Головне, висвітлено проблему

Переглядів 243
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Головне, висвітлено проблему

Ситуація із заявою Еріка Хагена вже встигла набути розголосу: крім звичного за таких обставин обговорення у соцмережах і форумах, ми вже почули спробу спростування Діка Адвоката, голландського тренера, який очолював пітерський клуб тоді, коли там грав норвезький центрбек. Натомість російські можновладці прогнозовано мовчать… Ми вирішили підключити до розгляду теми знану у світовому футболі особу, ледь не кожне інтерв’ю якої стає резонансним…

Дмитро СЕЛЮК,
міжнародний юрист:

— Нічого особливого не трапилося: так, це має місце як у Росії, так і в Україні. Я неодноразово говорив про те, наскільки часто в УПЛ і РПЛ трапляються «дивні матчі» або «дивний арбітраж».

Тут, бачите, особлива оказія з легіонерами: наші, «совєцькі», футболісти переважно мовчать, їх оцьому навчили — існує багатолітня «традиція». З іноземцями інша справа: всім власникам вітчизняних ФК треба бути готовими до того, що деякі варяги, повернувшись додому, якогось моменту вирішать розповісти все.

Чому на це зважився конкретно Хаген? Наскільки мені відомо, він тяжкохворий, у нього складна стадія раку головного мозку. Ерік став дуже релігійним, нині він більше спілкується з Богом, із Ісусом Христом, тому хоче встигнути покаятися в усіх тих речах, які він зробив і які є неправильними з точки зору християнства. Ось і розповів журналісту те, що його мучило.

Чи правда це? Ймовірно. Недавно інший екс-пітерець — чеський тренер Властиміл Петржела говорив щось схоже. Та всі знають про це! Знають, що у світовому футболі наявне таке явище, а особливо воно розповсюджене в країнах колишнього соцтабору.

Для мене дивним було одне — те, що змова сталася не на рівні клубів, а між самими гравцями. То, можна сказати, щось новеньке!

Чи матиме історія продовження, чи візьметься за її розгляд РФС або тамтешня прокуратура? Залежить од кількох факторів: потрібне бажання російських владоможців; можливо, доведеться запрошувати Хагена приїхати для свідчень; та й узагалі — немає конкретики (про який матч ідеться, коли відбувся?).

Як на мене, головне не те, чи «розкрутиться» історія, голов­не — висвітлено проблему, що існує.

Прикро інше: заяву зробив уже екс-футболіст, а ось дочекатися такого від виконавця, котрий виступає… Вони бояться, бо розуміють, що в такому випадку стануть ізгоями — як у себе в клубі, так і в чемпіонаті, де задіяні. Тільки тоді, коли гравці почнуть масово розповідати, до чого їх змушують, що вимагають, можливе якесь очищення.

X