Лиха доля Маркевича

Переглядів 294
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирон Богданович ще не встиг провести з «Дніпром» жодного матчу, а з його новим клубом доля ледве знову не зіграла злий жарт

«Срібний» «Металіст» був на відстані витягнутої руки від заповіт­ної мрії: харків’яни пройшли один кваліфікаційний раунд, здолавши ПАОК, і залишалось зробити крок до групового турніру Ліги чемпіонів. На той час шанси підопічних Мирона Маркевича видавалися доволі високими, адже «Шальке» не випромінював упевненості в своїх силах. Однак в останню мить «Металіст» виключили з єврокубків. Причиною став нібито договірний матч харків’ян проти «Карпат» 2008 року. Мирон Маркевич всіляко спростовував цю інформацію, а очільники харків’ян намагалися відстоювати правоту у судових інстанціях. Уболівальники досі не без іронії згадують заяви одного з керівників, який стверджував, що можливий варіант, за яким заради «Металіста» одну з груп розширять до п’яти команд. Але всі спроби виявилися марними.

У цьому сезоні доля знову зіграла з Мироном Богдановичем злий жарт: його новий клуб ледве не залишився біля розбитого корита в плані єврокубків. Причому «Дніпро» також уперше в історії отримав можливість боротись за право участі у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Однак справи давно минулих літ нагадали про себе. Коли ще ганець Дерек Боатенг виступав у «Дніпрі», з ним майже весь час були проблеми, бо йому не подобалося, коли не потрапляв до складу, хотілося кращої долі для себе, незважаючи на команду і бачення тренера.

Зрештою, Боатенг перебрався в англійський «Фулхем» (це нагадує анекдот про чоловіка і жінку:
— Любий, якщо я піду до іншого, ти будеш шкодувати?
— А чому я повинен шкодувати чужого мужика?). Разом з тим Боатенг подав позов до Спортивного суду в Лозанні, що клуб з Дніпропетровська заборгував йому зарплату за сім місяців, і вибив собі статус вільного агента. Втім, ці гроші українці все одно залишилися винні. Окрім того, з «Дніпром» з приводу боргів судилися албанці Ервін Булку і Доріан Бюлюкбаші, які за дніпрян зовсім не грали, виступаючи за «Кривбас», але їхні конт­ракти належали «Дніпру», і саме цей клуб мав виконувати перед ними зобов’язання. А ще пред’являли претензії «Дніпру» чеський «Брно», хорватський «Хайдук» і бразильська «Інтера» за те, що не поспішали виплачувати повну суму за переходи Онджея Мазуха, Ніколи Калинича і Джуліано. Уся ця ситуація могла спричинити дуже болісний удар по дніпрянам: комітет з фінансового контролю клубів УЄФА міг не допустити команду до дебютного для них розіграшу Ліги чемпіонів.

Тим більше, цьогоріч передумов вистачало. Свіжий приклад із внутрішньої арени — донецький «Металург». І власник клубу Сергій Тарута, і спортивний директор Вардан Ісраелян в один голос стверджували, що вони — законослухняний клуб і виконують усі норми спортивного правосуддя. Однак чи то непорядні агенти, чи щось інше, але виявилося, що донецький клуб має заборгованість за трансфер нападаючого Жуніора Мораеса з румунської «Глорії». УЄФА на сезон позбавила донецький «Металург» права участі в єврокубках упродовж наступних трьох років. Як відомо, комітет Федерації футболу України з атестації клубів видав ліцензію на участь в єврокубках від нашої країни «Зорі» (до речі, луганці також мають гріхи перед фінансовою службою УЄФА за колишні борги перед своїм футболістом Євгеном Лозинським). Але «Металург» подав апеляцію в лозаннський суд, і поки ситуація до кінця не вирішена.

Серед інших клубів, яких не оминув каральний меч фінансової інспекції УЄФА, були такі відомі європейські колективи, як італійська «Парма» і сербська «Црвена Звєзда». Пармезанці нібито не заплатили 300 тисяч євро податків. Стосовно сербів, то комісія УЄФА виявила прострочену кредиторську заборгованість, і прий­шла до висновку, що чинним чемпіоном Сербії порушено ряд положень фінансового fair play, наслідком чого стало виключення з єврокубків на наступний сезон. У випадку з переможцем Кубка Росії «Ростовом», то він спочатку не зумів пройти ліцензування УЄФА через порушення фінансового fair play, але вчора надійшла інформація, що команду все-таки допустили до єврокубків.

«Дніпру» поталанило більше: на останньому засіданні комітет з фінансового контролю клубів УЄФА прийняв рішення допустити клуб з Дніпропетровська до участі в розіграші Ліги чемпіонів наступного сезону — відповідне рішення було ухвалене на засіданні палати 19 червня. Коментуючи це рішення, перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов сказав в інтерв’ю одному з видань: «Дніпро» правильно підготувався до засідання і представив аргументи, згідно з якими немає підстав застосовувати санкції до клубу. Це перемога «Дніпра» і всього українського футболу».

Мабуть, патріот України Мирон Богданович своєю сумлінною і ефективною роботою протягом багатьох років заслужив, аби Фортуна все-таки повернулася до нього обличчям…

Сергій ТАЛИМОНЧИК.