«Це вже не ваше»: у екстренера Динамо і збірної України забрали унікальну медаль – він вимагає справедливості

Переглядів 20838
Владислав Лютостанський Владислав Лютостанський
4 голоси
«Це вже не ваше»: у екстренера Динамо і збірної України забрали унікальну медаль – він вимагає справедливості
Йожеф Сабо. Фото: ФК Динамо
Колишній головний тренер збірної України та київського Динамо Йожеф Сабо намагається повернути власну бронзову медаль з чемпіонату світу 1966 року.

Екснаставник київського Динамо та збірної України Йожеф Сабо розповів, що намагається забрати власну медаль з київського музею, щоб передати її у власний музей, який знаходиться в Ужгороді.

«Річ у тім, що розв'язання цього питання ще попереду, оскільки війна. Коли відкрили футбольний музей в Ужгороді, то я відніс туди свої нагороди, футболки, бутси. Потім я захотів забрати медаль з музею спортивної слави України, куди її віддав ще раніше. Але я ж не віддав її туди на все життя».

Сабо намагався особисто розв'язати це питання, але йому відповіли, що ця медаль тепер належить не йому, а державі. 83-річний екстренер сподівається повернути нагороду після завершення війни.

«Коли я прийшов, щоб забрати її, то мені жінка одна сказала: «Це вже не ваше, а державне». Ну як це не моє? Я ж хотів забрати її, щоб віддати в інший музей. І мені ще не повернули, але я з цим розбираюся.

Якщо буду живий, коли закінчиться війна, то буду писати лист кудись, щоб мені повернули медаль, оскільки це єдина медаль в Україні з чемпіонату світу», – розповів Сабо в інтерв'ю ютуб-каналу «Футбольна Хата».

  • Збірна СРСР, у складі якої грав Сабо, дійшла до 1/2 фіналу чемпіонату світу 1966 року, де поступилася ФРН (1:2).
  • У матчі за третє місце команда програла Португалії (1:2), проте в ті часи за регламентом, бронзові медалі видавали й за четверте місце.
  • Сабо був головним тренером Динамо в періоди 1994 року, 1995-1997 рр., в сезоні 2004/2005, а також у 2007 році.
  • Також Йожеф Йожефович очолював збірну України в 1994 році та з 1996 по 1999 рік.