«Дніпро» зіграв найкраще з-поміж українських клубів

Переглядів 389
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Іван ГЕЦКО, футбольний експерт

«Дніпро» — «Тоттенхем». На пер­ший погляд, «синьо-біло-блакитні» зіграли найкраще з-поміж українських клубів, які брали участь у першому матчі плей-оф Ліги Європи. Нинішній «Дніпро» продемонстрував стабільну командну гру. Приємно здивувало, що дніпряни змогли створити чимало моментів поблизу воріт Фріделя. Загалом, поєдинок складався рівно, проте дніпропетровці все ж мали перевагу в кількості небезпечних ситуацій.

Те, що Рамос колись працював у «Тоттенхемі», мало суттєвий вплив на тактику його теперішніх підопічних. Не думаю, що у «шпор» сильно змінилася філософія футболу після прощання Хуанде з Туманним Альбіоном. Зрозуміло, що знання стилю та принципів ведення гри попередньої команди іспанського фахівця допомогли дніпрянам почуватися впевненіше та комфортніше на полі.

До того ж, поганий стан газону на «Дніпро-Арені» негативно позначився на реалізації моментів: із трьох-чотирьох реальних шансів, дніпропетровці спромоглися реалізувати лише один. Загалом, задоволений тим, як після зимового антракту виглядав «Дніпро».

«Чорноморець» — «Ліон». Передусім, поєдинок запам’ятався командним духом і настроєм одеситів. Уболівальники впродовж усього матчу «гнали» своїх футболістів уперед, а ті, у свою чергу, не підвели своїх шанувальників. Тим паче, «Чорноморець» у четвер зіграв, скоріше за все, на межі своїх можливостей. Помітно, що тренерський штаб «моряків» не форсував підготовку до другої частини змагань, тому гравці ще не встигли відновити взаємозв’язок між лініями. Не все виходило у «синьо-чорних», натомість нічим не здивував «Ліон».

Відсутність ключових виконавців французів? Гадаю, що вирішальну роль у цій площині зіграла ситуація в нашій країні. Вірогідно, що триколірні побоялися прилітати до України з ключовими футболістами. Водночас, не відкидаю того, що це міг бути тренерський задум: зіграти на виїзді у футбол на руйнування (себто на нуль), а в домашніх стінах за допомогою основного набору гравців довести дуель до позитивного завершення.

«Вікторія» — «Шахтар». Якщо бути відвертим, очікував побачити «гірників» у значно кращій формі та загалом сильнішими після паузи. У недавньому турнірі в Ізраїлі бачив, що донеччани набрали хід, тому був упевнений, що найближчим часом «Шахтар» зможе вийти на свій ігровий пік, на якому затримається надалі. Відтак дещо розчарований після зустрічі в Чехії, адже надавав перевагу саме українцям, причому достатньо значну: думав, що віншуватиму, як мінімум, два-три м’ячі у ворота «Вікторії». Знову ж таки, можливо, що Мірча Луческу передбачав такий сценарій подій на полі, тому рано робити загальні висновки.

Недооцінка? Справді відзначали, що «помаранчево-чорним» випав найсприятливіший жереб, утім, потрібно зрозуміти одне: господарі були не в ролі фаворита, тому чехам довелося стрибати вище голови, щоби виглядати на рівні із суперником, що, власне, їм удалося.

«Динамо» — «Валенсія». Як на мене, багато факторів негативно вплинули на динамівців. Попри те, що не все виходить у команди, становище в державі також знач­ною мірою позначається на гравцях. Кілька днів «біло-сині» перебували в підвішеному стані, а лише за день до гри стало відомо про незапланований виліт до Кіпру. Складно в такій ситуації грати без підтримки.

Якщо говорити суто про футбол, «Динамо» не змогло проявити себе. Мав надію, що кияни продемонструють все, що награвалося та вимальовувалося за час підготовки, чи, зрештою, викладуть на стіл козирі, однак мої сподівання не виправдались.

Звичайно, в нашому випадку на боці «Валенсії» була мобілізація футболістів і загальний тонус колективу, все ж чемпіонат Іспанії у розпалі. Коли підопічні Блохіна грали спаринги на зборах, «кажани» брали гору над «Барселоною». Уважаю, що така різниця в класі двобоїв не могла пройти безслідно. Побачив, що «Динамо» бракує ігрової практики на високому рівні.

Замість підсумку. Не можу резюмувати, що четвер став успішним для вітчизняних клубів: усі могли зіграти краще. Прикро, що на футбол наразі впливають соціальні та політичні негаразди, що не дозволили українцям налаштуватися краще та здобути максимальний результат.