«Дніпро» бенкетує в Іспанії

Переглядів 302
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» продовжує слідкувати за зимовою підготовкою вітчизняних клубів еліти

«Шахтар» на мінорній ноті закінчив перші збори в ОАЕ. В заключному товариському матчі з російським «Краснодаром» «гірники» без варіантів поступилися підопічним Олега Кононова з рахунком 2:0. Результат поєдинку вирішили два забитих м’ячі наприкінці першого тайму. У складі краснодарців відзначилися Шипіцин та Гранквіст. Для чемпіона України ця поразка стала першою. Нагадаю, в Еміратах «помаранчево-чорні» провели 6 ігор, 5 з яких виграли та 1 програли. Різниця м’ячів 7–3. На Батьківщину «Шахтар» прилетів 26-го вночі, а вже 28 січня вирушить на другий навчально-тренувальний збір до Ізраїлю, де візьме участь в Об’єднаному суперкубку. В турнірі також зіграють «Зеніт», ЦСКА та «Металіст».

У іспанській Марбельї на тлі важких фізичних навантажень «Динамо» провело другий спаринг — з азербайджанським «Баку». У складі киян 30 хвилин відіграв молодий захисник Дмитро Рижук, котрому Олег Блохін дав шанс проявити себе в першій команді. Для першого разу, правий захисник показав себе доволі непогано, впевнено діючи проти швидких нападників суперника. Щодо самого поєдинку, то динамівці розписали з бакинцями бойову нічию — 1:1. На реалізований одинадцятиметровий в першому таймі від Гусейнова кияни відповіли точним ударом головою Ідейє на 89-й хвилині. Завершували ж перший тренувальний тиждень динамівці матчем з хорватською «Рієкою». Фінальний рахунок зафіксував розгромну перемогу киян — 4:1.

Надалі ж «біло-сині» продовжать займатися за інтенсивною програмою, у режимі дворазових тренувань. Наступний контрольний матч у «Динамо» запланований на 28 січня з румунським «Стяуа».

На цьому тижні «Металіст» встиг закінчити перші збори в ОАЕ та вирушити на другий підготовчий етап до Ізраїлю. В Еміратах через різні причини у складі харків’ян були відсутні Дієго Соуза, Хав’єр, Азеведо, Гомес, Березовчук та Дишленкович. За словами першого віце-президента Сергія Волика, «не потрібно шукати тут якогось саботажу. Ситуація робоча і, головне, керована. Ми в курсі всього, що відбувається. Кожен із футболістів мав певні причини для того, щоби пропустити перший командний збір». Вже прибувши до України, лави харків’ян поповнив Рустам Худжамов. Наскільки відомо, наразі з маріупольцем контракт не підписаний, й по ньому приймуть рішення після ізраїльського збору. До Землі Обітованої підопічні Маркевича відправилися 25 січня, де разом із донецьким «Шахтарем» з 30 січня по 5 лютого зіграють в Об’єднаному суперкубку. 27 січня відбулася товариська зустріч з представником першого російського дивізіону — хабаровською «СКА-Енергією».

На добре знайомій для «Дніпра» іспанській землі команда продовжує підготовку до весняної частини сезону. Так, вже на першому зборі підопічні Хуанде Рамоса тріумфували в товариському турнірі «Casino Marbella Cup». У ході змагань дніпряни упевнено переграли латвійську «Юрмалу» з рахунком 8:1 та угорський «Відеотон» — 4:0. Головною нагородою стала вечеря в одному з ресторанів Марбельї. Наступний поєдинок дніпропетровці проведуть 28 січня з болгарським «Локомотивом» із Пловдіва. Та поки дніпропетровці працюють у три поти, трансферні чутки наполегливо сватають Євгена Коноплянку до французького ПСЖ, який начебто всерйоз зацікавився українським вінгером і готовий викласти за нього необхідну суму. Наразі трансфер Коноплянки неофіційно оцінюється в 17 мільйонів євро.

24 січня «Чорноморець» закінчив програму першого навчально-тренувального збору, котра тривала 13 днів і проходила в Туреччині. Пі­допічні Романа Григорчука провели три товариські поєдинки, у двох з яких перемогли, ще в одному зіграли унічию. Мирний результат був зафіксований в останній день перебування «моряків» на зборах у матчі з бухарестським «Динамо». Українці зусиллями Рієри у середині другого тайму вийшли уперед, однак перемогу втримати не змогли, й дозволили румунам зрівняти рахунок. Другий збір «Чорноморець» проведе в період з 27 січня по 6 лютого.

Повноцінні збори 22 січня розпочала «Зоря», котра вирушила до Туреччини. На берегах Босфору і Дарданелл луганці пробудуть до 5 лютого, й проведуть за цей час чотири товариські поєдинки. Програма підготовки у підопічних Вернидуба вкрай насичена, адже його футболістам доведеться працювати в режимі дворазових тренувань. По ходу зборів до команди приєднався нападник донецького «Шахтаря» Пилип Будківський, якого луганці взяли в оренду терміном на 2 роки з першочерговим правом подальшого викупу. У першому ж контрольному матчі, який відбувся 26 січня, «Зоря» у непростих погодних умовах (гра відбувалася під сильним дощем та шквальним вітром) зіграла унічию з карагандинським «Шахтарем» — 2:2.

У неділю, 26 січня, рейсом Анталія — Київ додому повернулася «Ворскла». За два тижні роботи полтавська команда провела чотири контрольних поєдинки, в яких одного разу поступилася, ще раз зіграла внічию і двічі святкувала вікторію. Напередодні вильоту хлопці Василя Сачка на дві голови виявилися сильнішими за представника Хорватії «Хрватскі Драговоляц». Ворскляни зіграли двома складами, й у кожному таймі по разу відзначилися у воротах суперників. Точні удари на свій рахунок записали Дедечко та Яхович. В Україні «біло-зелені» пробудуть до 30 числа, після чого знову повернуться до Туреччини, де й проведуть другий збір. Перший спаринг український колектив проведе 1 лютого з польською «Ягеллонією».

Донецький «Металург» продовжує готуватися в турецькому Белеку. У режимі дворазових тренувань команда провела товариську зустріч зі срібним призером чемпіонату Китаю «Шаньдун Лунен», за який виступає екс-московський «армієць» Вагнер Лав. Саме бразилець і відкрив рахунок у матчі, однак потім донеччани не тільки відквитали пропущений м’яч (відзначився Нельсон), але й здобули впевнену перемогу завдяки дублю новачка Мутарі. Наступний спаринг «МетаДону» відбувся 27 січня з польською «Ягодиною».

На ялтинському етапі зимових зборів програма «Іллічівця» формувалася з прицілом на фізичні навантаження. Окрім «царської стежки», тестів Купера та різноманітних бігових вправ, маріупольські футболісти провели два товариські поєдинки. Щоправда, суперниками азовців стали представники першої української ліги, відтак клас, як то кажуть, взяв своє. Так, в останній день перебування в Криму підопічні Миколи Павлова мінімально здолали ПФК «Олександрія» — 1:0. Прострілом з лівого флангу від Чурка уміло скористався Кулач.

«Іллічівець» продовжить підготовку до сезону 12-денним навчально-тренувальним збором в Туреччині, куди вилетів 27 січня. 2 лютого «іллічі» мають зіграти з польським «Гурником».

«Волинь» Віталія Кварцяного традиціям українських клубів — узимку готуватися на турецьких землях — не зраджує, й також відправилася до берегів Середземного моря. Традиційно на першому зборі тренерський штаб лучан зробив ставку на закладання міцної фізичної бази, відтак футболістам доводиться багато бігати та готуватися в тренажерному залі. Останнім часом погода в турецькому Белеку погіршилася, тому запланований поєдинок із азербайджанським «Карабахом» довелося відмінити. До цього волиняни встигли програти новій команді Олександра Алієва махачкалинському «Анжи» — 1:0. Якщо з погодними умовами усе буде гаразд, «хрестоносці» сьогодні зіграють з польською «Лехією».

Враховуючи несприятливі погодні умови в турецькому Белеку, «Карпати» також були змушені дещо коригувати свою програму підготовки. Так, у суботу, 25 січня, планувалося провести товариську зустріч з «Насафом», однак шквальний вітер, проливний дощ та блискавка завадили львів’янам втілити задумане в життя. Тоді гру перенесли на ранок неділі, проте негода вперто не хотіла відступати, й підопічним Севидова довелося задовольнитися тренуванням. 27 січня відбувся конт­рольний матч «біло-зелених» з хорватським «Сплітом».

Не оминула негода й Анталію, де готується ПФК «Севастополь». Команда Ангела Червенкова встигла провести один контрольний матч, розписавши мирову з владивостоцькою «Луч-Енергією» — 1:1. Варто зазначити, що росіяни уникли поразки в доданий арбітром час. На вихідних, зокрема в суботу, 25-го січня, футболісти кримської команди готувалися за планом: зранку гравців поділили на дві групи, які чергували заняття в тренажерному залі і на футбольному полі готельного комплексу (легкоатлетична підготовка під проливним дощем). А вечірнє тренування через примхи погоди довелося замінити позаплановим теоретичним заняттям, в ході якого футболісти розбирали попередній контрольний матч з «Луч-Енергією». В понеділок на севастопольців очікує спаринг з віце-чемпіоном Литви — «Атлантасом» з Клайпеди.

Запорізький «Металург», судячи з усього, знав, що турецьке узбережжя накриють дощі, і швиденько провів два контрольних поєдинки. Підопічні Олега Тарана у четвер, 23-го січня, мінімально здолали південнокорейський клуб «Йонсей». На 63-й хвилині Дмитро Юсов сильним і точним ударом увігнав м’яч у верхній кут воріт. Вже наступного дня «козаки» провели другий спаринг — з чемпіоном Азербайджану — «Нефтчі». Цього разу перемогти українському колективу не вдалося — 0:0. В обох матчах тренерський штаб металургів перевірив практично усіх наявних гравців, виставляючи на кожен з 4-х таймів новий склад. Також найближчим часом склад «Металурга» може поповнити болгарин Сімеон Райков, котрого наразі Олег Таран перевіряє на профпридатність.

Головний ньюзмейкер трансферного ринку України — «Говерла» — за минулий тиждень встиг закінчити перший етап підготовки та приступити до другого. У суботу, 25 січня, підопічні В’ячеслава Грозного прибули до Анталії й розмістились у п’ятизірковому готелі «Royal Holiday Palace». Через шторм футболісти «Говерли» на футбольне поле не виходили, а займалися у тренажерному залі та робили пробіжки. На турецькому зборі в ужгородців заплановано 4 товариські поєдинки — 28 січня з ФК «Поханг» (Південна Корея), 1 лютого — з польським «Гурніком», 4 лютого — з казахським «Ордабаси», а завершать закарпатці підготовку двобоєм з єреванським «П’юніком» 8 лютого.

Роман КИРІЄНКО.

X