Розбиті баски

Переглядів 177
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Мірча Луческу напередодні матчу зазначив, що важливо, щоби «Шахтар» зіграв на рівні таких зустрічей на «Донбас Арені», як із МЮ та «Байєром», але тільки щоби цього разу в завершальній фазі атак ще й Фортуна була прихильна. На щастя, в звітній грі із завершенням командних зусиль у нашого колективу було все гаразд. Це був саме той випадок, коли гра, а особливо красені-голи довго не забудуться й результат залишиться назавжди.

Варіант стартового складу з Тарасом Степаненком і Фредом у опорній зоні, а також Бернардом на краю й Адріано на вістрі в нинішній Лізі чемпіо­нів Мірча Луческу випробував уперше. Наскільки такий вибір виконавців виявився дієвим, ми переконалися повною мірою. А з боку басків найбільше побоювань до матчу викликали француз Антуан Грізманн і мексиканець Карлос Вела, який оформив покер у ворота «Сельти». Проте, забігаючи вперед, скажу, що «Шахтар» знайшов протиотруту, не дозволивши господарювати у себе вдома.

Ягоба Аррасате до матчу заявив, що його команда гратиме у відкритий футбол. Таке висловлювання трохи здивувало, адже змагатися в кинджальному футболі із «Шахтарем» у його пенатах можуть собі дозволити далеко не всі. Але баскам, із огляду на їхнє турнірне становище, втрачати було нічого, тож вони, як кажуть, за що боролися, на те й напоролися.

Після не дуже переконливого початку «Шахтар» із кожною хвилиною додавав у активності і швидкості, намагаючись знаходити зони в досить компакт­них діях гостей. Приємне враження залишила гра Тараса Степаненка, який справді був господарем у центральній зоні. Він і стримував контратаки гостей, і сам допомагав партнерам творити. І ось із одного епізоду до перерви донеччани витисли гол. Даріо Срна з Костою швидко розіграли кутовий удар, і простріл Дугласа на ближній стійці завершив Луїс Адріано. Після цього «Шахтар» ще додав обертів, проте й «Реал Сосьєдад» не відсиджувався в обороні, відповівши ударом у дотик Іньїго Мартінеса. Але в тому моменті футбольний бог був на боці «Шахтаря».

А відразу після перерви Алекс Тейшейра згадав, що він у «Шахтарі» — головний фахівець по баскам (пам’ятаєте його дубль у Сан-Себастьяні?). Вигравши боротьбу в Ансотегі, донецький бразилець прорвався у штрафний майданчик і невідпорно пробив у дальній кут. «Шахтар» упіймав кураж, а потуги Антуана Грізманна (його удар парирував Андрій П’ятов, м’яч од рук нашого воротаря влучив у стійку) не увінчалися успіхом. Відтак «гірникам» удалася відмінна контратака: Тейшейра пробіг із м’ячем усе поле й викотив під удар Дугласу Кості. І співвітчизник не підвів, вистріливши, як із катапульти, забивши просто-таки шедевральний гол. Але на цьому Коста не заспокоївся, під завісу зустрічі ударом головою «розстрілявши» ворота Клаудіо Браво.

Як говориться, калібр команд суперників виявився різним. Таким чином, «Шахтар», як мінімум, забезпечив собі участь у плей-оф Ліги Європи, але не втрачає надії на продов­ження боротьби в Лізі чемпіо­нів. Усе вирішиться 10 грудня в Манчестері.

ПІСЛЯМОВА

Мірча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

— Ключовим моментом був пресинг, після якого ми відібрали м’яч. Він дійшов до Тейшейри, який забив другий м’яч. Після цього, здається, «Сосьєдад» зрозумів, що сьогодні в Донець­ку гостям ловити нічого. Ми добре контролювали м’яч, провели багато комбінацій. По суті, з того моменту підсумок був вирішений.

Тепер у нас є два тижні, щоби добре підготуватися до матчу в Манчестері. Аби пройти далі, іншого варіанту, крім перемоги над МЮ, у нас немає. Будемо робити все можливе, щоби це здійснити.

Ягоба АРРАСАТЕ, головний тренер «Реал Сосьєдада»:

— У кожному матчі важлива удача. Сьогодні нам її бракувало. Ми втратили конт­роль над грою після першого гола. До цього нам удавалося контро­лювати м’яч, але потім із цим компонентом гри в нас виникли проблеми.

Дмитро ДОЙНІКОВ.

X