Ексклюзив

Буряк, Воробей, Дулуб, Хацкевич і «УФ» назвали найкращих гравця і тренера вересня УПЛ: вибір легенд футболу і вогняне інтерв’ю

Переглядів 261
Андрій Піскун
2 голоси
Хацкевич, Дулуб, Воробей, Буряк. Колаж: УФ
Відомі тренери, ексфутболісти та експерти, Леонід Буряк, Андрій Воробей, Олег Дулуб, Олександр Хацкевич і креативний директор нашого сайту Артур Валерко ексклюзивно для сайту «УФ» підбили підсумок другого відтинку УПЛ.

Сайт «Український футбол» вдруге визначає найкращих гравців, тренерів і команду місяця, а також головне розчарування УПЛ. Окрім цього, наші експерти дали прогноз на матчі Шахтаря проти Аталанти в Лізі чемпіонів та гру Динамо проти Хоффенхайма у Лізі Європи. 

🔥Читайте також: «Дулуб, Кварцяний, Маркевич і Шаран назвали найкращих гравця і тренера серпня в УПЛ: хто топ, а хто розчарування

Наостанок ми поговорили про провальний старт збірної України у Лізі націй та чи правильно зробив Ребров, що не викликав Ярмоленка. Запасайтеся попкорном 🍿 та скоріше читайте матеріал!

В гостях у нашого редактора Андрія Піскуна побували:

  • Леонід БУРЯК (колишній тренер Динамо і збірної України);
  • Андрій ВОРОБЕЙ (екснападник Шахтаря і збірної України);
  • Олег ДУЛУБ (колишній тренер ЛНЗ, ФК Львів, Чорноморця, Карпат та інших команд);
  • Олександр ХАЦКЕВИЧ (ексгравець та тренер Динамо та інших команд).
  • Артур ВАЛЕРКО (креативний директор сайту «Український футбол», знавець вітчизняного футболу).

«Говорити, що Динамо вже чемпіон... Я б не був таким категоричним»

– Яка, на вашу думку, найкраща команда УПЛ у вересні?

БУРЯК: Мій вибір – це Динамо. Динамо Луческу і Динамо Шовковського – це дві різні команди. Київський клуб сьогодні заслужено лідирує в чемпіонаті України, показуючи хороший рівень гри. Тепер це все потрібно перенести на єврокубки. Фаворити в УПЛ у нас ті самі, тільки Олександрія втрутилася.

Леонід Буряк. Фото: Google

ВОРОБЕЙ: Динамо зараз у хорошій формі. Також відзначу Олександрію. Шахтар називати не буду, бо результати не найкращі. Якщо треба назвати одну команду, то я виберу Динамо. Кияни в чемпіонаті показують непоганий футбол, єврокубки винесу за дужки.

ДУЛУБ: Все-таки, командою місяця я назву Олександрію. З приходом групи досвідчених гравців і відходу від цього «стайлу» з контролем м'яча, команда почала справедливо завойовувати очки. Настільки швидко Ротань зробив перебудову і знайшов синергію між футболістами! У серпні це ще не так кидалося в очі, як зараз. 

Саме тому минулого місяця я поставив вище Динамо. А ось у вересні кияни трохи просіли. Це десь закономірно, тому що не можна весь час тримати гравців фізіологічно на високому рівні. Але Шовковський все одно впевнено справляється з ротацією гравців.

ХАЦКЕВИЧ: У моєму розумінні, Динамо зараз за грою в чемпіонаті України має досить упевнений і сильний вигляд, хоча осад після Лаціо й залишився. 

Леоненко говорив, що Динамо вже можна вітати з чемпіонством у зв'язку з невдалими результатами Шахтаря? Чемпіонат тільки в травні закінчиться (сміється, – прим. А.П.). Те, що Шахтар уже втратив так багато очок (дві поразки і нічия в семи матчах), – це, звичайно, дивує, зважаючи на те, який упевнений вигляд донецька команда мала в минулому сезоні. Але говорити, що Динамо вже чемпіон... Я б не був таким категоричним.

ВАЛЕРКО: Є різні виміри, які мало перетинаються: міжнародний рівень і внутрішня арена. Так от, у чемпіонаті України Динамо набрало 13 очок із 15-ти можливих і було переконливим у своїй ігровій поставі. Навіть виняток у вигляді матчу з Рухом (0:0) показує, що команда досягла за цей рік суттєвого прогресу. Посилив команду Піхальонок, а мають всі шанси додати Рубчинський і Герреро. Тож варто відзначити, як змінилася гра та результати киян за період Шовковського.

«Нижче своїх можливостей поки що грає Зоря, тому що від Інгульця ніхто і не чекав феєричних результатів»

– Команда-розчарування УПЛ вересня?

БУРЯК: Я не хочу коментувати чужі проблеми, тому що в кожної команди свої завдання. В Україні зараз немає команд без проблем. Багато хто амбітно заявляв про єврокубки, а вийшло не зовсім так, як того хотілося. Це сумно. 10-15 років тому в нас був найсильніший чемпіонат, ми гідно грали в єврокубках.

Якщо треба вибрати одну команду, то назву Інгулець. Але я не хочу щось негативне говорити про команду з Петрового. Слава богу, що у них є гроші і президент, який вкладає фінанси у футбол, а не кинув команду, як деякі. 

ВОРОБЕЙ: Цього місяця розчаровують Інгулець і Зоря, але більше – команда з Петрового, тому назву їх. Оболонь потихеньку викарабкується, а ось Інгульцю буде дуже складно зберегти прописку в УПЛ. Шахтар? Донецька команда теж розчаровує, але всіх собак на них я б зараз не скидав. Я думаю, що Шахтар ще розкочегариться і почне грати.

Андрій Воробей. Фото: Google

ДУЛУБ: Нижче своїх можливостей поки що грає Зоря, тому що від Інгульця ніхто і не чекав феєричних результатів. Я так розумію, що в луганській команді були якісь проблеми з Герреро, який хотів піти. Але він уже пішов і нікому не заважає, а результату все одно не було до гри з Ворсклою, хоча у Зорі сильний і збалансований склад.

ХАЦКЕВИЧ: Найбільше цього місяця розчарувала Ворскла. Але я б ще й Кривбас назвав, тому що криворізька команда перебуває не на тому місці, до якого ми звикли.

ВАЛЕРКО: Тільки одна команда в Прем’єр-лізі залишається без перемог – Інгулець. Із кубка вона також вилетіла рано від новачка Другої ліги – НК Пробій (Городенка). Завжди особливо прикро, коли чемпіон Першої ліги перед підвищенням у класі радикально змінює склад, штаб, гру. Є відчуття, що ми втратили дуже цікавий харч для роздумів – а як би зіграла, власне, саме команда Лупашка з Кольцовим, Ченбаєм, Панасенком, якби не сталося те, що сталося, довкола володарів золотої та срібної медалей Першої ліги.

Найцікавіше, що команда Кобіна має свої локальні відкриття на кшталт Вілівальда, Дубілея, Пушкарьова й не виглядає, скажімо так, приреченою. Але їй не вдається зачепитися за результат, а після двох турнірних місяців це вже починає тиснути морально. 

«Руслан Петрович відійшов від «ротаньстайлу» і команда почала грати більш вертикально. У плані атаки Олександрія сьогодні виглядає дуже цікаво»

– Найкращий тренер вересня?

БУРЯК: Звісно, Шовковський! Мені він симпатичний, як тренер. У нього після «А» йде «Б». Усе поступово. Можливо, він проповідує не зовсім динамівський футбол, але в нього виходить: усе будується на кондиціях і європейському стилі – це гра в короткий пас, не в додачу, активно використовуються фланги. 

ВОРОБЕЙ: Я відзначу Ротаня. Він заслужив! Руслан Петрович будує команду. Спочатку у нього не все добре виходило в Олександрії, було багато нічиїх, але зараз команда в лідерах і видно малюнок гри, є результат. 

ДУЛУБ: Моя думка – Ротань. Минулого місяця Шовковський виконав колосальну роботу, граючи з Динамо в єврокубках і показуючи результат в УПЛ. А ось за сумою двох місяців, Олександрія виглядала більш збалансовано в чемпіонаті.

ХАЦКЕВИЧ: Зараз це Ротань. Олександрія має впевнений вигляд, багато забиває. Руслан Петрович відійшов від «ротаньстайлу», цього футболу поперек-назад, і команда почала грати більш вертикально. У плані атаки Олександрія сьогодні виглядає дуже цікаво.

ВАЛЕРКО: Луческу передав Динамо Шовковському в момент певного спаду команди, проте з явним потенціалом для прогресу. От зараз поступово всі ці гравці й зростають, розвиваються, прогресують, а разом із ними зростає й потенціал колективу. Він – найкращий цього місяця в УПЛ. При цьому досить велика, як для сучасного Динамо, трансферна кампанія залишає ще потенціал для розвитку. 

Наразі Динамо – співлідер і один із найкращих за грою колективів, але, здається, вже ближче до весняної частини сезону можна буде говорити про повну реалізацію колективу. Тоді буде відповідь на питання, як скоро адаптується такий сильний за потенціалом форвард, як Герреро, хто з молодих гравців прорветься в основу й створить справжню конкуренцію (Пономаренко, Рубчинський, а, можливо, хтось так прорветься, як Миколенко, Забарний чи Михавко). Також Динамо має налаштувати центр захисту, визначитися з одним основним ліворуч в обороні, виробити дієву модель одночасного застосування Ваната та Герреро. Це все дуже цікаві завдання, які постануть перед Шовковським.

Артур Валерко. Фото: Металіст 1925

«Чи варто Реброву звернути увагу на Філіппова? Його обов'язково потрібно викликати, хоча б на товариські ігри, щоб подивитися»

– Найкращий гравець вересня?

БУРЯК: Я виберу Бондаренка. Це гравець збірної і перспективний футболіст. Зараз він почав багато забивати за Шахтар, і це багато про що говорить.

ВОРОБЕЙ: Мій вибір – Гуцуляк. Хлопець добре прогресує. Я дуже радий, що в нашому чемпіонаті з'являються нові лідери, які своєю грою заслуговують на виклик до збірної. Я б ще відзначив прогрес Філіппова. Це дуже забивний форвард, хоч і не зовсім технічний, але для нападника головне – забивати м'ячі. 

Чи варто Реброву звернути увагу на Філіппова? Його обов'язково потрібно викликати, хоча б на товариські ігри, щоб подивитися. Звичайно, у лінії нападу в нас велика конкуренція: Довбик, Яремчук, Сікан, Ванат, але Філіппов заслуговує на шанс.

ДУЛУБ: Гравець місяця – Бондаренко. Артем показує дуже розумну гру в плані створення і завершення. Лідером Шахтаря зараз може стати будь-який гравець, тому що донецька команда переживає не найкращі часи, але Бондаренко зараз та людина, яка визначає ритм і стиль атаки Шахтаря. Саме він,а не бразильці!

Також відзначу Назаренка, який забив фантастичний гол Карпатам. Третій – Гуцуляк. Олексій забив дуже багато важливих м’ячів за Полісся.

ХАЦКЕВИЧ: Я поставлю Гуцуляка. Він грає стабільніше [ніж Бондаренко]. Олексій заслужив виклик до збірної.

ВАЛЕРКО: на мою думку, взагалі на старті сезону в УПЛ нема рівних вінгерам Полісся. Спершу Назаренко вразив, тепер – Гуцуляк. Якісний, розкутий і ініціативний вінгер сучасної манери, як Волошин, Козак з Олександрії чи той же Гаджиєв, який все ще в пошуках свого футбольного щастя. От зараз Гуцуляк видав вражаючу результативну серію із 5 голів і 2 асистів у 5 матчах поспіль. Виклик у національну збірну після такої серії – абсолютно правильне рішення. Точно так само заслужив його Назаренко.

«Зараз Шахтар нагадує мені футзальну команду: швидкісних атак немає, все будується через контроль»

– Переходимо до матчів єврокубків. Ваш прогноз на матч Ліги чемпіонів Шахтар – Аталанта?

БУРЯК: Мене здивувало висловлювання Гасперіні, який сказав, що Шахтарю не вистачає кількох якісних футболістів. Але вибачте, якісні гравці коштують 50-60 мільйонів! Кожен купує в міру своїх можливостей і під свій бюджет. 

Що стосується самої гри, то Шахтарю буде важко. Якщо зіграють у нічию, то це буде хороший результат для донецької команди.

ВОРОБЕЙ: Насамперед я чекаю позитивного результату, але Шахтарю буде ДУЖЕ важко, ще важче, ніж із Болоньєю. Наші команди не вміють грати з італійцями. Результат мені складно прогнозувати, тому що Шахтар зараз показує далеко не той результат, який вболівальники від нього чекають. Якщо донецька команда зачепитися за нічию з Аталантою, то це буде хороший результат.

Чи варто звільняти Пушича? Це вирішувати керівництву, але зараз результату немає. Найближчі дві-три гри в Лізі чемпіонів покажуть – провальний сезон для Шахтаря чи ні. Тоді й вирішиться доля Пушича.

ДУЛУБ: У Шахтаря зараз відбувається спад, але він колись закінчиться. В Аталанти дуже якісні та дисципліновані гравці й тренер. А в Шахтаря останнім часом є проблеми з ігровою дисципліною. Раніше донецька команда не пропускала такі м'ячі. 

Шахтарю однозначно буде важко з Аталантою, але давайте згадаємо минулі сезони, коли «гірники» могли вистрілити в будь-який момент. Враховуючи контекст усіх подій, які відбуваються зараз у Шахтарі, то нічия буде вдалим результатом.

Що я думаю про футбол Пушича? Це все одно, що порівнювати стиль гри Манчестер Сіті Гвардіоли і Ліверпуля Клоппа. У мене більше лежить серце до Ліверпуля Клоппа, де була швидкість і агресія. Раніше Шахтар був агресивним, атакувальним і вмів створювати моменти, коли йому давали лише метр простору. 

А зараз Шахтар нагадує мені футзальну команду: швидкісних атак немає, все будується через контроль. А якщо не варіювати тактику, то настає фаза стагнації, де результат приносять лише майстерність окремих футболістів, того ж Бондаренка. Зараз не найвдаліший період для Шахтаря.

Олег Дулуб. Фото: ЛНЗ

ХАЦКЕВИЧ: Дуже важко прогнозувати, тому що Шахтар нестабільний у чемпіонаті. Я не знаю, з чим це пов'язано. Той же Судаков сьогодні грає не так яскраво. Можливо, бразильці ще не до кінця розуміють, чого від них хоче тренер. 

Результати «гірників» в УПЛ не додають оптимізму в єврокубках. Але я ризикну поставити на нічию в матчі з Атлантою. Хочеться, щоб Шахтар набрав очки в Лізі чемпіонів і приніс бали Україні в таблицю коефіцієнтів УЄФА.

ВАЛЕРКО: обом командам відступати нікуди – зараз така формула проведення змагань, що кожен матч матиме значення. Проте Аталанта – це зовсім новий рівень порівняно з сучасною Болоньєю, тому важко бути показним оптимістом і прогнозувати щось дуже хороше. 

Я згадую найкращі матчі Шахтаря в єврокубках, і там все вирішувала наявність яскравих особистостей, технічних і швидкісних талантів – від Тайсона та Марлоса до Мудрика та Судакова. Якщо зараз Судаков, Кевін, Педріньйо перевершать себе й відіграють на найвищому рівні натхнення, тільки тоді можлива сенсація. Станом на зараз обережно скажу, що сенсація можлива, Аталанта не безгрішна в кризі свого тренерського жанру. Проте перевагу 60/40 доведеться віддати бергамаскам.

«Динамо з Хоффенхаймом буде легше, ніж Шахтарю з Аталантою»

– Ваш прогноз на матч Ліги Європи Хоффенхайм – Динамо?

БУРЯК: Сподіваюся, що Динамо зробить висновки з помилок, яких припустилося в матчі з Лаціо, і перенесе переможний настрій з УПЛ на єврокубки. Ми повинні вийти з гідністю з протистояння з Хоффенхаймом, тому ставлю на перемогу Динамо.

ВОРОБЕЙ: Динамо з Хоффенхаймом буде легше, ніж Шахтарю з Аталантою. Думаю, кияни вже повинні принести бали в скарбничку України. Тому я чекаю від Динамо перемоги і трьох очок.

ДУЛУБ: Шанси 50 на 50. Я був у повному захваті від гри Динамо проти Партизана. Швидкість, агресія, компактність! Це все те, що було властиво Динамо Луческу, коли він тільки прийшов. У Динамо було дві моделі гри: для чемпіонату і для єврокубків. 

З Лаціо Динамо спробувало зіграти в атакувальну модель, і наступило на граблі. А італійці проводили швидкісні атаки. Це якраз той стиль гри, який був притаманний киянам у серпні.

Я думаю, Шовковський проведе аналіз і зрозуміє, що для єврокубків потрібна гібридна модель гри, яка була характерна команді Луческу. У єврокубках Динамо Містера компактно оборонялося і шукало контратаки, незалежно від суперника.

Те, що Хоффенхайм програв Вердеру, ведучи в рахунку 3:0 – це плюс для Динамо. Це дуже сильний психологічний удар – програти, маючи фору у три м’ячі. Гравцям дуже складно це перетравити за три дні. А психологія в таких матчах виходить на перший план. У цьому плані перевага у Динамо, яке впевнено здолало Лівий берег. Мій прогноз на матч – 1:1. 

ХАЦКЕВИЧ: Хоффенхайм – непередбачувана команда, враховуючи, що вони вели з Вердером 3:0 і примудрилися програти. Мій прогноз – у матчі Динамо і Хоффенхайма буде нічия.

ВАЛЕРКО: Хоффенхайм лихоманить, і це, як не дивно, грає на його користь. Команда Матараццо просто опустилася на дно – зона вильоту, низка провальних матчів, де все було в них у руках, в кінці кінців, нищівна критика преси та експертів. Це зазвичай буває найкращою мотивацією.

А при цьому у команди цілком непоганий підбір гравців, півзахисники Стах і Прасс, нападники Гложек і Беріша можуть робити різницю. При всіх проблемах команди середняк Бундесліги, тим більше, сильно мотивований невдалим стартом сезону, стоятиме за номінальним класом значно вище лідера кризового чемпіонату воюючої країни.

Я б схильний був говорити про великі проблеми Хоффенхайма, але ж експериментальний склад Лаціо показав не менш великі труднощі в Динамо на рівні єврокубків. Тому нічия буде успішним результатом, а все, що більше – чудовим, фантастичним.

«Україна зараз грає в «тікі-таку» і цим розмиває свою національну ідентичність»

– І наостанок трохи про національну команду. Збірна України у вересні зіграла два матчі в Лізі націй і обидва програла: Албанії (1:2) і Чехії (2:3). Хто винен у провальному старті та які висновки потрібно зробити?

БУРЯК: Тут є багато факторів. У нас триває війна і рівень чемпіонату сильно впав. До того ж збірна всі матчі проводить на виїзді. Наші розкручені футболісти, які мають бути лідерами збірної, не мають постійного місця в основному складі своїх клубів. Насамперед – це Мудрик і Зінченко. Якщо з гри випадає дві-три людини, то увісьмох дуже складно когось обіграти. 

Але й Албанія та Чехія – це вже не ті команди, що були раніше. Більшість їхніх гравців виступають в основі команд Серії А і Бундесліги. До них потрібно добре готуватися. Сподіваємося, наша команда винесла уроки, бо Попереду Грузія, а це непростий суперник. 

ВОРОБЕЙ: Я не знаю, що там коїться всередині збірної. На матчі проти Албанії та Чехії основна частина гравців приїхала неготовими. Той же Мудрик, Зінченко, Ярмоленко явно не у формі. Це було видно неозброєним оком. У цих матчах я не побачив команди і не було лідерів, готових узяти ініціативу на себе. 

А Довбик – це нападник, який залежить від півзахисників. На жаль, у збірній зараз така схема гри, що півзахисники не насичують форварда передачами, тому Довбик на сухому пайку...

ДУЛУБ: Є очікування, а є реальність. Якщо стояла мета посісти перше місце в Лізі націй і вийти в елітний дивізіон, то завдання однозначно не виконано. Але може стояла мета награти склад і подивитися зв'язки, адже Ліга націй – це, будемо чесні, другорядний турнір.

Україна не по ділу програла Албанії, наступивши на ті самі граблі, що і з Румунією на Євро. Була недооцінка суперника. Чемпіонати виграє оборона, а окремі матчі – атака. На довгій дистанції потрібно мати добре побудований захист. 

Україна зараз грає в «тікі-таку» і цим розмиває свою національну ідентичність. Якщо переодягнути українські клуби у футболку збірної, то особливо й не відрізниш, хто грає. Такого раніше не було! У всі часи український футбол славився своїми фланговими атаками, швидкістю, пресингом, а не перекочуванням м'яча поперек поля. Цей імпотентний контроль не призводить ні до чого, окрім проблем біля своїх воріт.

Також я побачив дуже великий прорахунок в аналітиці. Албанці добре зміщувалися на правий фланг України, там, де не догравали гравці групи оборони. Це свідчить про те, що аналітичний склад суперника дуже добре попрацював, на відміну від українського (аналітикою в збірній України займається Гліб Платов, який є співзасновником платформи PASS, – прим. А.П.).

ХАЦКЕВИЧ: Дуже багато критики вилилося на збірну, і це заслужена критика. Висновки має робити тренерський штаб і самі футболісти. Ці дві гри вже пройшли і потрібно готуватися до наступних матчів. Усі говорять про висновки – після Євро, тепер після вересневих ігор. Але в першу чергу, футболістам вже потрібно брати відповідальність за результати команди на себе. Відповідальність несе не тільки тренер. 

Що я чекаю від матчу з Грузією? Грузини досить яскраво виглядали на Євро, видно, що гра у них вибудувана, команда об'єднана і є хороші футболісти європейського рівня. Якщо грузини зловлять кураж, то з ними буде важко.

В України є футболісти, які числяться у великих клубах, але не виправдовують очікування у збірній. Мають грати найсильніші, незалежно від статусу клубної приналежності. Я не скажу, що Грузія буде явним фаворитом, але за рахунок свого поля і тієї гри, яку вони показують, віддам невелику перевагу їм. Грузія – це досить міцна і цікава команда.

Олександр Хацкевич. Фото: Google

ВАЛЕРКО: вину повинні розділити всі, тому що в цьому рівному квартеті Україна має досить конкурентний, статусний склад і наші провідні гравці були б за щастя і для грузинів із Кварацхелія та Мамардашвілі, і навіть для чехів із їхнім гарним представництвом у топ-5 ліг. Виявилося, що є суттєві проблеми з базою – злагодженістю оборони, розподілом обов’язків при стандартах, налагодженням різних варіантів гри при різного стилю суперниках і різних сценаріях перебігу матчу.

Це все виправляється, з кожним новим збором такі проблеми можна усувати. І тут надалі на перший план виходитиме винятково ця робота над помилками. Тому що індивідуальний рівень гравців дозволяє у цій групі боротися за перше місце і нікому не програвати так, як це було в Чехії. 

«Хто має стати лідером збірної в роздягальні за відсутності Ярмоленка, Зінченка та Сидорчука? Я думаю, це Забарний»

– Сергій Ребров не викликав на жовтневі матчі Андрія Ярмоленка. Це правильне рішення чи ветеран ще стане в пригоді національній команді?

БУРЯК: Це нехай Ребров вирішує. Але Ярмоленко є Ярмоленко. Андрій – лідер Динамо, і більшість футболістів збірної України не вміють робити того, що робить Ярмоленко. Я думаю, Андрій – гравець збірної, і 34 роки – це ще не вік за європейськими мірками.

ВОРОБЕЙ: Такі досвідчені гравці, як Ярмоленко, потрібні завжди. Але я б уже робив ставку на більш молодих і перспективних хлопців, які вже зараз готові давати результат: Циганков, Піхальонок, Гуцуляк. У нас є багато гравців, які чекають свого шансу. Національну команду обов'язково потрібно перебудовувати. 

ДУЛУБ: Ярмоленко за швидкістю поступається тому ж Волошину в Динамо, але за своїм досвідом Андрій перевершує відсотків 80 гравців збірної. Брати чи не брати Ярмоленка має вирішувати тільки Ребров. Може, Андрій потрібен тренеру для певної моделі гри або для атмосфери в роздягальні. На мій погляд, за комплексом усіх факторів, Ярмоленко – це гравець збірної. Але останнє слово залишається за Ребровим, він відповідає за результат.

ХАЦКЕВИЧ: Насамперед сам Андрій має вирішувати, коли йому закінчувати. Чому не викликали до збірної? Може, у них із Ребровим є якісь домовленості. На цій позиції, крім Циганкова, є Гуцуляк і Зубков. Напевно, у тренерського штабу є план на ці дві гри. Можливо, Андрію потрібен відпочинок, коли почалися три матчі на тиждень із тривалими переїздами. Відпочинок піде на користь і йому, і збірній. Багато може бути причин, але потрібно поважати вибір тренера.

Хто має стати лідером збірної в роздягальні за відсутності Ярмоленка, Зінченка та Сидорчука? Я думаю, це Забарний, який впевнено і стабільно грає. Він майбутнє збірної і вже готовий до ролі лідера. До Іллі найменше претензій щодо гри за збірну.

ВАЛЕРКО: стане однозначно. Україна не належить до топових збірних на кшталт Франції, Іспанії чи Англії, де гравців на 2-3 рівноцінних склади. А подивіться, як Північна Македонія «до старості» експлуатувала Пандєва, як Мхітарян повертався кілька разів у збірну Вірменії. На вищому рівні як ставиться Португалія до Роналду, а Аргентина – до Мессі. 

Ярмоленко – гравець високого класу. Іноді наявність такого може дозволити переломити хід гри однією заміною. Тож не сумніваюся, що виклики в нього ще будуть. 

Найкращий гравець місяця УПЛ за версією експертів

  1. Олексій Гуцуляк (Полісся) – 3 голоси. 
  2. Артем Бондаренко (Шахтар)  – 2.

Найкращий тренер місяця УПЛ за версією експертів

  • 1. Руслан Ротань (Олександрія) – 3 голоси.
  • 2. Олександр Шовковський (Динамо) – 2.

Найкраща команда місяця УПЛ за версією експертів

  • 1. Динамо – 4 голоси.
  • 2. Олександрія – 1.

Команда–розчарування місяця УПЛ за версією експертів

  • 1. Інгулець – 3 голоси.
  • 2–3. Зоря – 1.
  • 2–3. Ворскла – 1.

Турнірна таблиця УПЛ після 8-ми турів

Гонка бомбардирів УПЛ після 8-ми турів

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт