Цей день в історії

Провал збірної у дебютному матчі на ЧС, наставник клубу УПЛ: 14 червня — цей день в історії українського футболу

Переглядів 193
Владислав Лютостанський
2 голоси
Вілья забиває збірній України, фото: AFP via Getty Images
«УФ» — часопис, який кожен день представляє вам найкращих українських футболістів і тренерів, пригадує пам'ятні події та матчі. Отже, хто святкує сьогодні день народження, що цікавого сталося в цей день в минулому?

14 червня 1974 року у селищі Битків (Івано-Франківщина) народився Роман Максимюк – півзахисник Зеніта, київського Динамо, Дніпра та Волині, чемпіон України, володар Кубка Росії.

Роман Максимюк, фото: з відкритих джерел

За свою тривалу кар’єру хавбек встиг змінити низку клубів, проте лише в деяких з них затримувався на тривалий період. У складі луцької Волині Максимюк провів найбільше матчів – 114 (чотири голи, три асисти). 

Більше як 100 поєдинків півзахисник відіграв за Дніпро (15 голів, 11 результативних передач). У складі київського Динамо став переможцем чемпіонату та Кубка України. Загалом у складі біло-синіх провів 10 матчів, оформивши один асист.

На зорі своєї кар’єри Роман також виступав за івано-франківське Прикарпаття, зігравши у 68 поєдинках (два голи, п’ять асистів). Разом з тим Максимюк на батьківщині захищав кольори таких клубів, як Кристал (Чортків), ЦСКА-Борисфен, Хутровик, Тисмениця та Чорноморець.

Перший закордонний досвід півзахисника – виступи в чемпіонаті Росії за санкт-петербурзький Зеніт. Разом з синьо-біло-блакитними Максимюк ставав володарем Кубка Росії. Усього ж за російський клуб хавбек провів 51 матч (13 матчів, 11 асистів). З 2008 по 2009 рр. Роман грав у Казахстані, встиг змінити два клуби – Атирау та Казахмис.

У складі збірної України дебютував за Йожефа Сабо 19 серпня 1998 року в товариському поєдинку з Грузією (4:0). Усього за національну команду провів п’ять матчів, результативними діями не відзначався.

Після завершення кар’єри розпочав роботу тренером, працював у структурі луцької Волині (в.о. головного тренера та асистент у юнацькій команді). У січні 2017 року Максимюк очолив ФК Тернопіль, проте вже за декілька днів покинув цю посаду. Згідно з даними Transfermarkt останнім місцем роботи фахівця був луцький колектив Вотранс (2018-2019).

Що цікаво, колишня дружина Романа – Тетяна – пізніше була заміжня за іншим півзахисником збірної України та київського Динамо – Олександром Алієвим. Про це та багато іншого Максимюк розповідав сайту FanDay в вогняному інтерв’ю

Олександр Поздєєв, фото: ФК Колос

14 червня 1986 року у місті Київ народився Олександр Поздєєв – півзахисник низки українських клубів, ветеран та головний тренер Колоса, переможець Другої ліги.

Кар’єра Поздєєва у дорослому футболі розпочиналася з київського Арсенала, за першу команду якого він так і не дебютував. На правах оренди хавбек виступав за кіровоградську Зірку у 2004 році.

Після Арсеналу Олександр змінив низку клубів: Єдність (Плиски), Прикарпаття, Нафком (Бровари), ЦСКА (Київ), Верес та Алмалик (Узбекистан). 

У 2015 році Поздєєв приєднався до клубу з Київщини – Колос. Там півзахисник і провів решту своєї кар’єри, ставав переможцем Другої ліги. За ковалівців Олександр зіграв близько 107 поєдинків, забивши 21 гол. У серпні 2019 року провів свій єдиний матч в еліті, вийшовши на поєдинок з Дніпром-1 з капітанською пов’язкою на руці.

Після завершення ігрової кар’єри продовжив роботу тренером в системі Колоса, тренуючи юнацьку команду ковалівців. Навесні 2024 року Поздєєв був представлений у ролі головного тренера команди. Олександр вважається молодим та перспективним тренером, який ще в Колосі U-19 намагався грати в гострий атакувальний футбол. Нетиповий випадок для ковалівського клубу, який до цього сповідував доволі організований, але захисний підхід до гри.

Сергій Рудика, фото: ФК Карпати Львів

14 червня 1988 року у місті Запоріжжя народився Сергій Рудика – легенда запорізького Металурга, півзахисник харківського Металіста та низки інших клубів, чемпіон Першої ліги.

Більшу частину своєї ігрової кар’єри Рудика провів у складі рідного Металурга (2005-2015). За цей час хавбек провів 124 матчі, забив дев’ять голів та віддав чотири результативні передачі. Пізніше (2019) Сергій також виступав за МФК Металург, за який зіграв у 10 поєдинках.

В Україні Рудика встиг також пограти за харківський Металіст (13 матчів, гол), Маріуполь (18 матчів, два асисти, перемога в Першій лізі), луганську Зорю (10 матчів) та львівські Карпати (п’ять матчів). У 2020 році Рудика виступав за аматорський колектив Таврія-Скіф.

Разом з тим півзахисник пробував свої сили і за кордоном: Білорусь (Шахтар Солігорськ, Дніпро Могильов) та Болгарія (Верея). На початку 2022 року Рудика оголосив про завершення ігрової кар’єри.

Микита Кравченко, фото: ФК Полісся

14 червня 1997 року у місті Зугрес (Донеччина) народився Микита Кравченко – вихованець маріупольського Іллічівця, захисник київського Динамо, ковалівського Колоса та житомирського Полісся.

На дитячо-юнацькому рівні Кравченко виступав за донецький Шахтар та Іллічівець. За першу команду приазовців провів два поєдинки, після чого перейшов до київського Динамо.

Саме з 2015 року контракт Микити належить столичному грандові, проте більшу частину часу проводив поза його межами, виступаючи на правах оренди за інші клуби: Олімпік (Донецьк), Колос та Дніпро-1. Найбільше матчів провів у лавах Колоса – 33 (два асисти). За першу команду біло-синіх відіграв у восьми поєдинках, результативними діями не відзначався.

Сезон 2023/24 провів на правах оренди за житомирське Полісся: 15 матчів, два асисти. Контракт Кравченка з Динамо чинний до 31 грудня 2024 року.

14 червня 2006 року на «Ред Булл Арені» в Лейпцигу відбувся матч першого туру чемпіонату світу, в якому Іспанія зустрічалася проти команди України.

Перший млинець нанівець, як то кажуть. У своєму дебютному поєдинку на чемпіонаті світу збірна України під керівництвом Олега Блохіна була розтрощена іспанцями. 

Півзахисник синьо-жовтих Максим Калиниченко пригадував, що до «успіху» в першому в історії матчі збірної на ЧС доклався володар «Золотого м’яча» Андрій Шевченко:

«Шевченко сказав, що Іспанію без тактики ми не переграємо, треба переміщатися, перекривати якісь зони. Володимирович дивився, а потім сказав: «Ну, давай, показуй».

І ось ми кілька днів без м'яча були цим зайняті: пересувалися без м'яча. До організації тренування Шевченко приклав руку, але після цього Блохін йому сказав, щоб не підходив».

Чемпіонат світу-2006, перший тур

Іспанія – Україна 4:0 (2:0)

Голи: Хабі Алонсо, 14, Вілья, 17, 48 (пенальті), Торрес, 80

Вилучення: Ващук, 48

  • Іспанія: Касільяс, Пернія, Пуйоль, Хаві, Торрес, Луїс Гарсія (Фабрегас, 75), Хабі Алонсо (Албелда, 55), Рамос, Маркос Сенна, Вілья (Рауль, 55), Пабло.
  • Україна: Шовковський, Єзерський, Ващук, Русол, Несмачний, Тимощук, Гусін (Шелаєв, 46), Ротань (Ребров, 61), Гусєв (Воробей, 46), Воронін, Шевченко.

Не вдалось завантажити відео.

14 червня 2022 року у польській Лодзі на арені «ЛКС» відбувся поєдинок Ліги Націй четвертого туру дивізіону В, у якому Україна приймала Ірландію.

Синьо-жовті під керівництвом Олександра Петракова не зуміли здолати ірландську збірну, обмінявшись голами. Рахунок у грі відкрив Нейтан Коллінс, а вже на початку другого тайму Артем Довбик відновив паритет, встановивши паритет у матчі. 

Ліга Націй, четвертий тур

Україна – Ірландія 1:1 (0:1)

Голи: Довбик 47 – Коллінс 31

  • Україна: Різник, Караваєв, Забарний, Матвієнко (Попов, 73), Миколенко, Сидорчук, Шапаренко, Зінченко, Ярмоленко, Маліновський (Мудрик, 28), Довбик (Сікан, 73).
  • Ірландія: Келлехер, Коллінс, О'Ші, Леніхен, Браун, Моламбі (Хендрік, 67), Каллен, Найт (Хуріхейн, 67), Макклін, Хоган (Робінсон, 56), Перротт (Огбене, 82).

Не вдалось завантажити відео.

14 червня 2015 року на «Львів Арені» відбувся поєдинок відбору на чемпіонат Європи, в якому Україна приймала збірну Люксембурга.

На старті другої половини гри Артем Кравець відкрив рахунок, відзначившись голом грудьми. Подвоїв перевагу команди Михайла Фоменка – Денис Гармаш, який замкнув головою подачу В'ячеслава Шевчука. Наприкінці матчу Сергій Сидорчук та Андрій Ярмоленко спричинили метушню в штрафному майданчику Люксембургу, що призвело до грубої помилки захисника гостей, якою скористався Євген Коноплянка, що і довів рахунок до розгромного.

Відбір на чемпіонат Європи, шостий тур

Україна – Люксембург 3:0 (0:0)

Голи: Кравець, 49, Гармаш, 57, Коноплянка, 87

  • Україна: Пятов, Морозюк, Хачеріді, Ракицький (Кучер, 77), Шевчук, Степаненко, Сидорчук, Ярмоленко, Ротань (Гармаш, 46), Коноплянка, Кравець (Селезньов, 71).
  • Люксембург: Жубер, Шано, Шнелль, Мальже, Янс, Жерсон, Да Мота (Девілль, 69), Пайяль, Мутш, Хольтер (Філіппс, 77), Тюрпель (Бенсі, 52).

1960 — нар. Бора Костіч (Югославія) — чемпіон ОІ-1956, рекордсмен «Црвени Звєзди» за кількістю м’ячів, забитих за клуб.

1943 — нар. Піт Кейзер (Нідерланди) — переможець КЄЧ 1971-73 рр., напарник Кройфа в нападі «Аякса», їх називали «королівська пара».

1951 — пом. Гордон Ходжсон (Англія) — форвард «Ліверпуля» та «Лідса», забив 287 м’ячів у D-1.

1971 — нар. Хакан Мільд (Норвегія) — один із найкращих футболістів у історії «Гетеборга». Призер ЧС та ЧЄ.

1976 — нар. Массімо Оддо (Італія) — чемпіон світу-2006, працює тренером «Пескари».

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт