Гостинні господарі

Переглядів 408
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Напередодні центрального матчу туру в Донецьку ветеран «Шахтаря» Віктор Звягінцев поділився з «УФ» думками щодо майбутньої гри. У матеріалі він зробив акцент на больових точках нинішнього «Шахтаря». І як у воду дивився: від чого застерігав «гірників» (недостатній настрій, невпевнені дії оборони, особливо центральних захисників і «пожежі» при стандартах), на всі ці «граблі» вони знову наступали, поступившись «Дніп­ру» з тією ж різницею м’ячів, що й у першому колі.

Продемонструвати гру, гідну чемпіона країни, тим самим порадувавши своїх вболівальників, «Шахтар» не зумів. Підопічні Хуанде Рамоса виглядали на полі єдиним колективом, який чітко використовував свої козирі. А ось у «Шахтаря» у цьому матчі проглядались явні проблеми з організацією гри, переходом од оборони в атаку, та, найголовніше, відсутністю необхідного рівня агресії, зарядженості на боротьбу із суперником.

До перерви в діях «гірників», які статечно й довго перепасовували м’яч, відчувалася навіть певна апатія. За це вони були покарані гостями, які грали із хорошим настроєм. Як там казав згаданий вище Віктор Звягінцев? Ахіллесова п’ята «Шахтаря» — стандартні положення. Як тільки суперник виконує стандарт, створюється враження, що у ворота донеччан дали пенальті. Це в звітному матчі, навіть за відсутності героя зустрічі першого кола Романа Зозулі (вийшов за 14 хвилин до кінця поєдинку), наочно продемонстрували Руслан Ротань і Артем Федецький. Перший зі штрафного виконав хорошу передачу, а другий, випередивши захисників «Шахтаря» та П’ятова, який необачно вийшов із воріт, головою спрямував м’яч у сітку. Гол у роздягальню додав, як виявилося пізніше, ще більше сил гостям, а господарів чомусь деморалізував.

«Шахтар» був на себе не схожий. Такої нудної гри в його виконанні я, зізнатися, й не пригадаю. Створити за весь матч лише два виразних моменти (в першому таймі удар Тайсона прийняв на себе Федецький, а в другому Ілсіньо примудрився схибити метрів із десяти)… Це не рівень «Шахтаря». За всієї поваги до «Дніпра», який грамотно перекривав усі зони, а сам намагався вколоти опонента. В одному з епізодів Матеус із Джуліано, люб’язно надаючи право один одному забити, втратили шанс. Але коли травмованого Ракицького винесли на ношах із поля, і «Шахтар», через уже використані Луческу всі три заміни, залишився вдесятьох, кинджальна контратака гостям усе ж удалася. Стрінич вивів на ударну позицію Матеуса, й ніким не прикритий бразилець чітким ударом у кут підбив підсумок цього матчу. «Дніпро» двічі за сезон (із загальним рахунком 5:1) узяв гору над чинним чемпіоном. Погодьтеся, серйозна заявка на титул…

ПІСЛЯМОВА

Мірча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

— Наш суперник переміг сьогодні заслужено, він був сильніший. Ми неорганізовано діяли в одному моменті (до гри попереджали гравців, що «Дніпро» сильний під час виконання стандартів) і отримали гол у свої ворота. А в другому таймі досвідчений суперник організовано зіграв у захисті, «сів» на свою половину, тож розкрити її було дуже складно. На жаль, доводиться констатувати, що новачки досі нам не допомагають. І зараз дуже сильно відчувається втрата трьох ключових виконавців. Наш капітан Даріо Срна через травму зіграв на 60 відсотків свого потенціалу. Це був не той Даріо, якого всі знають, і який веде за собою команду.

Хуанде РАМОС, головний тренер «Дніпра»:

— Ми здобули дуже важливу перемогу. Із «Шахтарем» на його полі грати було непросто. Але наша команда вийшла на матч дуже серйозно налаштована, супернику ми надали мало моментів. А те, що забили перед перервою, допомогло нам трохи заспокоїтися. У другому таймі ми вже впевнено контролювали хід зустрічі. Зазначу, що «Шахтар» ішов уперед, тому треба було доб­ре попрацювати, щоби домогтися позитивного результату. Другий гол зняв усі запитання.

Чи вважаю, як і раніше, що чемпіонство «Дніпра» в Україні неможливе? Я просто завжди дивлюся на найближчу гру, думаю над тим, як перемогти в кожному матчі й заробити три очки. Так, у цьому сезоні ми непогано грали із «Шахтарем». У попередніх сезонах усе було інакше. Але, як кажуть, курчат восени рахують, тобто будемо підбивати підсумки вже в кінці сезону.

Дмитро ДОЙНІКОВ.