Характер Дніпра-1, втрата Шахтаря в Олександрії, дебютні перемоги Огнєновича та Пономарьова. Підсумки 25-го туру УПЛ

Переглядів 39605
Андрій Каплун Андрій Каплун
2 голоси
Характер Дніпра-1, втрата Шахтаря в Олександрії, дебютні перемоги Огнєновича та Пономарьова. Підсумки 25-го туру УПЛ
Фото: СК Дніпро-1
Дніпро-1 здобув вольову перемогу зі скандальним присмаком в Одесі, Шахтар не зміг здолати Олександрію, Зоря втрутилась в чемпіонські перегони, Металіст та Рух перервали свої довгі безвиграшні серії ‒ «УФ» підсумовує черговий тур УПЛ.

За підсумками 25-го туру боротьба за чемпіонський титул в УПЛ загострилася до максимуму. Дніпро-1 після вольової перемоги над Чорноморцем наздогнав за втраченими очками Шахтар, який не зміг обіграти Олександрію, а Зоря впевнено здобула чергові три очки та наблизилася до лідерів. 

В нижній частині таблиці також було гаряче – Металіст перервав жахливу безвиграшну серію в матчі з ФК Львів та здобув дебютну перемогу під керівництвом Періци Огнєновича. Рух так само вперше виграв під орудою нового головного тренера Віталія Пономарьова.

Сайт «Український футбол» розбирає головні події та факти 25-го туру української Прем’єр-ліги.

Вольова перемога туру: Дніпро-1 в складному виїзному матчі дотиснув Чорноморець

Чорноморець після зимової перерви став серйозним суперником навіть для лідерів української Прем'єр-ліги. Нещодавно два очки в Одесі втратив донецький Шахтар, а тепер з проблемами зіштовхнувся й Дніпро-1.

Команда Кучера пропустила першою – знову відзначився Даниїл Алефіренко, який забив вісім голів у дев'яти матчах за Чорноморець. Дніпро-1 знову постраждав через помилку свого голкіпера – якщо раніше «привозив» бразилець Макс Валеф, то тепер невпевнену гру продемонстрував українець Владислав Рибак. Дії воротарів мають насторожувати Кучера перед вирішальним відрізком сезону.

Дніпряни зібралися і швидко зрівняли рахунок завдяки Олександру Назаренку, який знову грав на нерідній для себе позиції лівого захисника за відсутності костариканця Рональда Матарріти та забив свій дебютний гол у поточному сезоні, коли несподівано опинився в центрі нападу під час позиційної атаки.

Фото: СК Дніпро-1

Бразильський правий бек Хайнер вийшов лише на заміну наприкінці зустрічі, поступившись місцем у старті досвідченому Володимиру Адамюку. Пеглоу, який зробив хет-трик у матчі минулого туру проти Металіста, також розпочав матч у запасі і вийшов у другому таймі замість аргентинця Домінго Бланко.

Таким чином, жоден із зимових новачків Дніпра-1 не потрапив у старт. Якщо Кучер намагається застосовувати ротацію, щоб дати відпочити гравцям, то це негативно позначається на діях команди.

Гості отримали шанс вирвати перемогу після скандального пенальті, але Артем Довбик перенервував у гонитві за рекордом Генріха Мхітаряна і не реалізував дві поспіль спроби з 11-метрової позначки (в першій спробі голкіпер Паст завчасно вийшов з воріт).

В черговий раз у матчі за участю одного з лідерів не вистачило системи VAR – Валентин Рубчинський впав за межами штрафного майданчика, та й сам факт фолу був недостатньо очевидним.

Однак потім Довбик виправився, забив свій 21-й гол в поточному сезоні та приніс своїй команді надважливу перемогу, яка дозволила Дніпру-1 наздогнати Шахтар за втраченими очками.

Центральний матч туру: Олександрія під керівництвом Ротаня зіграла внічию з Шахтарем Йовічевича

Шахтар втратив важливі очки в Олександрії, де не зміг обіграти команду Руслана Ротаня.

«Гірники» впевнено розпочали друге коло, але з кожним матчем були помітні проблеми у грі команди – нічия в Одесі (2:2), вирвана у компенсований час перемога над ФК Львів (2:1), вольовий матч у Ковалівці (3:1). Рано чи пізно, це мало знову призвести до втрати очок, що й сталося у 25-му турі.

Ротань не міг розраховувати на трьох гравців, орендованих у Шахтаря – Валерія Бондаренка, Романа Савченка та Кирила Сігєєва. Кадрові проблеми Олександрії не обмежувалися цими футболістами. Поєдинок із різних причин також пропускали Олег Кожушко, Андрій Цуріков, Владислав Калітвінцев, Богдан Кобзар.

Руслану Петровичу в другому таймі в такій ситуації довелося випускати на заміни дебютантів – 19-річного Дем'яна Чубатого та 17-річного Данила Ващенка.

У Шахтаря відновився хавбек Дмитро Криськів, який пропустив три тижні через травму й одразу взяв участь в гольовій атаці. Але вже під час матчу отримав пошкодження Лассіна Траоре, який у попередніх поєдинках демонстрував непогану форму. Йовічевич замінив буркінійського форварда на Кевіна Келсі, який забив п'ятий гол за «гірників» – і всі після виходу на поле з лави запасних. А от Данило Сікан отримує в останніх матчах дуже мало ігрового часу.

Кевін Келсі. Фото: ФК Шахтар

У захисті Йовічевич знову пересунув Матвієнка на лівий фланг, склавши пару центрбеків з Ракицького та Бондаря, але Олександрія більшу частину ігрового часу не турбувала оборону «гірників».

У Шахтаря вже традиційно для поточного сезону виникли проблеми в матчі з суперником з топ-5 – лише одна перемога в шести поєдинках.

Олександрія самовіддано захищалася і заслужила одне очко, хоча Шахтар залишився незадоволеним суддівством матчу та заявив про непризначення пенальті за фол Бабогло на Келсі.

Ротань продовжив колекціонувати нічиї – його команда поділила очки із суперником у восьми матчах із 11-ти, але впевнено почуває себе в зоні єврокубків.

Битва аутсайдерів туру: перемога Металіста над ФК Львів стала першою для команди з жовтня та дебютною для Огнєновича

В Ужгороді зустрічалися команди, що посідали дві останні сходинки турнірної таблиці. Перемога була життєво необхідною як для Металіста, так і для ФК Львів, а нічия не влаштовувала нікого.

Гра проходила з великою кількістю фолів на кожній ділянці поля – відчувалася велика відповідальність за результат.

Металіст вирвав перемогу завдяки контратаці, в якій Владислав Наумець та Єгор Картушов майстерно на швидкості розкатали захист суперника, а форвард Максим Прядун забив свій дев'ятий гол в сезоні. Голкіпер Олександр Рибка, який взимку перейшов до ФК Львів саме із харківської команди, врятувати не зміг.

Можна констатувати, що поспішна зміна тренера на початку другого кола згубила ФК Львів. Під орудою Анатолія Безсмертного команда програла вісім матчів із восьми. У зимове трансферне вікно склад львів'ян поповнили 14 новачків, але з цими виконавцями працював Олег Дулуб, який був звільнений після того, як набрав чотири очки у трьох поєдинках – непоганий результат для борця за виживання.

Безсмертний часто проводив ротацію, особливо в лінії оборони, але ці перестановки результату не дали. ФК Львів практично втратив шанси зберегти місце в УПЛ – залишилося лише оформити виліт юридично. Буде символічно, якщо це станеться у львівському дербі в 27-му турі.

Металіст нарешті здобув дебютну перемогу за керівництва Періци Огнєновича, який очолив команду взимку. Харків'яни перервали антирекордну клубну безвиграшну серію, яка складала 17 матчів, та мають шанси на збереження прописки в УПЛ.

Тенденція туру: Динамо під керівництвом Шовковського знову додало після перерви та виграло у третьому матчі поспіль

Олександр Шовковський проводив на чолі Динамо третій матч. Цього разу кияни гостювали в Кривому Розі, звідки раніше без очок поїхали Дніпро-1, Зоря та Олександрія.

Молодий наставник зробив дві заміни у складі своєї команди порівняно з минулим туром. Одна з них була вимушеною – дискваліфікованого центрбека Максима Дячука замінив за позицією Денис Попов, який в підсумку забив переможний м'яч і став героєм зустрічі. Шовковський після матчу заявив, що епізод із подачею Андрієвського на центрбека, який підключився до атаки – це комбінація, що награвалася на тренуваннях. Для Попова гол у ворота Кривбасу став дебютним в сезоні.

Вперше за часів Шовковського на поле вийшов лівий захисник Владислав Дубінчак, який замінив у стартовому складі Костянтина Вівчаренка.

У перерві замість Владислава Кабаєва, який знову не вразив, тренер випустив Назара Волошина. Нагадаємо, що молодий хавбек киян у першому колі виступав саме за Кривбас на правах оренди. Кілька хвилин ігрового часу вперше за Шовковського отримали Кахім Перріс та Джастін Лонвейк, який відновився після травми.

Олександр Шовковський. Фото: ФК Динамо

Проте головна зміна, яка сталася за часів нового наставника – Динамо тепер стабільно додає у грі відразу після перерви. Так було у матчах із Металістом та Ворсклою, це ж сталося і в поєдинку з Кривбасом.

Якщо у першому таймі команда Вернидуба доставила масу проблем обороні киян, то другу половину зустрічі Динамо провело набагато впевненіше, забило швидкий м'яч та контролювало перебіг поєдинку. Під час роботи Луческу такого контрасту між таймами не спостерігалося. Стартовий відрізок Шовковського на чолі Динамо можна визнати успішним.

У складі Кривбасу відзначимо дебют африканського легіонера Даніеля Соси. Хавбек приєднався до команди після кількох місяців відсутності через проблеми з документами, та замінив Артура Микитишина, який отримав травму у середині другого тайму.

Проте новачок не зміг нічим проявити себе, як і всі гравці Кривбасу після перерви. Футболісти виглядали втомленими, що можна пояснити щільним графіком та короткою лавою запасних команди Вернидуба.

Несподіванка туру: Минай вдома обіграв Ворсклу

Ворскла, яка вважалася одним із претендентів на єврокубки, у матчі з Минаєм не змогла навіть назбирати склад для повної заявки. У запасі команди Віктора Скрипника опинилося лише п'ять польових гравців.

Через різні причини поєдинок пропускали кілька основних виконавців – Владлен Юрченко, Володимир Чеснаков, Феліпе Родрігес (травми), Артем Челядін, Андрій Бацула (дискваліфікації). Через кадрові проблеми вперше у стартовому складі Ворскли вийшов 18-річний фланговий захисник Ілля Крупський.

Минай вкотре продемонстрував бійцівські якості, якими славиться команда Володимира Шарана. Дебютним голом відзначився досвідчений хавбек Сергій Петько, який майже не грав у Чорноморці в першому колі, натомість у Минаї поступово стає одним із основних.

Ворскла – одна із найбільш нестабільних команд в УПЛ. У другому колі після чотириматчевої безвиграшної серії було три поспіль перемоги, а тепер команда Скрипника знову не виграла у трьох останніх поєдинках. Полтавці практично втратили шанси на місце у зоні єврокубків.

Розгром туру: Рух впевнено взяв реванш в Інгульця та здобув першу перемогу під керівництвом Пономарьова

Протистояння Руху з Інгульцем останнім часом стало дуже принциповим. Перед перенесеним матчем першого кола, який відбувся у квітні, львівський клуб хотів замовити систему VAR, але суперник проігнорував звернення, після чого негостинно зустрів делегацію Руху.

Тоді Інгулець на своєму полі мінімально обіграв львів'ян, які тепер були максимально налаштовані на реванш у 25-му турі.

Рух опустився в зону прямого вильоту після перемоги Металіста, тому турнірне значення поєдинку для господарів було також дуже важливим.

Фото: УПЛ

Команда Віталія Пономарьова мала беззаперечну перевагу і здобула впевнену перемогу, яка стала для наставника першою на чолі Руху.

Зв'язка Юрія Климчука та Віва Соломона-Отабора дозволила львів'янам перервати безвиграшну серію, яка складала дев'ять матчів.

Інгулець продовжив свою безгольову серію, яка тепер налічує 435 хвилин. Команда Сергія Ковальця мала великі проблеми зі створенням гольових моментів у кожному з останніх матчів, що частково можна пов'язати з відсутністю одного із лідерів команди Олександра Козака.

Автогол туру: Верес знову програв вдома, на цей раз – Колосу

Здавалося, що Верес зняв прокляття домашнього стадіону «Авангард» після перемоги над ФК Львів у позаминулому турі. Проте вже на старті поєдинку з Колосом на рівнян чекала невдача – прикрий автогол Дениса Балана дозволив гостям закритися та грати за рахунком.

Верес діяв у позиційному нападі інертно, а ковалівці намагалися відповідати контратаками. Команда Ярослава Вишняка славиться своєю обороною, але гру у Рівному пропускали основні центрбеки Чоботенко та Гончаренко, яких за позицією замінили Чорноморець та Новак. Це не завадило гостям, які впевнено діяли у захисті.

Голкіпер Колоса Євген Волинець записав у свій актив 12 «сухий» матч із 25 у поточному сезоні.

Верес страждає через коротку лаву запасних. Через невдалу трансферну кампанію клуб втратив багатьох основних виконавців, яких рівноцінно замінити не вдалося. 

Юрій Вірт зробив лише дві заміни по ходу матчу з Колосом, хоча його команда програвала і необхідно було вносити докорінні зміни у гру. Шість із восьми польових футболістів, що залишилися в запасі рівнян, не мають досвіду виступів в УПЛ.

На Верес чекає надскладне завершення сезону – попереду матчі з Шахтарем, Динамо та Олександрією.

Колос перервав серію із трьох поразок поспіль, через які команді буде дуже складно наздогнати Олександрію у боротьбі за єврокубкову зону.

Видовище туру: Зоря легко та невимушено розгромила Металіст 1925

Патрік ван Леувен не міг розраховувати на двох лідерів своєї команди – Максима Імерекова та Володимира Бражка, яких у стартовому складі замінили Ігор Снурніцин та Кирило Дришлюк. Однак вимушені зміни не позначилися на впевненості Зорі, яка на голову переважала Металіст 1925 з перших хвилин матчу.

Харків'яни зіткнулися з ще більшими кадровими проблемами – через різні причини гру пропускали Олег Мозіль, Євген Ткачук, Бека Вачіберадзе, Костянтин Бичек, Дмитро Капінус, Владислав Дмитренко. Під час поєдинку травму отримав також голкіпер Денис Сидоренко, якого замінив 19-річний Ігор Потімков.

18-річний форвард Владислав Островський вперше вийшов у стартовому складі Металіста 1925, 19-річний хавбек Вадим Сологуб дебютував в УПЛ, а досвідчений Ярослав Мартинюк вимушено закривав позицію центрбека.

Сили були нерівними, тому впевнена перемога Зорі не стала несподіванкою. Черговими голами відзначилися Євген Шахов, Назарій Русин та Едуардо Герреро. Луганці виграли дев'ять із десяти матчів у другому колі та скоротили відставання від Шахтаря до п'яти очок за три тури до очної зустрічі з «гірниками».

Металіст 1925 знову продемонстрував відсутність характеру – сім із восьми поразок харків'яни зазнали з великим рахунком.

Герой туру: Юрій Климчук (Рух)

Нападник львівської команди зробив дубль та взяв участь ще в одній гольовій атаці у важливому домашньому поєдинку з Інгульцем, що допомогло Руху розгромити принципового суперника.

Гол туру: Едуардо Герреро (Зоря) в матчі проти Металіста 1925

Панамський форвард красиво обігрався с Сергієм Булецою та ефектним ударом відправив м'яч під поперечку воріт голкіпера харків'ян Дениса Сидоренка.

X