагороди навіть за умови негативного результату. І є вірогідність, що команда взагалі припинить своє існування. А жаль.

ТУРНІРНІ ТАБЛИЦІ ПІСЛЯ ПЕРШОГО ЕТАПУ

І підгрупа

Команда

І

В

Н

П

М

О

1.

Темп (Микільське)

8

7

1

0

34–7

22

2.

Таврія (Нова Каховка)

8

6

1

1

31–12

19

3.

Дружба (Новомиколаївка)

8

2

2

4

10–11

7

4.

ЯФА (Херсон)

8

1

1

6

8–47

4

5.

Колос (Чорнобаївка)

8

1

1

6

11–17

2

ІІ підгрупа

Команда

І

В

Н

П

М

О

1.

Колос (Хлібодарівка)

8

7

1

0

23–5

22

2.

Таврія (Новотроїцьке)

8

5

2

1

34–7

17

3.

СК Чорнянка (Чорнянка)

8

4

1

3

22–8

13

4.

Азовець (Генічеськ)

8

2

0

6

13–33

6

5.

Елеватор (В. Лепетиха)

8

0

0

8

6–45

-1

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ФІНАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ

Команда

І

В

Н

П

М

О

1.

Таврія (Новотроїцьке)

6

5

1

0

21–5

16

2.

Колос (Хлібодарівка)

6

2

1

3

9–13

7

3.

Темп (Микільське)

6

2

1

3

10–12

6

4.

Таврія (Нова Каховка)

6

1

1

4

4–9

4

 

КУБОК ОБЛАСТІ

Кубок Херсонської області присвячується пам’яті очільника місцевого підпілля часів Другої світової Олександра Ладичука. Стартували лише дев’ять команд. Великих сенсацій не сталося. Лише в півфіналі вибув торішній володар почесного трофею та чемпіон області «‎Темп» із Микільського. А до фіналу пробилася «Таврія» з Новотроїцького та «Колос» із Хлібодарівки.

Вирішальний двобій відбувся у Хлібодарівці, та зібрав велику аудиторію вболівальників. І футболісти не розчарували!

У першому таймі два м’ячі забили новотроїцькі футболісти. Здавалося, перемога вже в кишені, та по перерві господарі зуміли зібрати волю в кулак і відігратися. Основний час минув за нічийного рахунку, й переможця визначали в додатковий час.

У перші додаткові 15 хвилин команди зберегли ворота недоторканими. А ось у другому додатковому таймі на 116-й хвилині матчу наперед вийшли вже хлібодарівці, реалізувавши одинадцятиметровий удар. Але на останній 120-й хвилині зустрічі захисник господарів у метушні зіграв у своє­му штрафному майданчику по-волейбольному — руками. Пенальті реалізували новотроївці бездоганно — 3:3. Переможця визначати довелося у футбольній лотереї. Більше поталанило футболістам новотроїцької «Таврії», яка не тільки перемогла (по пенальті 4:2), а й повернула за два роки кубок до свого містечка. Усім фіналам — фінал!

І це ще не все

Проте й на цьому регіональний футбол Херсонщини не завершився. За підтримки газети «Новий день» проводиться кубок «Закриття сезону», в якому взяли участь 10 місцевих футбольних колективів. Тріумфатором виявилася новотроїцька «Таврія», яка вирвала перемогу на останніх хвилинах фінального поєдинку в матчі з «Вікторією» з Бехтерів.

Олександр КРУПІЦА.