Авторські матеріали

Новий головний тренер Довбика в Ромі: хто ним став та чим це обернеться для українського «пічічі»

Переглядів 558
Андрій Каплун
4 голоси
Артем Довбик та Іван Юрич. Колаж: УФ
Новим головним тренером Роми після звільнення Даніеле Де Россі було призначено хорватського фахівця Івана Юрича. «УФ» аналізує, як це позначиться на кар'єрі українського форварда Артема Довбика в римському клубі.

Артем Довбик після серпневого переходу з іспанської Жирони до Роми встиг пограти під керівництвом Даніеле Де Россі лише півтора місяці. Легендарний екс-хавбек римського клубу, який очолив команду в січні 2024-го року, пропрацював з командою всього вісім місяців.

У середу, 18 вересня Де Россі несподівано було звільнено з посади головного тренера Роми після того, як вона набрала лише три очки у чотирьох стартових турах Серії А (виїзні нічиї з Кальярі, Ювентусом та Дженоа та домашня поразка від Емполі).

У той же день прес-служба римського клубу офіційно повідомила про те, що вакантну посаду обійняв 49-річний хорватський фахівець Іван Юрич. Контракт із наставником підписаний до літа 2025-го року та має опцією продовження у разі виходу Роми до Ліги чемпіонів за підсумками сезону.

Сайт «Український футбол» розповідає про кар'єру Юрича та аналізує перспективи нашого форварда під керівництвом нового головного тренера.

Хто такий Іван Юрич: учень Гасперіні, який ніколи не працював в топ-клубах

Іван Юрич завершив професійну ігрову кар'єру у 2010 році у віці 34-х років. Хорват виступав на позиції центрального півзахисника на батьківщині за Хайдук та Шибеник, іспанські Севілью та Альбасете, а також італійські Кротоне та Дженоа. У двох останніх командах Юрич грав під керівництвом Джан П'єро Гасперіні, у якого пізніше багато чого запозичив у тактиці.

У 2009 році Юрич провів п'ять матчів за національну збірну Хорватії, один з яких – проти України в рамках кваліфікації ЧС-2010 (2:2).

Останні чотири роки своєї кар'єри футболіста Юрич провів у Дженоа, після чого обійняв посаду головного тренера юнацької команди генуезького клубу (U-19).

Влітку 2011-го року Гасперіні очолив міланський Інтер та запросив колишнього підопічного до свого штабу. Однак цей досвід вийшов невдалим, оскільки команда в п'яти матчах на старті сезону зазнала чотирьох поразок та одного разу зіграла внічию, і керівництво гранду Серії А звільнило тренерів за два місяці після призначення. Той короткий період до цього тижня залишався єдиним досвідом роботи Юрича в топ-клубі.

Іван Юрич. Фото: Торіно

З вересня 2012-го по березень 2013 року хорват входив до штабу Гасперіні в Палермо. За цей час команда набрала 17 очок у 22-х матчах Серії А і зависла у зоні вильоту, що у підсумку завершилося для наставників ще одним звільненням.

Після цього шляхи Гасперіні та Юрича розійшлися. Італієць у вересні 2013-го був призначений головним тренером Дженоа, звідки за три роки перебрався до Аталанти, а хорват у сезоні 2013/14 знову очолив Дженоа (U-19).

Першим досвідом роботи Юрича в якості головного тренера дорослої команди стала скромна Мантова, яка в сезоні 2014/15 посіла під його керівництвом 13-те місце з 20-ти в Серії С.

Після цього Іван отримав пропозицію від клубу Серії Б Кротоне, з яким тренер досяг свого першого серйозного успіху. Сезон 2015/16 команда Юрича завершила на другому місці та здобула путівку до еліти італійського футболу.

Юрич в якості головного тренера клубів Серії А

У Дженоа звернули увагу на досягнення свого колишнього гравця та запропонували очолити першу команду генуезького клубу у липні 2016-го року. Це був перший самостійний досвід роботи Юрича в Серії А.

У наступні два роки хорват двічі залишав свою посаду і знову повертався на неї. Останній прихід Юрича до Дженоа відзначився серією з восьми поспіль матчів без перемог, після чого в грудні 2018-го року Івана втретє було звільнено.

Влітку 2019-го року Юрич прийняв пропозицію очолити Верону, яка перед цим повернулася до Серії А. Хорватський тренер зробив із команди міцного середняка, який у наступних двох сезонах не боровся за виживання, а посідав дев'яте та десяте місця відповідно.

У складі тієї Верони були зіркові гравці: досвідчений екс-форвард збірної Італії Джампаоло Пацціні, який завершив кар'єру в 2020 році, лівий вінгер Маттіа Дзакканьї (нинішній капітан Лаціо), португальський екс-хавбек київського Динамо Мігель Велозу, марокканський опорник Соф'ян Амрабат (півфіналіст ЧС-2024).

Найкращим бомбардиром Верони у сезоні 2019/20 став менш відомий Самуель Ді Карміне, який забив вісім м'ячів. На позиції центрфорварда Юрич активно використовував ротацію – там грали і Паццині, і поляк Маріуш Степінські, і екс-нападник італійської молодіжки Едді Сальседо, але ніхто з них не відзначався великою кількістю голів.

Цікаво, що наступного сезону найкращим бомбардиром Верони став не один із нападників, а чеський хавбек Антонін Барак (сім голів). 

Співвітчизник Юрича, екс-форвард ФК Дніпро Іван Калініч перейшов у Верону у жовтні 2020-го року, але у своєму першому сезоні забив лише два голи у 19-ти матчах.

Низьку результативність показували й інші гравці лінії атаки. Едді Сальседо, Кевін Лазанья, Андреа Фавіллі та Самуель Ді Карміне сумарно забили лише сім м'ячів на чотирьох за весь сезон.

Юрич в Торіно: міцний середняк Серії А з низькою результативністю

Найтриваліший етап у тренерській кар'єрі Юрич провів у Торіно – три сезони, з липня 2021-го до червня 2024 року.

Результати команди хорватського фахівця у Серії А вражали своєю стабільністю:

  • 2021/22: +13=11-14, 10 місце;
  • 2022/23: +14=11-13, 10 місце;
  • 2023/24: +13=4-11, 9 місце.

При цьому Торіно був однією з найменш видовищних команд чемпіонату Італії. За три сезони у матчах за його участю було забито в середньому всього 2,12 гола за матч. Двічі поспіль команда Юрича займала передостаннє місце в лізі за цим показником, а минулої кампанії виявилася останньою (1,9 м'яча за гру).

У першому сезоні Юрича в Торіно найкращим бомбардиром став екс-форвард збірної Італії Андреа Белотті, який забив скромні для себе вісім голів. Для порівняння, починаючи з кампанії 2015/16, Белотті протягом шести сезонів поспіль жодного разу не забивав менше десяти м'ячів за сезон.

Андреа Белотті. Фото: Торіно

У другій кампанії Юрича (2022/23) розкрився парагвайський форвард Антоніо Санабрія, який забив 12 голів, що теж не можна вважати визначним результатом.

Минулого сезону стільки ж разів відзначився досвідчений колумбієць Дуван Сапата, а два інші форварди, Санабрія та П'єтро Пеллегрі, забили лише шість м'ячів на двох.

Як бачимо, історично команди Юрича – це не те місце, де форварди починають демонструвати надрезультативність та стають найкращими бомбардирами ліги, що може завадити Довбику.

Юрич полюбляє грати від оборони, за тактичною схемою 3-4-2-1, що позначається на результативності нападників та всіх гравців загалом. Всі підопічні хорвата, включно з форвардами, мають активно працювати в пресингу, що потребує максимальної функціональної готовності.

Юрич добре знає Довбика: тренер хотів придбати українця ще з Дніпра-1

Для Довбика є й позитивний момент у призначенні Юрича до Роми. Хорватський фахівець ще навесні 2022-го року, під час роботи в Торіно активно цікавився українським форвардом, який на той момент був гравцем Дніпра-1.

Юрич особисто консультувався щодо Артема з колишнім головним тренером дніпровської команди, своїм співвітчизником Ігорем Йовічевичем. Тоді клуби не зійшлися по умовах можливого трансферу, а за рік Довбик вирушив до Іспанії, щоб стати бронзовим призером Ла Ліги з Жироною та завоювати «Трофей Пічічі».

Можна не сумніватися, що новий головний тренер Роми добре знайомий з можливостями нападника національної збірної України і з перших матчів намагатиметься використати його сильні сторони.

Наскільки готовий Юрич до своєї першої роботи в топ-клубі з огляду на максимальний тиск на команду та її головного тренера з боку італійських уболівальників та журналістів – покаже час. Ясно, що керівництво римського клубу передбачало можливе розставання з Де Россі, оскільки оформлення контракту з Юричем зайняло менше доби.

Як для Довбика, так і для Юрича, цей сезон стане великим викликом у кар'єрі. Український форвард після феєрії з Жироною має довести, що він може багато забивати у такій конкурентній лізі як Серія А, а хорватський коуч – що він готовий працювати не лише із середняками, а й з великими клубами. 

Артем Довбик. Фото: Рома

Дебют Юрича на посаді головного тренера Роми відбудеться в неділю, 22 вересня, коли на «Стадіо Олімпіко» приїде Удінезе, поточний одноосібний лідер турнірної таблиці Серії А.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт