У фіналі не можна нарікати на суддівство

14 июля 2014 г., 14:04
Распечатать
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

Бразилія — Нідерланди. Для алжирця Джамеля Хаймуді це був четвертий матч на турнірі. До цього він працював на матчі 1/8 фіналу Бельгія — США, де до нього немає претензій, і на двох поєдинках групової стадії: Австралія — Нідерланди й Англія — Коста-Рика, де серйозно помилявся. У першому випадку призначив 11-метровий у ворота нідерландців, коли не було навмисної гри рукою, просто м’яч із близької відстані поцілив у руку. У другому — не вказав на «познач­ку», коли захисник заблокував ногу Старріджу. Якими критеріями керувалася ФІФА, тим більше, такі поважні арбітри, як Ховард Уебб, Бьорн Куйперс або Фелікс Брих залишилися поза фіналом і грою за третє місце, хоча відсудили всього по двічі й до них не було особливих питань? Можливо, що Хаймуді — нейтральний, бо грали представники Європи та Південної Америки, а він — суддя з Африки. Можливо, що Джамелю вже 43 роки, це останній для нього турнір, і ФІФА дала йому бонус. Але як же попередні помилки?

Цієї риторики в мене могло й не бути, якби він нормально провів матч. Але рівень арбітра не відповідав рівню суперників, ми не бачили однієї лінії в його роботі. Із самого початку до Хаймуді було дуже багато запитань. У моменті на 2-й хвилині складно визначити, де саме Тіаго Сілва відпустив опонента, на лінії чи до штрафного. Якщо на лінії — це 11-метровий. Думаю, суддя десь так і трактував. У Джамеля було два варіанти: перший — призначити штрафний і показати червону картку захиснику, другий — призначити пенальті й знову-таки показати червону захиснику. Арбітр вибрав третій варіант. Це розходиться зі всякими рекомендаціями суддям. У даній ситуації був свідомий фол останньої надії, бразилець зірвав реальну можливість для взяття воріт, і це, без сумнівів, вилучення. Можливо, суддя не був повністю впевнений у своїх діях, і вирішив не вбивати інтригу з перших хвилин, проявив лояльність до бразильців і порадував місцевих уболівальників. Водночас, викликав багато критики на свою адресу з іншої сторони.

Не на висоті був асистент арбітра на 18-й хвилині, коли забивався другий м’яч. Перед цим Роббен віддав передачу партнеру, який перебував у офсайді. Може, не в явному, але не на одній лінії із захисником — це точно. На першій хвилині другого тайму асистент зірвав гостру атаку бразильців, зафіксувавши офсайд, якого не було. На 68-й хвилині Оскар опинився на газоні у штрафному, але арбітр продов­жив гру. На мій погляд, несправедливо, якщо чітко подивитися, симуляції не було. Треба враховувати, не як Оскар красиво впав, а чому він опинився на газоні: захисник Блінд виставив ліву ногу, мало того, що поставив «шлагбаум», так ще й наступив бразильцю на правий носок, коли той хотів відштовхнутися, але не зміг цього зробити, й завалився як підкошений. Це — пенальті!

Німеччина — Аргентина. Був здивований призначенням Ніколи Ріццолі, для якого це був третій матч за участю Аргентини. Але занепокоєння не підтвердилися. Добре, що впродовж гри майже не було дискусійних моментів. Проте були випадки, про які можна говорити як із позитивної, так і з негативної сторони. Треба відзначити роботу асистентів: коли аргентинці забили м’яч, чітко зафіксували положення поза грою, й у інших епізодах не давали приводу засумніватися у своїй кваліфікації. Командна робота була на хорошому рівні. Щодо самого Ріццолі, то із самого початку він хотів бути поруч із епіцентром подій, але в одному епізоді в нього влучив м’яч. Але це не позначилося на ході гри. До позитиву можна віднести, що всі попередження, які виніс італієць, були цілком справедливі. Окрім двох ситуацій, коли Швайн­штайгеру розбили рукою обличчя, та коли Лавессі затримав за футболку Лама. Це — «чисті» картки. Стосовно зіткнення Ігуаіна та Нойє­ра, то пригадав подібний момент у матчі «Дніпро» — «Динамо», коли Бойко нокаутував Гусєва. Дуже багато було полеміки, звинувачували Бойка, але у фіналі аналогічний момент, і арбітр придумав напад на голкіпера. Хоча тут не треба було зупиняти гру. Ігуаін не бачив Нойєра, дивився на м’яч і правил жодним чином не порушував. Але добряче отримав, добре, що без наслідків.

У цілому, у фіналі не можна нарікати на суддівство, тож, за великим рахунком, італієць упорався з грою.

Patrick-Україна

 

Подписка электронной версии газеты

ИТОГОВОЕ ПОЛОЖЕНИЕ КОМАНД

return_links(5); ?> return_links(); ?>