Ексклюзив

Найкращий тренер вересня в Другій лізі Федик: «Франков запропонував писати, це дозволяло відвідувати матчі по акредитації»

Переглядів 246
Анатолій Янголь
1 голос
Іван Федик, колаж: «Український футбол»
«УФ» визначає найкращих гравців і тренерів місяця в усіх лігах. Найуспішніший фахівець вересня у Другій лізі – Іван Федик із львівського Руху-2. Його команда виграла всі свої чотири матчі за цей період.

Іван Федик колись очолював першу клубну команду Руху, а зараз повернувся до роботи з резервним складом. Влітку він замінив старійшину тренерського цеху Другої ліги Володимира Безуб’яка та зіткнувся з необхідністю провести маленьку зміну поколінь у Руху-2 – такі зміцнілі, прогресуючі гравці, як Матвіїв, Непейпієв, Столярчук і Теслюк, відправилися в інші клуби (хтось нам правах оренди, хтось на постійній основі). 

Ті ж, хто в минулому сезоні допомагав «двієчці» в Другій лізі, тепер досягли рівня першої клубної команди та постійно перебувають там – як Карабін, Рунич чи Притула. А ще минулого сезону вони періодично залучалися до матчів Руху-2. Здавалося, такі кадрові втрати фактично перекреслюють можливості резервного складу Руху в турнірній боротьбі.

А насправді Рух-2 під керівництвом Федика за підсумками 10 туру очолив Групу «А», перебуваючи в 7-матчевій безпрограшній серії та обігравши клубні команди з дорослими дядьками, які справедливо вважалися фаворитами сезону. Так креативний директор «УФ» Артур Валерко пояснює спільний вибір нашого сайту та прес-служби ПФЛ найкращого тренера вересня місяця в Другій лізі.

В інтерв’ю сайту «Український футбол» головний тренер львівського Руху-2 Іван Федик розповів про:

  • прогрес своїх підопічних,
  • затяжну безпрограшну серію та всі виграні матчі вересня, 
  • основні завдання «двієчки» в Другій лізі,
  • свою роботу у першій команді Руху
  • журналістський досвід з легкої руки Франкова

«Втрата очок – ніщо інше, як прояви «дитячого футболу»

– Наскільки несподіваним та приємним для вас є визнання найкращим тренером вересня у Другій лізі?

– Приємно, коли роботу нашого тренерського штабу відзначають. Це показує, що ми на правильному шляху. На поле виходять футболісти, тому це їх заслуга в першу чергу. Також хочу відзначити Валентина Слюсара, Ярослава Мартинюка та Андрія Ковтуна. У мене дуже сильний тренерський штаб.

– Рух-2 виграв всі чотири матчі у вересні. Поділіться секретом успіху? Як вам вдається проводити зміну поколінь і водночас давати результат?

– Основне завдання в нас готувати гравців для першої команди, а також демонструвати якісну гру. Вигравати також приємно, адже потім з хорошим настроєм команда готується весь тиждень до наступного матчу.

Гравці Руху-2, фото: ФК Рух

– Яка перемога є для вас найбільш пам’ятною? Можливо, над Пробоєм, який стартував дуже потужно?

– Дійсно, це був матч, де команда продемонструвала характер. Саме в таких матчах формується колектив і відбувається перехід від юнацького до дорослого футболу.

– У Руху-2 на старті сезону мало що виходило. Які зміни було зроблені для того, щоб досягнути такого прогресу?

– У нас на початку сезону було багато гравців, які до цього не грали серед професіоналів, а більше виступали в юнацькому чемпіонаті U-19. Потрібен був час на формування команди, колективу. Згадую гру в Ужгороді, коли перемагали 2:0 і спокійно могли забивати ще, але в результаті зіграли внічию. Це ніщо інше, як прояви «дитячого футболу». Ми це мусили пройти, адже в команді немає жодного вікового гравця.

– В чому ви бачите для себе мотивацію працювати з молодими футболістами?

– Мені завжди подобалось працювати з молодими гравцями, і наш тренерський штаб задоволений, коли гравці тренуються чи дебютують в УПЛ за основну команду, як це нещодавно було з Русяком і Товарницьким.

«Франков запропонував писати в журнал «Футбол» – це була можливість безкоштовно відвідувати матчі та заходи»

– Пригадайте своє становлення як тренера. Коли зрозуміли, що це ваша професія і хто найбільше вам допоміг?

– Я працюю тренером більше 15 років. Працював з дітьми 6-7 років, також з 12-14-річними – і аж закінчуючи гравцями національних збірних різних держав, тому все було поступово. У всіх тренерів, з якими я працював, багато почерпнув.

– Знаємо, що ви писали матеріали для тижневика «Футбол». Як у вас взагалі виник цей варіант та чи навіщо вам це було?

– Це було дуже давно за часів навчання в університеті. Артем Франков запропонував мені цим займатися. Для мене це тоді була можливість відвідувати матчі та заходи безкоштовно по акредитації.

Артем Франков, фото: з відкритих джерел

– Пригадайте свою роботу головним тренером першої команди? Що вдалося, а що не вдалося? Напевно, це був найбільш корисний досвід для вас?

– Я вважаю, що тоді ми демонстрували якісний футбол, а також почали залучати в команду молодих гравців, які зараз грають в основній команді. Вийшли до УПЛ і це також було важливо для мене та клубу. 

– Зараз у другій команді грає низка талановитих футболістів. Дзюнь, Музичук, Квас, Кітела, Ванівський вже заявляють про себе на професіональному рівні. Хто на вашу думку з цих футболістів вже зараз може грати за першу команду?

– Тренерський штаб основної команди знає всіх наших гравців і залучає до тренувань та матчів. Я вважаю, що майже всі гравці які є в нас в Рух-2 потенційно можуть грати як мінімум в УПЛ.

Довідка «УФ»

Сайт «Український футбол» за підсумками кожного місяця визначає найкращих у всіх лігах чемпіонату України з футболу. Інтерв’ю з героями серпня 2024 року тут: 

Інші герої вересня 2024 року тут:

«Ми бачимо багато талановитої молоді Другої ліги – як у своїй команді, так і в чужих»

– Загалом наскільки ви задоволені прогресом молоді? Відчуваєте, що хлопці від матчу до матчу прогресують?

– Хтось більше прогресує, хтось менше, а хтось залишається на тому ж рівні. Хтось швидше виходить на максимальний рівень, іншим треба більше часу. Наше завдання, щоб вони не зупинялись і розкрили свій потенціал.

Іван Федик, фото: ФК Рух

– Кого із своїх вихованців насамперед можете відзначити? Можливо, були такі гравці від яких не очікували стрімкого прогресу?

– Не хочу нікого виділяти, адже це тільки початок їх шляху в професіональному футболі. Можу сказати про нашого капітана Назара Русяка, який в минулому сезоні грав дуже мало, а в нас став твердим гравцем основи. Він провів всі матчі на зборах і в чемпіонаті, дебютував в УПЛ, але, на жаль, отримав травму. Вся команда чекає його повернення.

– На вашу думку, чому не так багато футболістів Руху-2 запрошують до юнацьких збірних? Можливо, когось із своїх підопічних порадили б тренерам?

– Ми бачимо багато гравців, які можуть грати за збірну. Вважаємо, що коли футболіст грає в Другій Лізі всі матчі, тренується з командою УПЛ, потрапляє в заявку на гру в УПЛ, то його тренери збірних повинні як мінімум знати. Це стосується не тільки нашої команди. Вивчаючи суперників, ми бачимо талановиту молодь у багатьох командах Другої Ліги.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт