Авторські матеріали

Чи зможе Дніпро Коломойського отримати кошти за підготовку Довбика та Мудрика? Правовий розбір заплутаної ситуації

Переглядів 3909
Андрій Шевченко
12 голосів
Артем Довбик і Михайло Мудрик у Дніпрі, колаж: «УФ»
Челсі заплатив за Мудрика 70 млн., Жирона, схоже, збирається дорого продати Довбика. ФК Дніпро поживиться чи ні? «УФ» розібрався з юридичним статусом легендарного Дніпра, яке у 2019-му році зникло з футбольної карти країни через борги та байдужість власника Ігоря Коломойського.

Сезон 2018/19 став останнім для Дніпра, який клуб Ігоря Коломойського провів серед аматорів. До цього моменту колектив здійснив стрімке падіння з лідерів УПЛ до аутсайдерів Другої ліги за декілька сезонів. Таке піке відбулось не без допомоги органів футбольного правосуддя у вигляді зняття очок та пониження в класі.

Нещодавно журналіст Михайло Співаковський в телеграм-каналі «ТаТоТаке» повідомив, що футбольний клуб Дніпро, який зник з футбольної карти України не зможе отримати частку від «платежу солідарності» за потенційний трансфер Артема Довбика з Жирони, так як цей клуб знаходиться в статусі банкрута.

Проте чи дійсно легендарний ФК Дніпро є банкрутом? Журналіст сайту «Український футбол» Андрій Шевченко дослідив юридичний статус того самого Дніпра на сьогоднішній день, в яких судових справах фігурує клуб та кому був винен/залишається винним. Відразу зазначимо, що в даному матеріалі мова йде саме про українські суди та борги.

ТОВ «ФК «Дніпро» на сьогоднішній день дійсно банкрут?

Товариство з обмеженою відповідальністю «Футбольний клуб «Дніпро» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців знаходиться та не перебуває в процесі припинення або банкрутства.

Кодексом України з процедури банкрутства визначено поняття «банкрутства». З нього вбачається, що ця процедура повинна проходити в судовому порядку, коли суд прийде до висновку, що боржник іншим шляхом не зможе погасити наявні в нього борги.

На дату публікації цього матеріалу жоден із кредиторів (футболісти, яким винні кошти фактично також є кредиторами ФК Дніпро) не звертався до судових органів України для розпочатку процедури банкрутства. Відповідно – ТОВ «ФК «Дніпро» здійснює свою господарську діяльність. 

Два роки тому цю інформацію в інтерв’ю підтверджував і генеральний директор Дніпра Андрій Стеценко. У своєму свіжому інтерв’ю для «Українського футболу» Андрій Стеценко розповів, що юридична особа ТОВ «ФК «Дніпро» здійснює діяльність, але вона не в футбольному напрямку.

Андрій Стеценко, фото: ФК Дніпро

З відкритих джерел про юридичну особу ТОВ «ФК «Дніпро» можна дізнатися наступну цікаву інформацію:

  • У ТОВ «ФК «Дніпро» є два фактичних власники – Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.
  • Частка Ігоря Коломойського знаходиться під арештом (про це детальніше буде далі).
  • Відповідно до звітності за 2023 рік, в клубі рахується десять найманих працівників.
  • Кожен рік клуб має дохід (2020 рік – 1.2 млн грн, 2021 рік – 4.6 млн грн., 2022 рік -1.5 млн грн, 2023 рік – 1.7 млн грн.).
  • Незважаючи на дохід, розмір зобов’язань з кожним роком становиться тільки більшим (2020 рік – 1,996 млрд грн., 2021 рік – 2,003 млрд грн., 2022 рік – 2,017 млрд грн., 2023 рік – 2,028 млрд грн.).
  • Зараз є три відкритих виконавчих провадження та 85 вже закритих.

Виконавчі провадження ТОВ «ФК «Дніпро»

Щодо виконавчих проваджень, у Дніпра справи досить непогані. Більшість з них уже закриті, але причини їх закриття можуть бути різними – як погашення боргу, так і неможливість цього зробити через відсутність коштів.

Більшість проваджень були відкриті за вимогою податкових органів та фізичних осіб, які є колишніми працівниками клубу. Українських та іноземних футболістів у даному переліку не було виявлено.

Наразі у клуба є відкриті виконавчі провадження щодо штрафу за паркування, стягнення коштів господарським судом та за штрафними санкціями від податкової.

Судові справи ТОВ «ФК «Дніпро»

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є понад 100 судових справ за участю Дніпра. Найцікавіші з них ми коротенько згадаємо нижче.

  • За версією правоохоронних органів Ігор Коломойський вивів з Приватбанку понад 5,7 млрд гривень. Частина з цих коштів виводилась з банку завдяки їх перерахуванню на рахунок ТОВ «ФК «Дніпро». Також у рамках цього кримінального провадження в приміщенні клубу здійснювались обшуки.
  • У Дніпра є податковий борг перед державою в розмірі понад 356 млн гривень. Через це податкова просила у суду обмежити директора Дніпра у праві виїзду за кордон до моменту погашення боргу, суд погодився з вимогою податківців та обмежив виїзд за межі України для Андрія Стеценка.
  • Через розслідування кримінальної справи щодо виведення коштів з Приватбанку Ігорем Коломойським, на його частку у власності Дніпра було накладено арешт за клопотанням Бюро економічної безпеки України.

Борги перед футболістами та тренерами Дніпра

Як вже зазначалось вище, у Дніпра не було судових процесів в Україні з футболістами та тренерами, а от з клубними покоївками та охоронцями були. Директор Дніпра Андрій Стеценко в своєму інтерв’ю для сайту «FanDay» також згадував:

- Багатьом футболістам клуб залишився винен. Хто з гравців Дніпра подавав позов до суду, а хто ні?

- Ми не заперечуємо, що клуб залишився винен футболістам і тренерам. Кому, скільки? Зараз по пам'яті мені важко відтворити реальну картину. Як-не-як, близько ста осіб було у нас на контрактах. Можу сказати лише те, що більшість легіонерів подали в судові інстанції позови до клубу. У той час, як більшість українських гравців цього не зробили.

Якраз через спори в ФІФА щодо боргів перед колишнім наставником Дніпра Хуанде Рамосом та його агентом Хінесом Карвахалем клуб і був позбавлений професійного статусу, а потім і взагалі зник з футбольної карти нашої країни. В ЗМІ фігурувала сума заборгованості в районі одного млн 350 тисяч євро, і це тільки перед екс-головним тренером.

Хуанде Рамос, фото: з відкритих джерел

Чи претендує ФК Дніпро на кошти за трансфери Мудрика та Довбика?

Згідно з Регламентом ФІФА зі статусу та трансферів гравців, клуби, які виховували футболістів у віці від 12 до 23 років, мають отримати певний відсоток компенсації від їх подальших трансферів. Сума компенсації залежить від кількості часу, який гравець провів у структурі клубу. Така сума компенсації називається «платіж солідарності», а його розмір становить 5% від загальної вартості трансферу.

Михайло Мудрик з 2014 по 2016 рік знаходився в академії Дніпра, відповідно дніпровський клуб потенційно претендував би на частку від його трансферу з Шахтаря до Челсі.

Артем Довбик з літа 2015 року по січень 2018-го року був гравцем Дніпра (24 матчі та шість голів), а тому майбутній його трансфер з Жирони в будь-який клуб також мав би принести кошти для ТОВ «ФК «Дніпро». Враховуючи даний пункт, Дніпро мав би теоретичні шанси претендувати на ці кошти.

Артем Довбик у Дніпрі, фото: Instagram

Втім, у пункті 3 статті 2 Регламенту ФІФА зі статусу та трансферів гравця вбачається:

«Асоціація має право отримувати частину солідарного внеску, який, загалом, передбачений одному з її клубів, якщо вона зможе довести, що даний клуб – який взяв участь у підготовці та навчанні професійного гравця – припинив участь в організованому футболі та/або більше не існує у звʼязку с банкрутством, ліквідацією, розформуванням або виходом з асоціації».

Це цілком підходить під ситуацію ФК Дніпро, який востаннє брав участь у чемпіонаті України з футболу ще в сезоні 2018/19 – і то були любительські змагання під егідою ААФУ. 

Все той же Андрій Стеценко в інтерв’ю для нашого сайту повністю закрив це питання – Дніпро не претендує на гроші за трансфери як Мудрика, так і потенційні переходи Довбика чи Луніна. Ці кошти отримає УАФ.

«Ми не маємо права на жодні виплати, бо нас викреслили з усіх футбольних інституцій. Всі виплати, які мав би отримати Дніпро – отримує УАФ. Ми вже не існуємо, як клуб, що займається футбольною діяльністю. УЄФА та ФІФА нас повсюди викреслила з відомих причин – борги й усе подібне», – розповів Стеценко в інтерв'ю «УФ».

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт