«Ішлося саме про той матч»: голова Комітету з етики та чесної гри УАФ отримав звіт від УЄФА про підозрілу гру

Переглядів 1158
Ілля Деулін Ілля Деулін
0 голосів
«Ішлося саме про той матч»: голова Комітету з етики та чесної гри УАФ отримав звіт від УЄФА про підозрілу гру
Франческо Баранка. Фото: УАФ
Минулий сезон був вдалим у плані боротьби з договірними матчами, але цей розіграш викликає у голови комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранки занепокоєння. Причина в передачі беттінгових прав клубам.

Голова комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка, який є одним із головних борців з договірними матчами в українському футболі, підсумував боротьбу з іграми з фіксованим результатом минулого сезону:

«Ми промоніторили ставки на 1035 матчів в усіх змаганнях, при цьому застосували положення про зупинення передачі букмекерських даних лише один раз. За рік ми отримали тільки один звіт від УЄФА щодо підозрілих матчів, ішлося саме про той матч, передачу даних з якого ми просили зупинити».

Старт сезону 2023/2023 в українському футболі викликає у Баранки занепокоєння і ось чому:

«Новий чемпіонат у плані боротьби з договірними матчами починається в режимі хаосу – права на дані з футбольних матчів знаходяться в руках команд, а контракту з провайдером, який передаватиме ці дані в безпечний спосіб, досі немає».

Зазначається, що клуби отримали беттінгові права для того, щоб самостійно заробляти гроші, але голова комітету закликав дотримуватися балансу:

«Безумовно, клуби, ліги, федерації повинні мати економічну віддачу! Я боровся й буду боротися за це, але не можна забувати про частину, пов’язану із чесністю гри. Ми першими у світі поєднали ефективний метод боротьби й отримання прибутку, тепер ризикуємо все зіпсувати».

Також Баранка попередив, що цією ситуацією може скористатися країна-агресор:

«Управління передачею даних із футбольних матчів, яке пов’язане лише з економічними амбіціями, призведе до повторного зростання явища договірних матчів. Ну і водночас – до великого задоволення для провайдерів, які працюють на державу-агресора та з нею»

Наостанок Баранка у коментарі пресслужбі УАФ закликав клуби досягти консенсусу в питанні беттінгових прав та знайти провайдера для безпечної передачі даної інформації та зазначив, що комітет арбітрів і комітет з етики та чесної гри все одно забезпечуватимуть контроль у питанні договірних матчів.