Авторські матеріали

Суперник Шахтаря Аталанта: Переможці ЛЄ, «Соломон, давай!» та Гасперіні, який не котирує Малиновського та Коваленка

Переглядів 58
Кирило Круторогов
2 голоси
Коваленко, Гасперіні, Малиновський. Колаж: УФ
Сьогодні о 19:45 Шахтар почне свій другий матч ЛЧ. Суперник добре знайомий, який за п’ять років після останньої зустрічі дуже змінився. Тож, що собою являє ця Аталанта – у матеріалі «УФ».

У 2019-му бергамаски дебютували в Лізі чемпіонів, потрапивши в одну групу з «гірниками» та випередили їх, зумівши вийти в плей-оф. За цей період вони стали регулярними учасниками єврокубків та виграли Лігу Європи. Саме у статусі чинних володарів цього трофея вони знову приїдуть в гості до Шахтаря, тепер уже в Гельзенкірхен.

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті «Український футбол» розповідає усе найважливіше, що потрібно знати про Аталанту та ділиться особистими спогадами про цю команду.

Ностальгія по «Соломон, давай!» та пандемія коронавірусу, що почалася в Європі з матчу Аталанти

Команда з Бергамо дебютувала в Лізі чемпіонів п’ять років тому. Тоді вони потрапили в одну групу з МанСіті, Динамо Загреб і Шахтарем. У стартовому турі були знищені хорватами 0:4, а номінально домашню гру з українцями через реконструкцію власної арени проводили в Мілані на Сан-Сіро. Тоді Пятов парирував пенальті від Ілічіча на 16-й хвилині, на 28-й Сапата все ж таки вивів італійців уперед, ще до перерви Жуніор Мораес зрівняв рахунок, а у компенсований до другого тайму час сталася казка – «гірники» втекли у контратаку, Додо тримав м’яч до останнього, а потім покотив на Манора Соломона. 

Манор Соломон. Фото: Шахтар

Ізраїльтянин якось надзвичайно довго приймав рішення, тоді як автор цих рядків коментував матч з місця подій і бачив це на власні очі, вимагав від Манора забити несамовитими криками «Соломон, давай!» і отримав бажане! Голос було зірвано, але три заповітні очки Шахтар на виїзді здобув.

Не вдалось завантажити відео.

Офіційний акаунт донецького клубу в Інстаграм напередодні виклав у себе відео цього епізоду і багато підписників справедливо зауважили, що нинішній Шахтар, на жаль, зовсім не той. Останнім часом якось відчутно помітно, що команді Пушича гостро бракує умовного Соломона, що здатний робити різницю на полі, а також характеру, що показала команда 5 років тому на Сан-Сіро. До речі, на моє ліричне особисте повідомлення Манору про те, що ніколи не забуду цей матч, він відповів не менш чуйно: «Я також».

Цікаво, що у тому сезоні Аталанта після двох поразок на старті зібралася, здобула сім очок, зокрема переконливу перемогу в Харкові (3:0) та, на відміну від «гірників», вийшла в плей-оф. Саме тоді світом розповсюджувався коронавірус, в Європі одним з ключових джерел цього лиха було Бергамо та навколишній регіон… 

Згодом експерти прийшли до висновку, що перший матч 1/8 фіналу ЛЧ Валенсія – Аталанта на «Местальї» 19 лютого 2020 року став «коронавірусною бомбою», адже заражені італійські вболівальники масово приїхали до Іспанії… що було далі ви пам’ятаєте.  

Тренер мав не найкращі стосунки з українцями, запрошував росіянина та ледве не побився зі своїми зірками

Головний творець усіх сучасних успіхів Аталанти – алленаторе Джан П’єро Гасперіні. Він очолює команду з 2016 року. Із зустрічі з гірниками п’ятирічної давнини в команді залишилося лише четверо футболістів, причому вони і тоді були на провідних ролях – Маріо Пашаліч, Мартен де Роон, Берат Джимсіті та Рафаель Толої. Але головні зірки того часу – Дуван Сапата, Алехандро Гомес та Йосип Ілічіч відверто постарішали та хтось раніше, а хтось в останнє міжсезоння, поїхали з Бергамо. Проте саме Гасперіні вперше вивів Аталанту до Ліги чемпіонів, а після ще тричі. 

Довіра до нього з боку керівництва не похитнулася і коли у позаминулому сезоні команда залишилася без уже звичної путівки в ЛЧ. Стала п’ятою у Серії А, потрапила до Ліги Європи та виграла цей турнір. Причому на шляху до нагороди вона подолала дійсно сильних суперників – Спортинг, Ліверпуль, Марсель і класний Байєр у фіналі (3:0). Минулий сезон Серії А бергамаски завершили на четвертій сходинці, програвши Ювентусу лише у два очки.

Думку експерта з італійського футболу Юрія Шевченка про трансферні зміни Аталанти цього сезону можна прочитати на сайті Sport-express.ua.

