ДАНИЛОВА НЕ ВИБРАЛИ, ЯК БЛАТТЕРА

Переглядів 190
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Вибори президента прем’єр-ліги, під час яких у Віталія Данилова не було конкурентів, перенесені на пізнішу дату

Ми завчасно прибули до готелю «ІнтерКонтиненталь», де повинні були вибирати президента прем’єр-ліги. Першим побачили одного з керівників «Севастополя» Олександра Красильнікова, який подякував журналістам за новину, що начебто Юрій Бакалов найближчим часом очолить кримську команду: «Уперше чую про Бакалова. Ми ще не визначилися з новим керманичем. Що стосується виборів президента прем’єр-ліги, то ми не бачимо проблем у тому, що Віталію Данилову немає альтернативи». Віце-президент «Металіста» Сергій Волик також спокійно поставився до цієї ситуації, хоча й підкреслив: було би краще, якби президент прем’єр-ліги мав альтернативу. Власне Данилов зазначив: хоча це й не скромно, але на виборах президента ФІФА в Йозефа Блаттера також не було конкурентів. Гендиректор «Чорноморця» Сергій Керницький зазначив, що не має нічого проти нинішнього очільника прем’єр-ліги, та й узагалі задоволений співпрацею з різними службами цієї організації.

Разом із севастопольцями, харків’янами та одеситами на збори прибули представники ще семи клубів — «Шахтаря», «Зорі», «Ворскли», донецького й запорізького «Металургів» та «Іллічівця». Останнім примчав віце-президент «Говерли» Олександр Шуфрич. Як потім з’ясувалося, повинен був узяти участь у засіданні й представник «Таврії», проте його так і не дочекалися.

Окрім сімферопольців, не з’я­вилися представники ще п’яти клубів — «Динамо», «Дніпра», «Карпат», «Волині» й «Арсеналу», якого досі офіційно не виключили з чемпіо­нату. Через те, що не набралося, як прописано в регламенті, 2/3 учасників, а це — 11 із 16, і не назбирався кворум, вибори президента прем’єр-ліги не відбулися.

Чому так сталося, президент прем’єр-ліги пояснив наступним чином: «Чесно кажучи, здивований тим, що трапилося. Це саботаж, а що це ще може бути? Ураховуючи, що чотири із шести клубів, представники яких сьогодні не з’явилися на вибори, відверто апелювали до мене, то нічого дивного в тому, що вибори сьогодні не відбулися, немає. Думаю, що відповідати, чому так сталося, повинні ті люди, які влаштували саботаж, а не я. Тим більше, що недавно, перед матчем Україна — Франція, я зустрівся з усіма власниками клубів, котрі говорили, що потрібно провести збори й вирішити кілька важливих питань. Тому говорити про логіку речей мені складно».

Щодо зняття зі змагань київського «Арсеналу» та подальших змін у регламенті УПЛ, Віталій Богданович зазначив: «Єдина хороша новина на сьогодні — в УПЛ залишилося 16 команд. Я всіх вітаю з цим. Ми нічого не можемо зробити з турнірною таблицею, оскільки на сьогодні прем’єр-ліга не може усунути із чемпіонату клуб, який припинив своє існування. Нині ми в правовому глухому куті. УПЛ є, в ній 16 клубів, є президент Данилов, хоча хтось цього не хоче, й ми рухаємося так, як рухаємося. Ми не можемо ухвалити рішення щодо турнірної таблиці. Може, ті, хто сьогодні ухвалив рішення не приїжджати сюди, не думав, що турнірна таблиця буде в такому ж стані. Ми будемо радитися із ФФУ, звертатися в комітети УЄФА, може, там нам підкажуть вихід із цієї ситуації.

Ми ж спілкуємося з європейськими партнерами, з нашими колегами. Нас знають, знають наші клуби, наших футболістів, це приємно. І коли такого роду скандали виходять на європейський рівень, це не додає іміджу та не підвищує привабливість нашої першості».

Віталій Данилов також сказав, що наразі саме він продовжує обіймати посаду президента УПЛ, і буде це робити доти, допоки не відбудуться повноцінні вибори: «Поки президент УПЛ — я, й залишуся ним до того моменту, доки не будуть призначені нові вибори. Просто сумно, що рік закінчується на такій ноті. Завдання прем’єр-ліги — організувати турнір, організувати збори. Я не можу впливати на ті клуби, котрі приходять або не приходять на зібрання. Думаю, впродовж трьох днів я спробую поговорити з усіма власниками, з тим же паном Коломойським, щоби він пояснив свою позицію, висловив свої пропозиції. Йти на перерву з таблицею, враховуючи результати неіснуючої команди, неправильно. Це також позначається на настроях команд, які йдуть на перерву, перебуваючи на тому чи іншому місці».

На запитання щодо комерційної складової ліги та заробітків клубів Віталій Данилов відповів: «Клуби могли би заробляти набагато більше, якби існував єдиний пул. Але ситуація склалася таким чином, що ми маємо два пули. Є власник клубу, який має свій телеканал «2+2» і хоче транслювати матчі УПЛ, і ТРК «Україна». Я пропонував, аби пройшов тендер, відтак усі команди від цього тільки б виграли. Однак виконком ФФУ передав усі права безпосередньо клубам на 8 років. Таким чином, на сьогодні УПЛ ніяк не може вплинути на те, щоб об’єднати пул.

 

P. S. Позачергові збори представників клубів вищого дивізіону призначені на 18 грудня. Серед питань на порядку денному — доля «Арсеналу».

Роман КИРІЄНКО, Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X