Ексклюзив

«Кривбасу буде легше грати проти Бетіса»: Костишин розібрав матч проти Вікторії у Лізі Європи

Переглядів 634
Андрій Піскун
9 голосів
Руслан Костиншин. Колаж: УФ
Відомий український тренер та колишній гравець Кривбасу Руслан Костишин ексклюзивно для «УФ» поділився думками про матч відповідь підопічних Юрія Вернидуба проти чеської Вікторії (0:1) в рамках третього раунду відбору ЛЄ.

Кривбас програв Вікторії і у другому матчі з рахунком 0:1 (перша гра – 1:2) і вилетів із Ліги Європи. Проте шанси на єврокубкову осінь у команди Юрія Вернидуба ще є. Криворізький клуб розіграє путівку до групового етапу ліги конференцій із іспанським Бетісом.

Сайт «Український футбол» поговорив з Русланом КОСТИШИНИМ про те,

  • Чого не вистачило Кривбасу, щоб пройти Вікторію;
  • Хто був найкращим гравцем Кривбаса;
  • Які позиції треба підсилити Вернидубу;
  • Чи є шанси проти Бетіса;
  • За що боротиметься Кривбас в УПЛ;
  • Про стратегію Руху та Полісся.

«Перший тайм Кривбас грав на рівних, а у другому, не хочеться казати провалилися, скоріше – знітилися»

– Руслане Володимировичу, ваші враження від матчу?

– Від вчорашньої гри враження трохи гірші, ніж від першої. У першому матчі Кривбас дуже гарно виглядав, але фортуна не супроводжувала команду. Вчора перший тайм ми грали на рівних, а у другому – не хочеться казати провалилися, скоріше – знітилися. Можливо, після пропущеного голу команда перестала вірити в себе і десь змирилася з результатом, не зумівши нав’язати супернику контргру. 

– Чому Кривбас перші тайми проти Вікторії виглядав непогано, а другі половини зустрічі провів набагато гірше?

– Я вважаю, що у першому матчі Кривбас добре провів другий тайм. За рахунку 1:1 міг забивати, мав декілька моментів, але не пощастило, і ми пропустили другий. Що стосується вчорашнього другого тайму, то мені важко відповісти, що відбулося. Можливо, справа у психології або фізиці, локаційні проблеми також можуть впливати. 

– Чого не вистачило Кривбасу, щоб розраховувати на успіх у двоматчевому протистоянні?

– Суперник Кривбасу дістався непростий. Вікторія – це дуже сильна команда, яка постійно грає у групах єврокубках і виходить у плей-оф, і з цим потрібно рахуватися. 

– Кривбас – бронзовий призер УПЛ, Вікторія – третя команда Чехії. Виходить, що у нас зараз такий рівень і наш чемпіонат слабший?

– Наша країна переживає нелегкі часи, це саме стосується і футболу. Зараз у нас йде перезавантаження, зникають команди, які завжди грали у єврокубках і виходили у фінал. Кривбас – це ще молода команда, яка тільки будується. Так, вони швидко піднялися, але все одно потрібен час.

Фото: ФК Кривбас

«Дібанго мені імпонує – нагадує Роберто Карлоса»

– Давайте трохи по персоналіям. Хто із гравців Кривбасу вам сподобався у вчорашньому матчі?

– Однозначно центральний нападник Прінс Аду вчора провів гідний матч, від нього йшла вся гострота. Також своєю працьовитістю мені подобається Вакулко. Він дуже добре бачить поле і є якісним опорником. 

Зліва мені імпонує Дібанго. Камерунець якісний на атаку, але в обороні іноді припускається тактичних помилок. Так завжди буває, коли захисник гарно грає на атаку. Цим він мені нагадує Роберто Карлоса. 

– Чи вдалося Олександру Романчуку гідно замінити у центрі захисту Бескоровайного, який пішов у Полісся?

– У кінці минулого сезону Бескоровайний вже не був гравцем основного складу Кривбаса, тренер частіше випускав Сантіні. Можливо, він уже не влаштовував Юрія Миколайовича [Вернидуба]. Тому я не думаю, що відхід Бескоровайного – це суттєва втрата для Кривбаса. Я не бачу великої різниці [між ним і Романчуком].

– Кого виділите зі знаком мінус, хто випадав учора із гри?

– Зі знаком мінус когось виділяти не хочеться. Може здаватися, що ми повинні всіх обігравати, але це не так. У нас йде війна, команди зникають, з’являються. В інших країнах такого нема, клуби продовжують свої історії. А у нас з 2014 року хаос у футболі. До 2014 року рівень нашого чемпіонату був набагато сильнішим, ніж зараз. 

– Спитаю тоді так. Команди Вернидуба часто називають «мужиками». Вчора ви побачили на полі мужиків?

– Другий тайм вчорашнього матчу мені не сподобався, тому не знаю. Три тайми Кривбас провів дуже гідно, а один – провалив. А останнє враження завжди накладає відтінок на все, що було до цього. 

– Чому Кривбас проти Вікторії використовував здебільшого лонгболи? Це обмежена тактика з таким підбором гравців чи є інші причини?

– Вікторія використовувала дуже якісний пресинг, а вихід із-під пресингу один – це довгі передачі. 

«Он Полісся всіх підряд підписує, а вилетіло із єврокубків набагато раніше. Треба йти крок за кроком»

– Наступний суперник у Кривбасу ще сильніший – Бетіс. Чи є в нас шанси проти іспанської команди?

– Мені здається, що стиль гри Бетіса більше підходить Кривбасу. Можна буде зустрічати суперника в середині поля і зіграти від оборони. Вікторія грає більш агресивно у пресингу, з трьома центральними захисниками. Це викликає незручності, тому що ми не звикли до такого, в нашому чемпіонаті мало хто так грає. У минулому році у такому самому стилі грала Славія і просто не помітила Дніпро-1.

Бетіс буде більше контролювати м’яч і в тактичному плані Кривбасу буде легше. У криворізької команди дуже швидка лінія атаки, гостро підключатимуться крайні, а в захисті у суперника буде вже не три центральних, а два. Я думаю, Кривбасу буде легше грати проти Бетіса, ніж проти Вікторії. Шанси в нашої команди є, я налаштований позитивно на цю гру. 

– Чи не здається вам, що Кривбас слабко посилився перед єврокубками? Із новачків грають лише Романчук і Драмбаєв.

– Тут треба знати можливості і стратегію розвитку клубу. Он Полісся всіх підряд підписує, а вилетіло із єврокубків набагато раніше. Треба йти крок за кроком. Так, Кривбас вийшов у єврокубки, але це не означає, що треба прямо сильно підсилюватися одразу. Думаю, в них є якась стратегія. Але ви праві, якості лавки десь не вистачало. 

– Яку, по-вашому, позицію треба підсилити Кривбасу?

– На мою думку, команді потрібні якісні гравців між лініями. Насамперед – це десятий номер, який може нестандартно зіграти і придумати момент з нічого. 

– Кривбас програв три матчі поспіль (два Вікторії і Карпатам в УПЛ). Як вам здається, команда готова до сезону?

– Якщо чесно, то незважаючи на результати, Кривбас виглядає непогано. Проти Карпат криворіжці володіли перевагою, мали купу моментів, не забили пенальті. Але так склалися матчі, що Кривбас програв. 

– За що Кривбас буде боротися в цьому сезоні в УПЛ?

– За єврокубки. Але повторити успіх минулого сезону і взяти «бронзу» буде важче, тому що повторювати завжди складніше. Кривбас особливо не оновив склад, але сподіваюся, Юрій Миколайович знайде мотивацію для гравців. Зараз представництво України у єврокубках зменшилось до чотирьох команд, тому я думаю, буде більше боротьба за Кубок України, ніж за третє-четверте місця. 

– Кого, окрім Кривбаса, бачите претендентом у боротьбі за «бронзу»?

– Мені хочеться, щоб Колос нав’язав боротьбу, у якого дуже сильний склад. Але все залежить від президента клубу. Можливо, зараз він не ставить якісь великі завдання і дав рік на адаптацію і перебудову команди. Мені важко сказати, бо я зараз не занурений у Колос і не знаю, що там відбувається. 

Фото: ФК Кривбас

«У нашому чемпіонаті одні й ті самі гравці ходять із команди в команду – це є проблема»

– Наостанок хочу запитати про таблицю коефіцієнтів УЄФА. Набір очок знову лягає на плечі наших грандів – Динамо та Шахтаря. Чому наші клуби виходять у єврокубки і так безславно вилітають. Я маю на увазі не тільки цей сезон, а й минулі.

– Сьогодні прочитав, що останнім нашим клубом, який пройшов хоч один раунд кваліфікації Ліги Європи був Колос, який здолав Аріс (2:1) у сезоні 2020/21.Чого так? Як я вже й казав, ми зараз переживаємо важкі часи. Треба набратися терпіння. Наші команди знову будуються, це клопітка робота. Не можливо за рік створити команду, щоб вона якісно грала в єврокубках. Треба подякувати ЗСУ, що футбол у нас взагалі є. 

Та ж сама Вікторія ніколи не зникала, в її країні немає війни. А у нас навіть дитячі школи то зникають, то з’являються. Раніше було багато легіонерів, а де зараз брати гравців, якщо багато дітей повиїжджали? У нашому чемпіонаті одні й ті самі гравці ходять із команди в команду – це є проблема. Життя змушує нас працювати у такому режимі, як хорватський футбол – розвивати і продавати футболістів.

– У такий час дуже цікавим виглядає проект Руху, де роблять ставку на свою Академію. Згодні?

– Не було б щастя, так нещастя допомогло. Карпати розпалися і Рух скористався цим моментом – підібрав їхню школу, їхній президент обрав правильний розвиток. Ми у футбольному колі багато спілкувалися з приводу цього і одностайно дійшли висновку, що якщо буде терпіння, то Рух обрав правильний шлях, розвиваючи молодь. Спочатку вони заклали фундамент, а далі почали будувати по цеглині будівлю. Є команди, я у яких є футболісти, але немає Академії. Рух пішов іншим шляхом. 

– Через скільки з такою стратегією Рух може вийти у групу єврокубків?

– Все залежить від терпіння президента. Йому треба зберегти лідерів, а тренеру продовжувати розвивати молодь. Через два-три роки, коли цим гравцям буде по 23-24 роки, Рух може вистрілити, і навіть за чемпіонство поборотися. 

– Яка особисто вам подобається стратегія розвитку: Полісся, коли купують вже готових гравців, чи Руху, де роблять ставку на вихованців Академії?

– Мені більше імпонує стратегія Руху. Але у Полісся більше можливостей у президента клубу, тому кожен обирає свій шлях.  

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт