Аргентинський «Чаклун» на українській землі

Переглядів 156
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Представляємо найкращого легіонера чемпіонату україни 2013 року за версією «УФ»

Володимир БОБИР.

Перемігши у щорічній номінації «Легіонер року» (другим фінішував уже колишній футболіст «Шахтаря» Генріх Мхитарян) газети «Український футбол», аргентинський хавбек заслуговує на особливу увагу з нашого боку. Отож ми вирішили детальніше познайомити наших читачів із персоною нинішнього капітана та лідера «Металіста».

Хосе Соса, мабуть, один із небагатьох прикладів того, як до української команди приїздить гравець із провідного національного чемпіонату Європи, а не із Латинської Америки чи Балкан. Адже переманити гравця до нашої першос­ті з італійського «Наполі», який до того ще пограв за «Баварію», дорогого вартує.

ЗІРКОВИЙ СВІТАНОК

Розпочав футбольну кар’єру Хосе в аргентинському «Естудіантесі» 2002 року. Зірковий час у рідному для Соси клубі настав у «золотому» матчі за чемпіонство 2006 року. Нагадаємо, того сезону його «Естудіантес» і славетний «Бока Хуніорс» фінішували з однаковими показниками в апертурі. За регламентом чемпіонату, команди, які набрали однакову кількість очок, мають вия­вити чемпіона в очному поє­динку. Потрібно сказати, що Хосе відіграв вирішальну роль у тому протистоянні. За нічийного рахунку — 1:1 — Соса наважився виконати штрафний удар, здобувши це право від свого кумира — легендарного Хуана Себастьяна Верона, який залишив м’яча молодому півзахисникові. І виконав, що називається, по-чемпіонські: блискавичний постріл у кут воріт забезпечив «Естудіантесу» чемпіонство! Загалом, на той час Соса забив 12 м’ячів. Додамо, що тодішнім наставником «левів» був Дієго Сімеоне.

Така блискуча гра Соси зразу привернула увагу провідних європейських клубів, які бажали бачити у своєму складі талановитого аргентинця. Найспритніше діяла мюнхенська «Баварія», яка взимку 2007 року оформила трансфер Соси. Паралельно із цим збулася й одна з найзаповітніших мрій Хосе — дебют за національну збірну Аргентини. Це сталося навесні того ж року в товариському матчі проти команди Мексики.

Та повернімося до клубних справ. Погравши за баварців два роки (35 матчів, 2 голи), опинився в оренді у своєму ж, аргентинському, клубові. Проте у складі «Естудіантеса» він надовго не затримався, тож уже незабаром підписав чотирирічну угоду з італійським «Наполі». Граючи за неаполітанців (24 матчі, 1 гол), Соса став цікавим для скаутів харківського «Металіста». І вже влітку 2011 року було оголошено про перехід аргентинського хавбека до складу команди Мирона Маркевича.

УКРАЇНСЬКИЙ ЩАБЕЛЬ КАР’ЄРИ

Прийшовши до «Металіста», Соса не зразу став першою скрипкою в команді. Проте було помітно, що цей виконавець досить упевнено та виважено рухався до своєї мети — стати одним із лідерів свого нового клубу. У дебютному для себе сезоні за харків’ян, аргентинець провів немалу кількість матчів — 26, ще й зумів п’ять разів відзначитись у воротах суперників. Дедалі частіше роль Соси в «Металісті» ставала все помітнішою (особ­ливо за довгої відсутності у складі Хав’єра через травму), зокрема, це стосувалося гри команди в атакувальному плані. Швидкісні рейди обома флангами, зразкове виконання штрафних ударів і чудове бачення поля все більше виокремлювали Сосу з-поміж інших легіонерів харківського клубу. Доказом цього став уже сезон-2012/2013, у якому нестримний півзахисник записав на свій рахунок уже сім забитих м’ячів і здобув разом із своєю­ командою (вперше в історії «Металіста») «срібло» чемпіонату.

Нинішній сезон для талановитого півзахисника можна вважати найуспішнішим за всі три роки на українській землі. Нинішній «Металіст» уже неможливо уявити без одинадцятки у стартовому складі. Аргентинець, який став капітаном команди, повністю уособлює атакувальний потенціал команди Мирона Маркевича. Особливо це було помітно в найважливіших для харків’ян матчах. Згадати бодай гру аргентинського легіонера в принципових двобоях із «Динамо» та «Карпатами», в яких Соса не лише відзначився забитими м’ячами, а й безпосередньо виступав головним конструктором атак. Тому не дивно, що вболівальники все частіше згадували Хосе, як основного претендента на звання найкращого іноземця українського чемпіонату.

МАРКЕВИЧ ГОВОРИТЬ ПРО СОСУ

Хто може розповісти краще про гравця, ніж його тренер? Саме тому ми звернулися за коментарями до головного наставника «Металіста» Мирона Маркевича. До вашої уваги думки українського фахівця про аргентинського хавбека:

Про Сосу як гравця:

«Хосе є професіоналом і спорт­сменом із великої літери. Справжній лідер на полі, із чудовим рівнем майстерності, який щоразу повністю віддається грі. Недарма він є кандидатом до складу національної збірної Аргентини».

Про сильні сторони:

«Найперше, що потрібно сказати про Сосу, це його самовіддача — це є основним. Яка би не була гра, він віддається повністю. Звичайно ж, він сильно оснащений і технічно, в нього немає слабких місць».

Про характер:

«Спілкуватись із ним нормально, як і в будь-якої людини є свої дивацтва, але це аж ніяк не впливає на тренувальний процес, чи його гру, чи ставлення до мене та команди. Він обдарований футболіст».

Про товаришів у команді:

«Товаришує з Бланко та Гомесом. Вони аргентинці, тому ближчі один до одного. Він капітан команди, тому старається бути з усіма в команді у хороших взаєминах».

Про перехід до «Металіста» з «Наполі»:

«Звичайно, це було не просто. Але ж він нам повірив, і, я думаю, він не жалкує про це. Саме від нас він потрапив у збірну Аргентини (мається на увазі виклик Соси головним тренером Алехандро Сабельєю на відбіркові матчі до чемпіонату світу 2014 року). Шкода, що ми того року не грали в Лізі чемпіонів…».

Так трапилося, що на момент створення цього матеріалу, дедалі частіше почали лунати чутки щодо подальшого працевлаштування Соси в іспанській «Малазі». Тому ми також вирішили поцікавитися цим питанням у наставника віце-чемпіо­на України.

Головний тренер харківського «Металіста» Мирон Маркевич у ексклюзивному інтерв’ю «Українському футболу» підтвердив інформацію, що аргентинський легіонер «Металіста» Хосе Соса в зимове міжсезоння може перейти до складу іспанської «Малаги». Орендна угода розрахована на три місяці.

На запитання, що Мирон Богданович знає з приводу інформації в різноманітних ЗМІ щодо переходу Соси до «Малаги», головний наставник «Металіста» сказав: «Є таке, він хоче на три місяці піти в оренду. Ми аж у березні починаємо грати, а іспанці й зараз грають, а Соса хоче потрапити до складу збірної Аргентини. У принципі, я його десь розумію». На конкретне запитання, чи розраховуватиме наставник «Металіста» на Сосу й після закінчення оренди, Мирон Богданович відповів: «А чому ні? Може він ще передумає, не знаю. Нам його буде не вистачати».

ЗАМІСТЬ P. S.

Знаєте, буде дуже прикро, якщо наш чемпіонат, який і так нині переживає не найкращі часи, втратить одного з найяскравіших і найталановитіших легіонерів. Саме тому хочеться сподіватися, що навіть після закінчення орендної угоди (можливої), аргентинський півзахисник, повернувшись до харківського клубу, продовжить тішити вболівальників своєю чудовою грою.