Кучер йде у відрив, бойова нічия Шахтаря з Олександрією, Буяльський – кращий бомбардир. Підсумки 10-го туру УПЛ

Переглядів 18583
Павло Клименко Павло Клименко
4 голоси
Кучер йде у відрив, бойова нічия Шахтаря з Олександрією, Буяльський – кращий бомбардир. Підсумки 10-го туру УПЛ
Шахтар зіграв внічию з Олександрією. Фото: ФК Шахтар
Кучер обіграв Григорчука та відірвався в турнірній таблиці від Йовічевіча, який втратив очки, а Буяльський зробив дубль та вийшов у лідери бомбардирських перегонів ‒ «УФ» підсумовує черговий тур УПЛ.

Десятий тур української Прем’єр-ліги вийшов дуже цікавим. В центральному матчі туру Шахтар та Олександрія показали якісний футбол, Дніпро-1 обіграв Чорноморець та пішов у відрив, Динамо перемогло завдяки дублю Буяльського та ефектному голу Ваната, Зоря довела свої претензії на високі місця.

Сайт «Український футбол» розбирає головні події та факти чергового туру української Прем’єр-ліги.

Розгром туру: Зоря обіграла Металіст 1925 та здобула третю поспіль суху перемогу

Команда Патріка ван Леувена доводить свої амбіції на високі місця. Третя поспіль суха перемога з загальним рахунком 8:0 закріпила Зорю на третій сходинці турнірної таблиці.

Цікаво, що всі три голи у ворота Металіста 1925 стали для гравців команди дебютними в поточному сезоні УПЛ. Відзначились В’ячеслав Чурко, Денис Нагнойний та Максим Імереков.

В дев’яти матчах у складі Зорі забивали вже 15 різних гравців – це найвищий показник серед усіх команд. Наприклад, в Дніпрі-1 таких футболістів 11, в Шахтарі – десять, а в Динамо – всього чотири.

Це вказує на різноманітність команди ван Леувена – вона здатна забивати як після позиційних атак, так і після контрнаступу чи стандартів.

Суперникам луганців складно передбачити, від кого саме може надходити загроза.

Едмар та Олег Голодюк вже тиждень працюють з Металістом 1925, але поки що результати їх роботи з командою непомітні. В другому таймі матчу з Зорею харків’яни просто зупинились та могли програвати з більш великим рахунком. Після перерви гра була схожа на тренування з підвищеною відповідальністю для луганської команди.

Зоря підтвердила свої претензії на високі місця, а Металіст 1925 ризикує скотитися до боротьби за виживання в УПЛ.

Реалізація туру: Ворскла забила два голи Минаю з двох ударів у площину воріт

Віктор Скрипник добре попрацював з командою в останні тижні. Нарешті зникли жахливі помилки, які переслідували полтавців на протязі декількох турів. Але найголовніше – Ворскла почала реалізовувати свої моменти.

В матчі з Минаєм команда Скрипника лише два рази поцілила у площину воріт голкіпера суперників Олександра Бандури, але в обох випадках це призвело до голів.

Закарпатці сміливо грали в атаку, створили декілька потенційно небезпечних моментів, але як зізнався головний тренер команди Володимир Шаран, далася взнаки різниця в класі виконавців. У воротах Ворскли цього разу безпомилково зіграв голкіпер національної збірної України Дмитро Різник.

Перемога для полтавців вийшла нелегкою, проте закономірною. Ворскла обійшла Минай в турнірній таблиці та готується продовжувати свій підйом.

Найкращий матч туру: Шахтар зіграв в результативну нічию з Олександрією

Олександрія підходила до зустрічі з Шахтарем із серію з трьох поспіль перемог та чотирьох матчів без поразок. Журналісти та експерти пов’язували ці результати зі зручним календарем. Команда Юрія Гури обіграла Чорноморець, Кривбас та ФК Львів, які перебувають в кризі.

Однак на «Арені Львів» в матчі з «гірниками» Олександрія довела, що її поточне високе місце в турнірній таблиці цілком заслужене.

