Леонід МАТУШЕВИЧ: «Матч «Колоса» у Кубку України — історична подія для всієї Васильківщини»

Переглядів 147
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Голова Васильківської районної федерації футболу розповів «УФ» про розвиток футболу та інфраструктури на селі

— Леоніде Васильовичу, попри негативний результат у кубковій зустрічі із ПФК «Суми», яке мав значення цей матч для «Колоса» та мешканців Васильківщини?

— Ця зустріч — насправді історична подія, яка вже вписана золотими літерами в історію Васильківщини — перший професійний ФК Васильківщини провів свій перший професійний матч. Тому значення цього матчу для регіону, для села Ковалівка — колосальне. Переконаний, це приклад, який заслуговує наслідування з боку всіх клубів, які беруть участь у чемпіонаті Васильківського району. Розумієте, футболісти бачать, що можна виростати з районного рівня на рівень обласних змагань. Далі вже потрібно прагнути і до аматорської ліги, із якої вже і виходить професійний футбол. Переконаний, це показово не тільки для Васильківщини, але й для всіх інших провідних клубів Київської області. При всій повазі до решти наших футбольних регіонів, чемпіонат Київщини — це дуже сильна першість, серйозний рівень. Чотири-пять команд чемпіонату Київської області, це однозначно рівень команд другої ліги. До слова, ще наприкінці червня — на День Конституції — ми проводили фінал Кубка Київської області тут, у Ковалівці. Діти, побачивши стадіон і всі умови для проведення ігор, були просто в захваті. Тобто для них це також є певним орієнтиром, що в нас є власний районний професіональний футбольний клуб, до складу якого з часом можна влитися.

— Окрім цього, футбол просто об’єднує людей, що також важливо у наш час.

— Безперечно! На сьогодні, коли на людей звалилася купа соціальних проблем — це і військові події в Україні, і нові комунальні тарифи і все таке інше, саме футбол виступає тією єдиною розрадою для наших людей. Уболівальники приходять на стадіон, аби не тільки підтримати свою команду, а й побачитись із тими людьми, яких вони не зустрічали останні два-три місяці. Взагалі-то, на Васильківщині сам футбол не є якимось суто спортивним явищем. Це певним чином сегмент соціального буття районної громади взагалі. Це якщо дивитися ширше на те, яку роль відіграє футбол у соціальному житті Васильківщини. Тому загалом це дуже сильний поштовх для всієї громади.

— Незабаром старт і в другій лізі…

— Так, і на цю зустріч вболівальників очікується ще більше, ніж на матчі Кубка України. Ми думаємо, що на матч прийдуть майже дві тисячі людей. Зараз ми займаємося питанням транспорту, аби доставити усіх бажаючих на цей дебютний матч «Колоса» в другій лізі.

— Будучи приємно враженим інфраструктурою Ковалівки, не можу не запитати вас, чия взагалі була ідея так все облаштувати?

— Ця ідея та її втілення — заслуга Тетяни Володимирівни Засухи, яка донедавна була народним депутатом від нашого мажоритарного округу. Це її ідея, її думки, втілення в життя усіх цих задумів. Ця місцевість — дійсно невеличка така собі Швейцарія, певна оаза. Те, що робить пані Тетяна для свого села, для району, для всієї громади — це велика річ. Повірте, вона просто одержима цим порядком і красою, який ви могли бачити у нас в Ковалівці. Переконаний, що починати потрібно зав­жди із себе — зі свого двору та свого способу життя, побуту. Саме тоді буде і порядок у цілій державі загалом.

— До речі, помітно, як самі мешканці села підтримують цей порядок і чистоту…

— Ось, власне, про що я й кажу. Людина йде і їсть яблуко чи грушу, але при цьому вона його не кидає під ноги, а викидає саме у відведеному для цього місці — у смітник. Бачите, у нас існує взагалі певна тенденція — кожного року ми у Васильківському районі відкриваємо одне-два футбольних поля, на яких є мінімум 150 посадочних місць, роздягальні, душеві. І це так кожного року, попри ту скруту, яка нині є в нашій державі. Цього року ми також плануємо відкрити два футбольних поля — у Данилівці та Калинівці. Думаю, ми це встигнемо зробити до кінця літа. Зараз там тривають завершальні роботи.

— Це одне з ваших найпріоритетніших нині завдань як голови Васильківської районної Федерації футболу?

— Знаєте, я голова Васильківської районної Федерації футболу останні десять років, і ми протягом усього цього часу вирішували в першу чергу подібні питання. Коли в селі є якесь футбольне поле, його потрібно підтримувати у належному стані, аби ті ж самі діти йшли ввечері гуляти сюди, а не до якогось ганделика…

Володимир БОБИР.

X