Разом з успіхами Гасперіні також запам’ятався конфліктами – з Алехандро Гомесом та Йосипом Ілічічем, що ледве не перетворилося (чи перетворилося) на бійку в роздягальні. Не найкращі стосунки з цим тренером мав і Руслан Малиновський, хоча публічно і заперечив наявність непорозумінь зі своїм алленаторе. Але все одно дивно, чому наш півзахисник, перебуваючи у своїй топовій формі і демонструючи дійсно якісний футбол, так і не був гідно оцінений Джан П’єро та винагороджений справедливою кількістю ігрового часу. 

А ще Гасперіні за наявності Малиновського погодив трансфер росіянина Міранчука, який так і не став важливою фігурою його команди, та ще одного українця Віктора Коваленка, що просто не був потрібен Аталанті та за 3,5 роки на контракті з бергамасками провів у їхньому складі аж 3 хвилини. Раніше ми вже писали про виступ двох українців у Аталанті і їхні стосунки з Джан П’єро Гасперіні. 

Влітку витратили майже 100 мільйонів на підсилення, але вийшли в плюс

Аталанта може собі дозволити брати участь у доволі масштабних трансферних кампаніях. Після тріумфу в Лізі Європи і поверненню в ЛЧ бергамаски витратили майже 97 мільйонів на нових футболістів. Хоча обійшлися без шалених витрат на одного футболіста. 

Викуп орендованого раніше атакувального хава Шарля Де Кетеларе з Мілана та форвард збірної Італії Матео Ретегі з Дженоа коштували клубу по 22 мільйони. Правий латераль Рауль Белланова з Торіно – 20 млн., центрбек Бен Годфрі з Евертона – 12 млн., опорник Кальярі Ібрахім Сулеймана – 7,5 млн. А ще доволі дорогими вийшли оренди – Ніколо Дзаньоло з Галатасарая – 6,4 млн., Оділона Куссуну з Байєра – 5 млн. та Марко Брешіані з Фрозіноне – ще 2 мільйони. На додачі іменитих Хуана Куадрадо з Інтера та голкіпера Руй Патрісіу з Роми підписали в статусі вільних агентів. 

Ну а гроші на всю цю закупівлю Аталанта отримала далеко не лише від перемоги в Лізі Європи і потрапляння до Ліги чемпіонів, а й вихідними трансферами. Левова частка – продаж Теуна Коопмайнерса в Ювентус за 54,7 мільйона. Калеба Околі продали в Лестер за 14 млн., росіянина Міранчука сплавили у співзвучну Атланту з МЛС за 12 млн. Ніколо Камбьягі вирушив до Болоньї за 10 мільйонів. Колишня зірка Дуван Сапата приніс клубу 8,5 мільйонів від Торіно, ще 5 млн. коштував Кальярі Надір Зортеа, 3 млн. – Ганс Гатебур, що перейшов у Ренн. Плюс кілька дрібніших продажів. Загалом із такою активною селекцією Аталанта залишилася в плюсі майже на 20 мільйонів євро. 

Гасперіні довіряє перевіреним футболістам, не інтегрує новачків, хоча має потребу в перебудові, кадрові втрати і проблеми з результатами

Алленаторе, як і раніше в випадку з Малиновським, продовжує довіряти тим футболістам, з якими працює на дистанції і не квапиться вводити у склад численних новачків. Тож всі вісім матчів команди зі старту сезону з першої до останньої хвилини провели давні лідери – опорник Де Роон та центрбек Джимсіті, які грали проти Шахтаря і п’ять років тому. 

У топ-5 за ігровим часом входять також бразильський центрхав Едерсон, лівий фуллбек Руджері та голкіпер Карнескі. Усі – не зірки, а абсолютно робочі конячки. А от на найкращого бомбардира минулого сезону Джанлуку Скамакку (19 голів, 8 асистсів в усіх турнірах) Гасперіні не розраховує через травму. Загалом у лазареті Аталанти одразу троє виконавців – окрім форварда це також Скальвіні та Руджері. 

Шахтар – Аталанта у 2019-му році. Фото: УЄФА

А ще один суперрезультативний гравець минулого сезону (17 голів, 10 асистів) Адемола Лукман, який, між іншим, є вихованцем легенди київського Динамо Сергія Балтачі, на старті зовсім не вражає (2+1). 

Не вражає, як і вся Аталанта загалом. Нульова нічия з Арсеналом у першому турі ЛЧ – це, скоріше, в плюс. Але ж були і поразка в матчі за Суперкубок УЄФА від Реалу (0:2), розгром від Інтера (0:4), несподівані невдачі з Комо (2:3) та Торіно (1:2). Перемоги над Лечче (4:0) та Фіорентиною (3:2) і нічия напередодні виїзду в Гельзенкірхен із нещодавнім суперником Шахтаря Болоньєю (1:1) – на противагу. 

Станом на зараз Аталанта точно перебуває не в своєму найкращому вигляді, але для того, аби розраховувати на успіх із нею, Шахтарю все ж таки потрібно буде завдати більше ніж один удар в площину, як це було з нереалізованого пенальті в матчі проти Болоньї. Хоча, якщо стратегія здобуття восьми прохідних очок на думку Пушича полягає в перемогах над Арсеналом та Баварією, то з бергамасками вистачить і нічиєї. 

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт