Ексклюзив

Чи вірно вчинив Лунін, коли продовжив контракт з Реалом? «УФ» зібрало думки легендарних українських ексголкіперів

Переглядів 969
Євген Чепур
6 голосів
Експерти і Андрій Лунін, колаж: «Український футбол»
Юрій Вірт, Рустам Худжамов, Богдан Шуст та Ігор Шуховцев ексклюзивно для «УФ» поділилися думками щодо того, що Андрій Лунін продовжив контракт з мадридським Реалом.

Андрій Лунін після тривалих роздумів все ж пролонгував угоду з мадридським Реалом. Новий контракт між українським голкіпером та іспанським грандом діятиме до червня 2030-го року.

Таке рішення може викликати подив, адже головний тренер вершкових Карло Анчелотті дав зрозуміти, що першим номером у нього буде бельгієць Тібо Куртуа. Свої слова італійський фахівець доводить на справі, адже у новому сезоні наш співвітчизник не зіграв жодного поєдинку за Реал.

Сайт «Український футбол» задав колишнім голкіперам вітчизняних клубів три питання щодо рішення Луніна. Сьогодні Реал стартує в Лізі чемпіонів матчем проти німецького Штуттгарта.

«‎Лунін хоче грати та сподівається, що зможе переконати Анчелотті»

– Чи правильно вчинив Лунін, коли підписав все-таки новий контракт із Реалом?

Юрій ВІРТ: Час покаже, правильно чи ні. Ми всі розуміємо, що Андрій хоче грати та сподівається, що зможе переконати Карло Анчелотті, аби змогти отримувати більше ігрового часу й не тільки у кубкових матчах. Я думаю, що не хотілося Андрію змінювати місце, їхати в АПЛ, все ж він прикипів до мадридського Реала, адже це команда номер один, можемо сказати, у світі. Напевно, Луніна там все влаштовує, крім ігрового часу. Але думаю, що в нього є віра в свої сили і він зможе довести, що гідний зараз отримувати більше часу, а у майбутньому стати першим номером в Реалі. Але тільки час розсудить.

Юрій Вірт, фото: НК Верес

Рустам ХУДЖАМОВ: Лунін показав у минулому сезоні свій високий потенціал, як на мене. Тому з футбольної точки зору, я вважаю, що вирішив він правильно. Це по-перше, а по-друге – це його життя і тільки він ним розпоряджаться, це його кар’єра, і мої оцінки йому ні до чого.

Ігор ШУХОВЦЕВ: Не нам судити, адже це рішення Андрія. Людина, яка у такому віці досягла такого, що в нас дуже мало футболістів взагалі не досягають… Нам не можна судити, вірно чи ні він вчинив. Якщо він прийняв для себе таке рішення – боротися за місце в основі у найкращому клубі світу, то значить це його рішення, значить, воно правильне. Це моя особиста точка зору.

Богдан ШУСТ: Дуже важко судити та вирішувати, правильно чи ні. Він там знаходиться. Відчуває та розуміє ситуацію. А мені – дуже важко. Тільки час покаже, чи правильно він вчинив. Є багато обставин. Думаю, що Андрій з агентами приймали рішення, як правильно поступити у цій ситуації. 

Богдан Шуст, фото: з відкритих джерел

«‎Лунін – у Реалі, куди ще можна прагнути?»

– Який варіант продовження кар'єри міг би бути оптимальним для Андрія, якщо не Реал?

Юрій ВІРТ: Андрій хоче грати, тому потрібно було знаходити тільки таку команду, де йому це гарантують, що він буде отримувати ігрову практику і насолоджуватися грою. Чи то Англія, чи Італія, чи Іспанія, але у нього була ціль номер один – іти за ігровою практикою. Так, за фінансами я не знаю, які умови могли бути. Проте в цій ситуації головне – стати основним. 

Чому він погодився продовжити угоду з Реалом? Має віру в свої сили, що він зможе стати номером один у Реалі.

Рустам ХУДЖАМОВ: Важко сказати. Мене вже кілька років запитують про Луніна. У мене немає в звичці оцінювати вчинки інших людей, якщо вони не стосуються мене. Тому я не думаю, що мої думки з цього приводу будуть потрібні комусь. 

Ігор ШУХОВЦЕВ: Важке питання, адже, якщо б він перейшов, наприклад, в Челсі, Ман Сіті, Мілан, неважливо куди, то невідомо, як би його прийняла команда, вболівальники і т.д. Тому що те, що відбувається на такому рівні – це дуже важко психологічно. Нашим хлопцям у цьому аспекті дуже важко. Ось подивіться, скільки українських легіонерів грає у топ-клубах і як це все нелегко. Можливо, у нього пішов би поштовх і він би покращував свій голкіперський рівень? Але ж він знаходиться у Реалі, куди ще можна прагнути? Питання в тому, що він вже на вершині світу. Куди далі? Це для мене важке питання.

Ігор Шуховцев, фото: ФК Нива Тернопіль

Богдан ШУСТ: Будь-який варіант, де він міг би грати та отримувати стабільну ігрову практику у топ-клубі.

«‎Ви ж пам’ятаєте, у скільки закінчував грати Буффон?»

– У свої 32 роки на скільки сезонів ще може розраховувати Куртуа? 

Юрій ВІРТ: Це хороший вік для воротаря. Ви ж пам’ятаєте, у скільки закінчував грати Буффон (легендарний італієць завершив виступи у 45 років, – прим. Є.Ч.)? Тож і Куртуа може розраховувати, що 3-4-5 років буде грати на хорошому рівні. Але тут ще питання, як буде зі здоров’ям? У минулому сезоні він отримав важку травму і вибув майже на весь час, лікувався. Від цього багато залежить.

Рустам ХУДЖАМОВ: Все залежить від того, скільки травм було, як їх лікували, як людина слідкує за собою. Наскільки я бачу і знаю, то в Реалі все на дуже професійному рівні, тому загадувати, скільки людина буде грати… У нас є приклад Буффона, але не всі зможуть наслідувати його.

Рустам Худжамов, фото: УАФ

Ігор ШУХОВЦЕВ: Буде грати той, хто виглядатиме краще і краще себе покаже. Тут дуже важко щось сказати точно і конкретно.

Богдан ШУСТ: З таким підходом, який є в сучасних клубах, я вже не беру найкращий клуб світу, то Тібо може грати достатньо довго, якщо ми говоримо про фізіологію. Питання у тому, скільки Куртуа захоче грати? На скільки в нього буде вистачати мотивації з часом? А так він може ще довго виступати, але найважливіше – це рівень мотивації, яку він буде тримати.

  • У минулому сезоні Лунін провів за Реала 31 матч у всіх офіційних турнірах (Ла Ліга, Кубок Іспанії, Ліга чемпіонів): 32 пропущені голи, 12 поєдинків «на нуль».
  • Transfermarkt оцінює 25-річного українця у 25 мільйонів у європейській валюті.
Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт