36 років тому отримав «Золотий м’яч»: згадуємо, як Бєланов здобув нагороду найкращого гравця Європи

Переглядів 445
Артем Жилінський Артем Жилінський
1 голос
36 років тому отримав «Золотий м’яч»: згадуємо, як Бєланов здобув нагороду найкращого гравця Європи
Ігор Бєланов. Фото: Google
У 1986 році Ігор Бєланов визнаний найкращим футболістом Європи за версією видання France Football та нагороджений призом «Золотий м'яч». Українець отримав 84 бали від європейських журналістів.

Вдала та яскрава гра на чемпіонаті світу в Мексиці, а також блискучі виступи у складі біло-синіх, які здобули Кубок володарів Кубків УЄФА, стали основою визнання Бєланова у футбольній Європі.

«Золотий м'яч» був вручений Бєланову 18 березня 1987 року в Києві перед початком чвертьфінального матчу Кубку Чемпіонів проти стамбульського Бешикташа. 

Як пізніше зізнався сам тріумфатор, зайве хвилювання від радісної події завадило відзначитись йому в тому матчі. Так, пробиваючи пенальті на 86-й хвилині, він влучив у перекладину. Це був перший випадок, коли Бєланов не забив пенальті.

Топ-5 гравців 1986 року за версією європейських журналістів

  • Ігор Бєланов (нападник, Динамо Київ, збірна СРСР) – 84 бали
  • Гарі Лінекер (нападник, Барселона, збірна Англії) – 62 бали
  • Еміліо Бутрагеньо (нападник, Реал Мадрид, збірна Іспанії) – 59 балів
  • Мануель Аморо (захисник, Монако, збірна Франції) – 22 бали
  • Пребен Ельк'єр-Ларсен (нападник, Верона, збірна Данії) - 22 бали

Ігоря Бєланова на перше місце в опитуванні поставили видання, які представляли НДР, ФРН, Бельгію, Нідерланди, Польщу, Швецію, Чехословаччину та СРСР.

Ще один представник Динамо Олександр Заваров набрав 20 балів та розділив 6-те місце з форвардом Ліверпуля Іаном Рашем. Динамівський маестро отримав перші місця від Болгарії та Франції.

X