Дмитро ГРИШКО: «Намагатимемося довести, що українські гравці нічим не гірші за легіонерів»

Переглядів 94
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Центрбек «Олімпіка» розкрив секрет Удалого виступу донеччан у першому дивізіоні та розповів про те, на що сподівається від дебюту команди в прем’єр-лізі

— Дмитре, наскільки знаю, ви збиралися у відпустку до Одеси. Чи вдалося здійснити задумане?

— Вирішив провести весь цей час у батьків у Горлівці. Усвідомив, що, враховуючи напружену суспільно-політичну ситуацію в Донбасі, немає сенсу кудись їхати, бо через тиждень-два все одно повертатися. Зізнаюся, невизначеність із тим, будемо готуватися чи ні, де, коли виступати, інші подібні питання, — усе це трохи психологічно тисне. Слава Богу, що ми зібралися на своїй базі й приступили до роботи. Чесно кажучи, вже скучив за м’ячем.

— Травма, отримана в кінці минулого сезону, не дозволила підтримувати форму в міжсезоння?

— Ні, на щастя травма відпустила, тож відчув, що можу й з м’ячем працювати, й робити пробіжки, ривки. Відпочивав активно: майже через день грав у міні-футбол, теніс, здійснював пробіжки.

— Багато хлопців із «Олімпіка», в кого немає досвіду виступів у прем’єр-лізі, з великим хвилюванням чекають дебюту у вищому дивізіоні. А які почуття переповнюють вас, коли є досвід ігор у еліті?

— У мене, безумовно, теж є хвилювання, але не перед командами, з якими доведеться змагатися, а у зв’язку з тим, що нашому клубу всього 13 років, і хлопці в команді зібрані хоч і перспективні, але молоді. Але намагатимемося довести, що «Олімпік» не випадково вийшов у прем’єр-лігу і що хлопчиками для побиття ми там не будемо. Так, у нас небагато досвідчених футболістів, які понюхали пороху прем’єр-ліги, але нічого страшного. Треба довести своєю грою, що ми гідні бути в еліті, тож прохідною командою не будемо.

Багато футболістів, говорячи про секрет успіху «Олімпіка», відзначають чудову атмосферу в колективі. Та тільки завдяки цьому показнику провести 20-матчеву безпрограшну серію, виступити стабільно, напевне, було би неможливо?

— Ми досить довго граємо одним складом, отож утворився стрижень команди — це вісім-дев’ять осіб. Ми розуміємо один одного з півслова, досить зіграні. Кожен із нас знає, що робити на футбольному полі, яка роль йому відведена. Чіткі установки тренера ми намагаємося виконувати. А те, що невдало провели кінець турніру в першій лізі, це, як кажуть, ложка дьогтю в бочці меду. Сталося це тому, що кілька футболістів основного складу травмувалися й не змогли взяти участь у тих іграх. У нас, якщо з основних восьми чоловік кістяка бодай двоє-троє випадає, це болісно позначається на командній грі.

Роман Санжар зазначив, що саме ця група на своїх плечах витягла матчі в першій лізі. Наскільки готові ви взяти відповідальність у поєдинках уже на іншому рівні, в прем’єр-лізі?

— Хотів би, щоби мене правильно зрозуміли. Стрижень у нашому випадку — це не тільки ті футболісти, які регулярно виходили на поле з першої хвилини, а й ті, хто виходив на заміну, бо вони теж унесли свій великий вклад у досягнення запального результату. Це — досвідчені гравці, які в потрібний або навіть критичний момент у матчі ведуть за собою, підказують молоді. У грі лідерів може бути один-два, якщо таких людей у команді більше — це здорово! Що стосується майбутніх ігор у прем’єр-лізі, то, повторюся, нічого страшного тут немає: в нас є досвідчені хлопці, а тим, хто прийде, ми зразу даємо зрозуміти, що в нашій команді ніхто нікого не пресує, будь ласка, підписуйте контракти, розвивайтеся й показуйте найкращі якості.

— Дмитре, коли ви виступали за «Чорноморець», тоді ще не було в українських командах такої великої кількості якісних легіонерів, як сьогодні. Наскільки тяжче буде «Олімпіку» протистояти колективам, де півскладу бразильців, аргентинців, інших представників футбольних держав?

— У «Чорноморці» на першій порі, коли туди прийшов, не було багато легіонерів. Але поступово, якщо наставники робили ставку на легіонерів, їх брали. Як проти них діяти? Вони такі ж люди. Ми грали вже на зборах і з «Шахтарем», із іншими командами за кордоном. Отож із «Олімпіком» постараємося продемонструвати всім, що наші українські футболісти нічим не слабкіші, а може, навіть і сильніші за іноземців, які тут грають. Хоча, безумовно, не можна не визнати, що у«Шахтарі», «Дніпрі», «Металісті», «Динамо» зібрані хороші легіонери, які можуть вирішити долю матчу з напівмоменту. Ми це розуміємо. Але будемо доводити, що гідні виступати серед найкращих колективів країни.

Дмитро ДОЙНІКОВ.