Гура не став грати від оборони, а швидко знайшов слабке місце в захисних спорудах Йовічевіча. Бразилець Лукас Тейлор на правому фланзі захисту діяв дуже невпевнено. Саме через його зону Олександрія забила швидкий перший м’яч, який організували екс-динамівці – Сергій Рибалка віддав розрізну передачу на Андрія Цурікова. 

Тейлор постійно помилявся в виборі позиції, що призвело до двох жовтих карток та вилучення на початку другого тайму. Проте, Лукас встиг відзначитися і корисною дією – саме з його передачі лівий захисник Богдан Михайліченко зрівняв рахунок.

В більшості Олександрія намагалася вирвати перемогу, але отримала гол у відповідь від Михайла Мудрика після стрімкої контратаки. Талановитий вінгер Шахтаря був не надто помітний під час більшої частини матчу, але вибухнув своє швидкістю в потрібний момент. 

Олександрія показала хорошу гру та не заслуговувала на поразку. Наприкінці матчу команда Юрія Гури зрівняла рахунок та таки здобула одне очко в поєдинку з одним із лідерів.

Обидві команди показали якісний футбол. Окремо хочеться подякувати наставнику олександрійців за цікаву та агресивну гру. Шахтар навряд чи сильно засмутився втраті двох очок – дистанція попереду ще довга, а головний матч сезону команда зіграє вже в цю середу, коли може обіграти німецький Лейпциг та вийти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Дежавю туру: Дніпро-1 на минулому тижні здобув дві мінімальні перемоги завдяки голам Піхальонка

В Ужгороді зустрічалися перша та остання команди турнірної таблиці – Дніпро-1 приймав Чорноморець.

Дніпряни мали серйозні кадрові проблеми. Через травми вибули одразу декілька основних гравців команди Кучера – Домінго Бланко, Олексій Гуцуляк, Артем Громов, Сергій Горбунов, Еміліано Пуріта.

Однак це не завадило Дніпру-1 створити велику кількість гольових моментів в матчі з Чорноморцем. Проте цього разу кульгала реалізація. Забити вдалося лише одного разу, в другому матчі поспіль відзначився хавбек Олександр Піхальонок, гол якого в поєдинку з кіпрським Аполлоном в минулий четвер дозволив дніпрянам обіграти суперника та вийти з групи Ліги конференцій.

Артем Довбик та Олександр Назаренко мали збільшувати перевагу дніпрян, але втратили велику кількість нагод забити у ворота кіпера одеситів Дмитра Непогодова.

Дніпро-1 після цієї перемоги відірвався від Шахтаря на п’ять очок, але «гірники» мають одну гру в запасі. Вся боротьба за першу сходинку ще попереду.

Чорноморець під керівництвом Романа Григорчука все ніяк не може здобути першу перемогу, але в матчі з Дніпром-1 цього ніхто від одеситів і не чекав. В наступному турі команда грає з Динамо, а потім буде зустрічатися з прямими конкурентами – Минаєм, ФК Львів та Рухом. Саме в цих поєдинках може визначитись турнірна доля одеської команди.

Нічия туру: Металіст в меншості не втримав перемогу над ФК Львів після голу та вилучення Прядуна

25-річний форвард Металіста Максим Прядун вже став одним з відкриттів поточного сезону. В матчі з ФК Львів нападник відзначився вже шостим голом та наздогнав Артема Довбика в бомбардирських перегонах. 

Причому цього разу гол був нетиповим для Прядуна. Якщо раніше він або втікав на швидкості від захисників, або користався помилками суперників перед власними воротами, то цього разу забив головою після навісу з кутового. 

Центральні захисники ФК Львів двічі поспіль відпустили невисокого Максима при подачі з кута поля, але в другому епізоді кіпер господарів Ільющенков врятував свою команду.

Прядун міг би стати героєм матчу, але став його антигероєм. Максим отримав дві безглузді жовті картки – спочатку не відійшов на потрібну відстань при виконанні штрафного удару суперником, а потім симулював порушення, щоб заробити пенальті.

Харків’яни залишились в меншості на півгодини матчу, та це далося взнаки. ФК Львів захопив ініціативу та зрівняв рахунок. Павло Полегенько зробив першу результативну передачу за нову команду, а Артур Ременяк забив дебютний гол у поточному сезоні.

Команда Олега Дулуба продовжила свою безвиграшну серію до п’яти матчів, але нічия з Металістом – непоганий підсумок гри для ФК Львів.

Бомбардир туру: півзахисник Динамо Віталій Буяльський зробив дубль та очолив рейтинг бомбардирів поточного сезону УПЛ

Динамо здобуло впевнену по рахунку перемогу над Кривбасом, але команда Мірчі Луческу знову не вразила грою. Колектив Юрія Вернидуба мав забивати більше ніж один гол у ворота Руслана Нещерета.

Багато помилялися центральні захисники киян Ілля Забарний та Денис Попов, інколи втрачав позицію Олександр Караваєв, який вийшов в стартовому складі на позиції лівого захисника. Знову нічого не показав хавбек Владислав Кабаєв, а лідер киян Віктор Циганков не реалізував пенальті в важливий момент.

Проте в складі Динамо знайшлись гравці, які провели дуже сильний матч. Нападник Владислав Ванат забив красивий гол після ефектного дриблінгу, а півзахисник Віталій Буяльський скористався помилками захисту Кривбаса та зробив дубль, який вивів гравця на перше місце в бомбардирських перегонах з сімома голами в активі.

Цікаво, що Ванат забив в чотирьох поспіль матчах, в яких він виходив в стартовому складі Динамо.

Непогану гру продемонстрував капітан киян Сергій Сидорчук, для якого цей матч став ювілейним, 300-м в українській Прем’єр-лізі.

Клас гравців дозволяє динамівцям обігрувати команди з нижньої частини турнірної таблиці. Чекаємо на покращення гри та результатів в поєдинках з більш сильними суперниками. Тим більше, що цього тижня Динамо проведе свій останній матч в єврокубках цього сезону, та нарешті зможе повернутись до Києва надовго.

Заміни туру: Попов та Богданов вийшли з лави запасних Колоса та зробили по гольовій передачі

До матчу з Вересом команда Ярослава Вишняка не могла забити з гри в чотирьох поєдинках поспіль. Цю невтішну серію нарешті вдалось перервати.

Головний тренер Вереса Юрій Вірт обрав на виїзний матч своєї команди звичну тактику –рівняни віддали м’яч супернику та намагалися проводити швидкі контратаки. Але Колос довго не міг нічого створити в позиційному наступі. Атакувальні гравці ковалівців більшу частину ігрового часу не демонстрували креативних дій.

В середині другого тайму Верес вирішив піти вперед та сам нарвався на стрімку контратаку, а вже за декілька хвилин пропустив зі стандарту.

Зіграли заміни Вишняка – гольовими передачами відзначилися Кирило Попов та Андрій Богданов, які розпочинали матч на лаві запасних.

Нагадаємо, що 32-річний Богданов повернувся до Колоса після служби в лавах ЗСУ та зробив першу результативну дію в поточному сезоні. Дебютним голом за Колос відзначився центральний захисник Сергій Чоботенко.

Ковалівці нарешті здобули першу перемогу з 11 вересня, а Верес поступився в другому матчі поспіль.

Перенос туру: Рух звернувся до Інгульця з проханням перенести матч десятого туру

Причина цього разу незвична – львівський клуб задіяв гравців основної команди в матчі Юнацької ліги УЄФА проти турецького Галатасараю. Минулого тижня Рух переміг у Стамбулі з рахунком 3:1, а вже в середу відбудеться матч-відповідь у Польщі.

В складі юніорів львів’ян грав один з лідерів основної команди хавбек Марко Сапуга, а також захисники Богдан Слюбик та Андрій Кітела, які нещодавно дебютували в українській Прем’єр-лізі.

Інгулець пішов назустріч Руху та дав згоду на перенос матчу. Побажаємо львівським юніорам подолати турецького гранда в двоматчевому протистоянні.

Андрій Каплун