Новини

Коноплянка повертається на «Вемблі». Численні втрати Саутгейта. Прогноз на матч Англія – Україна

Переглядів 14576
Павло Клименко
6 голосів
Гравці збірної України. Фото: УАФ
Ексклюзивний анонс матчу відбіркового циклу на чемпіонат Європи 2024 між збірними Англії та України спеціально для вас на «УФ».

26 березня відбудеться стартовий поєдинок збірної України у відборі на ЧЄ-2024. Сайт «Український футбол» анонсує і прогнозує матч Англія – Україна. Де дивитися, що дає цей матч, яка турнірна таблиця і чим це все закінчиться?

Англія – Україна

26 березня. 19:00. м. Лондон. Стадіон «Вемблі»

Пряма трансляція – Мегого, Суспільне (Регіональні)

Дискваліфікації – Люк Шоу (Англія)

Настав той день, коли збірна України розпочинає відбір на чемпіонат Європи 2024 року, який відбудеться в Німеччині. “Синьо-жовті” потрапили у непросту групу зі збірними Англії, Італії, Мальти і Північної Македонії. Пряму путівку на Євро отримують по дві найкращі команди з кожної групи. Чи вдасться Україні стартувати з позитивного результату – давайте розбиратися. 

• У нашій групі на старті – два лідери

Перші матчі в групі С, де знаходиться Україна вже були зіграні 23 березня. Північна Македонія вдома приймала Мальту і здобула перемогу з рахунком 2:1 завдяки голам Еліфа Ельмаса та Дарко Чурлінова. За мальтійців відзначився Яннік Яннік. 

Інший поєдинок у нашій групі був між Італією і Англією, який завершився перемогою «трьох левів» – 2:1. Кожна з цих збірних провела якісно лише 45 хвилин з 90. Англійці знищували італійців у першій половині зустрічі, як хотіли. Спочатку Деклан Райс відкрив рахунок вдало зорієнтувавшись у штрафному майданчику скуадри адзури. А згодом Джованні Ді Лоренцо зіграв рукою у власному карному майданчику і рефері за допомоги системи VAR призначив пенальті у ворота Доннарумми. 

Гаррі Кейн впевнено реалізував вирок арбітра і став найкращим бомбардиром збірної Англії за всю історію – 54 голи за 81 матч. 

Після того ще Джек Грілліш міг прибивати Італію третім голом у цій зустрічі, але гравець Манчестер Сіті не влучив у порожні ворота з кількох метрів. Однак у другому таймі англійці не завдали жодного удару по воротах Доннаруми. Італія виглядала набагато краще, але свою перевагу зуміли конвертувати лише в один забитий м’яч. Дебютний гол у футболці Італії до свого активу записав 23-річний форвард Матео Ретегі. Це все, на що були спроможні італійці у цей вечір. 

Читайте також: «Ми бачили, як Англія починає зустрічі. Нам важливо витримати стартовий натиск»: Федорчук — про склад і шанси збірної України

• Перемога над чемпіонами Європи далася нашому супернику ціною вилучення

Найголовніший момент гри трапився у проміжку з 78 до 80 хвилини. Спочатку Люк Шоу отримав жовту картку за те, що тягнув час довго кидаючи аут. А вже через дві хвилини лівий захисник Англії отримав друге попередження за фол на власній половині поля. Тепер Шоу не зіграє проти України у неділю. У цьому сезоні Люк є ключовим гравцем Манчестер Юнайтед. У всіх турнірах Шоу провів 35 матчів, забив один м’яч і віддав шість асистів. Замість нього на «Вемблі», швидше за все, вийде лівий фулбек лондонського Челсі Бен Чілвелл. У нього 22 поєдинки у цьому сезоні, два голи і дві гольові передачі. 

Попри невдалий чемпіонат світу 2022 року, керівництво збірної Англії вирішило не звільняти головного тренера англійців Гарета Саутгейта. 52-річний фахівець очолює «трьох левів» ще з 2016 року. В його активі четверте місце на Мундіалі 2018 року, фінал Євро 2020 і чвертьфінал ЧС-2022. 

• Ротань дебютує в національній збірній у новій якості

Поки фіналісти минулого Євро змагались між собою, збірна України провела надсекретний матч з другою командою Брентфорда. Синьо-жовті перемогли свого суперника з рахунком 2:0 завдяки дебютним голам за збірну Олександра Сватка і Георгія Судакова. Цей поєдинок не транслювали, а лише повідомили кінцевий результат гри і авторів голів. Однак сподіваємось, що підопічні Руслана Ротаня зуміли награти секретні тактики і схеми, щоб здивувати англійців у неділю. 

Саме Руслан Ротань поїхав разом зі збірної України до Лондона на матч проти Англії. Влітку, як очолюється, синьо-жовтих очолить Сергій Ребров, у якого завершується контракт в ОАЕ, але наразі Ротань підстраховує Сергія Станіславовича і, як мінімум, на стартовий матч відбору Руслан Петрович буде головним. 

Ротань вивів збірну України U-21 на молодіжне Євро, яке відбудеться влітку. Зараз молодий тренер ще очолює Олександрію, з якою справи йдуть не так добре, якби хотілося Ротаню. Чотири матчі – чотири нічиїх. В принципі, якщо на «Вемблі» вдасться зачепитися за нічийний результат, то українці не будуть розчарованими. 

Читайте також: «Треба приймати адекватні рішення»: Хацкевич розкритикував рішення УАФ призначити Ротаня до збірної України

• Англія втратила одного з найкращих гравців, але у нас проблеми ще більші

Щодо кадрової ситуації, то проблеми є і в Англії, і в України. Окрім дискваліфікованого Шоу, напередодні з’явилося повідомлення, що розташування «трьох левів» покидає ще один захисник – Ріс Джеймс (представник Челсі зазвичай грає праворуч). 

Також Гарет Саутгейт не може розраховувати на одного з найкращих футболістів Англії на даний момент. Маркус Рашфорд отримав травму ще в чвертьфіналі Кубка Англії проти Фулгема. Тому лідер МЮ і збірної Англії вилетів із заявки «трьох левів» на березневі матчі відбору до Євро-2024. Рашфорд у цьому сезоні зіграв 44 матчі, відзначився 27 забитими м'ячами і віддав сім асистів. Неабияка втрата. У матчі проти Італії на лівому фланзі атаки грав Гріліш. Можливо, зліва в нападі проти України ми побачимо Філа Фодена. 

У збірної України ситуація гірша. Проти Англії точно не зіграють: центральний захисник Ілля Забарний, правий захисник Юхим Конопля і правий вінгер Олександр Зубков. Усі троє були викликані Ротанем на поєдинок проти Англії. Однак Забарний був травмований ще раніше, але вже був на стадії відновлення. Проте лікарі Борнмута і збірної України прийняли рішення не ризикувати центральним захисником, аби уникнути рецидиву. Зубков і Конопля травмувалися в Роттердамі у грі з Фейєнордом. Натомість  Юхим після цього ще чомусь грав у чемпіонаті України проти Руху. Якась містична травма Коноплі… 

Найголовніша потенційна втрата – це Андрій Ярмоленко. Капітан збірної України вже тривалий час відновлюється від травми, отриманої в Саудівській Аравії. Вінгер перебуває у розташуванні збірної, але чи вийде Ярмола на поле стадіону «Вемблі» 26 березня – питання відкрите. Якщо Андрій не зможе грати, то на його позиції ми побачимо Віктора Циганкова, який розриває іспанську Ла Лігу. За сім матчів у футболці Жирони ексгравець Динамо забив три м’ячі та віддав три результативні передачі. На правому фланзі оборони ми побачимо Олександра Караваєва, який у цьому сезоні зіграв 25 матчів, забив три м’ячі, віддав один асист. У центрі захисту в тандемі з Матвієнком варіанти такі: Денис Попов з Динамо (17 матчів у цьому сезоні) або Олександр Сваток з Дніпра-1 (26 поєдинків, 1 гол у цьому сезоні). 

• Після Англії наші випробування заплановані на червень

У червні цього року Україна проведе два матчі. Спочатку синьо-жовті поїдуть в гості до Північної Македонії, а після цього поєдинку прийматимуть Мальту. Однак наразі невідомо, де саме відбудеться гра з Мальтою. На Англію очікують ті ж самі суперники. Але спочатку виїзд до Мальти, а потім – домашня зустріч із македонцями.  

Історія зустрічей – 8:+5=2-1; 13:3

Майбутній герой матчу – Євген Коноплянка

Вболівальники збірної України були здивовані тим, що Ротань на матч проти збірної Англії викликав Коноплянку. 33-річний лівий вінгер у цьому сезоні за польську Краковію провів 19 матчів, забив три м’ячі та віддав три гольові передачі. М’яко кажучи – це вже не той Коно, який розривав у Дніпрі, забивав Реалу та Барселоні. Можливо, Євген потрібен суто для атмосфери і хорошого мікроклімату в збірній. Адже ми всі знаємо, наскільки Коноплянка веселий і компанійський хлопець. Справжня душа компанії. На позиції лівого вінгера в розпорядженні Ротаня є Михайло Мудрик. Однак зліва в атаці може зіграти і Георгій Судаков, і Роман Яремчук, і Віктор Циганков, і навіть за потреби Руслан Малиновський. Навряд чи Коноплянка вийде в старті на Англію, але якщо таке станеться, то сподіваємось, що Євген повторить свій шедевральний гол десятирічної давності. 

Прогноз на гру: Англія – Україна – ТБ 2.5 – 1.80

Після важкої перемоги над Італією англійці повертаються до рідного Лондону, очікуючи протистояння з Україною. У чудовому настрої перебуває Гаррі Кейн, який став найкращим бомбардиром «трьох левів» за всю історію. Натомість українці під керівництвом Руслана Ротаня намагатимуться не зганьбитися в дебютному матчі нового тренера. Очікуємо на красивий і результативний поєдинок. Якби не хотілося, але навряд чи Україна переможе в Англії. Однак бодай один м’яч забити синьо-жовтим точно під силу. А від англійців очікуємо мінімум два голи. Букмекерська контора Favbet дає непоганий коефіцієнт на те, що в матчі Англія – Україна буде забито мінімум три м’ячі – 1.80.

Найкращі букмекери
1
9.9
15000 грн
Сайт